Olej z awokado – właściwości i zastosowanie

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie
9 stycznia, 2019 admin

Awokado

Awokado należy do roślin wiecznie zielonych, a drzewo potrafi dorastać do 15 metrów wysokości. Ma charakterystyczne ciemnozielone, wydłużone liście. Istnieje ponad 400 odmian awokado. Roślina ta rośnie najlepiej w ciepłym klimacie, w obszarach tropikalnych.

Awokado wpływa korzystnie na wzrok i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoc zawiera w dużym stężeniu witaminę A i E. I co istotne dla zdrowia – zawiera również tłuszcze roślinne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado poprawia trawienie i wpływa korzystnie na jelita. W przypadku objawów zespołu jelita drażliwego lub jako profilaktykę można wprowadzić do swojego menu ½  awokado dziennie przez jakiś czas lub stosować olej spożywczy z awokado w kuchni. Stosuj niewielkie ilości, ale za to regularnie.

Regularnie spożywane awokado daje dobre efekty w poprawie ogólnego samopoczucia. Działa też antybakteryjnie i przeciwdziała próchnicy. Działa  przeciwzapalnie, szczególnie awokado jest przydatne przy przewlekłym zapaleniu stawów, ponieważ łagodzi ból.

Z dodatkiem awokado można przygotować smaczne dania np. zupy, sosy, koktajle. Ma szerokie zastosowanie – właściwie wg własnej inwencji.

Olej z awokado w wersji spożywczej można stosować do sałatek. Olej ten ma kolor zielony. Pod wpływem niskiej temperatury tężeje, a pod wpływem wysokiej staje się rzadszy. Awokado jest kaloryczne, ale jego tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są konieczne w codziennej diecie np. wspomagają system immunologiczny i korzystnie wpływają na mózg.

Awokado też dobrze się komponuje w diecie cukrzyków, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny = 10 i  w diecie przeciwzapalnej, bo często przyczyną stanów zapalnych są zmiany w stężeniu cukru we krwi. Również w profilaktyce chorób cywilizacyjnych warto stosować olej z awokado.

Zadbaj o swoje serce – włącz do diety awokado lub olej z awokado, ponieważ zawiera potas, który reguluje ciśnienie krwi.

Olej z awokado w wersji kosmetycznej dobrze działa na każdy rodzaj cery – zwłaszcza na suchą, dojrzałą i wrażliwą. Nadaje się do pielęgnacji okolic oczu i do masażu twarzy.

Właściwości kosmetycznego oleju z awokado

  • Odżywia i nawilża skórę
  • Nie zapycha porów
  • Poprawia koloryt skóry
  • Wygładza skórę
  • Przeciwdziała zmarszczkom
  • Eliminuje uczucie pieczenia i ściągania skóry
  • Zmiękcza skórę na łokciach, kolanach i dłoniach
  • Pomocny jest przy leczeniu egzemy i łuszczycy
  • Sprawdza się jako olejek do masażu (ze względu na gęstość można go połączyć z rzadszym olejem)
  • Odżywia włosy i nabłyszcza
  • Wzmacnia cebulki włosowe
  • Spowalnia procesy starzenia

Dzięki swoim właściwościom wyciągi z awokado chętnie wykorzystuje się kosmetykach do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów.

Zobacz też:

Zdjęcie: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA