
Popularna marchewka jest bogata w karoten (w alfa i beta-karoten). Beta-karoten (prowitamina A) w organizmie zmienia się w witaminę A. Rozpuszcza się w tłuszczach. Do organizmu witamina A dostaje się przez komórki błony śluzowej jelit, a najpierw jest przechowywana w wątrobie. Organizm lepiej wchłania beta-karoten, wtedy gdy do posiłku dodasz odrobinę tłuszczu np. oliwę z oliwek lub olej lniany.
Dlaczego witamina A jest tak ważna?
Jest bardzo ważna, ponieważ kontroluje rozwój komórek w ciele. Witamina A wpływa na wzrok, szczególnie po zmierzchu. Jej niedobór może wywoływać „kurzą ślepotę”, czyli ślepotę nocną. Witamina A pomaga w tworzeniu pigmentu, który jest odpowiedzialny za jasno-ciemne widzenie w komórkach wzrokowych.
Sucha skóra może być również efektem dłuższego niedoboru tej witaminy. Przy zbyt niskim stężeniu w ciele witaminy A, też może wystąpić podatność na infekcje dróg oddechowych.
Jedząc marchewkę lub pijąc sok z niej nadasz skórze ciemniejszy odcień.
Pamiętaj!
Ostrożne z przyjmowaniem witaminy A powinny być kobiety w ciąży – zwłaszcza w 1 trymestrze, dlatego że przy zbyt dużej jej podaży może dojść do uszkodzenia płodu. Wtedy spożywane ilości należy najlepiej konsultować z lekarzem.
Nigdy też nie przesadzaj z ilością jedzonej marchwi, wątróbki lub witaminy A, gdyż jej nadmiar może uszkodzić wątrobę. Przedawkowanie witaminy A objawia się również bólem głowy i nudnościami. Kości też są bardziej wtedy podatne na pęknięcia.
Średniej wielkości marchewka wystarcza na pokrycie dawki witaminy A.
Właściwości lecznicze marchwi
- Osoby cierpiące na zaparcia mogą sięgać po marchewkę, ponieważ pomoże im ona wyregulować wypróżnianie. Przy takiej dolegliwości skuteczne jest też siemię lniane lub kiwi.
- Marchew przydatna jest w problemach z nerkami i pęcherzem, bo działa moczopędnie.
- Warto jeść regularnie marchewkę, ponieważ to zmniejsza nieprawidłowości w cyklach miesiączkowych. Marchew stymuluje przepływ krwi w okolicy brzucha i miednicy.
- Ma zastosowanie przy przeziębieniach, kaszlu i chrypie, ponieważ łagodzi te dolegliwości.
- Niedobór żelaza w diecie wspomoże spożywanie marchwi.
- Korzystnie wpływa na zęby i dziąsła, dlatego że dostarcza wiele minerałów.
- Łagodzi zapalenie żołądka.
- Marchewki sprawdzają się w regeneracji komórek uszkodzonych przez zanieczyszczone powietrze i złe nawyki.
- Warto ją też spożywać, dlatego że dobrze wpływana na włosy i paznokcie, bo stymuluje ich wzrost i poprawia wygląd.
- Regularne sięganie po marchewkę może zapobiegać miażdżycy tętnic, ponieważ tłuszcze są absorbowane z krwi i nie mogą się już osadzać na ścianach tętnic.
- Marchew poprawia nastrój.
- Wpływa na wzrok, ponieważ zapobiega wczesnemu starzeniu się komórek nerwowych oka.
- Oczyszcza jelita.
- Oczyszcza krew.
- Karoteny zawarte w marchwi mogą chronić przed wysokim stężeniem cukru we krwi , ale pamiętaj, że tylko surowa marchew tak zadziała, ponieważ gotowana marchewka zawiera wysoki indeks glikemiczny (IG)
- Marchew zwiększa odporność i tłumi nadmierne reakcje alergiczne
Ekstrakty z marchwi dodawane są np. do preparatów do opalania, ponieważ nadają lepszy wygląd skórze i chronią przed szkodliwymi skutkami UV, ALE, proszę nie stosować marchwi zamiast filtru, ponieważ nie zadziała tak silnie jak kosmetyki z filtrem UV.
Jak działa olej z nasion marchwi ?
- Polecany jest osobom nerwowym, ponieważ działa relaksująco i kojąco
- Przydatny jest przy wypryskach i trądziku, dlatego że zmniejsza te dolegliwości
- Stymuluje przepływ limfatyczny
- Odmładza skórę i odświeża
- Pomaga w walce ze skazami i przebarwieniami
- Niektórzy używają go jako naturalnego zamiennika opalenizny, czyli służy jako samoopalacz
Olej z nasion marchwi ma zastosowanie przede wszystkim do pielęgnacji twarzy i ciała.
Zdjęcie: pixabay.com