Antocyjany

Antocyjany – Ochrona przed Nowotworami

Antocyjany to substancje, które występują w czerwonych, niebieskich, fioletowych i niebiesko-czarnych owocach i warzywach. To jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy.

Chronią komórki przed starzeniem się i degeneracją.

Przeważnie rośliny narażone są na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, promieni ultrafioletowych przez cały dzień. Dlatego, żeby chronić swoje owoce niektóre rośliny wytworzyły specjalne substancje – polifenole.

Antocyjany niebieskie i czerwone to podgrupa polifenoli. Potrafią eliminować wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Działają silnie. Są dostępne w skórce bakłażana, w jagodach, acai, jeżynach, jagodach goji, w czarnej porzeczce, w malinach, w ciemnych winogronach, wiśniach, czerwonych pomarańczach, czerwonej kapuście, czy czerwonej cebuli.

Kolor antocyjanów powstaje na poziomie komórkowym dzięki specjalnym strukturom podwójnego wiązania. A to sprawia, że owoce obfitujące w ich skład mogą bez problemu rozwijać się w słońcu. Są naturalnym czynnikiem ochronnym przeciwsłonecznym.

Naukowcy odkryli ponad 600 form antocyjanów – występujących naturalnie w ekostystemie. Do czego zmierzam? Już mówię 🙂 Najczęstszą postacią jest cyjanidyno 3-glukozyd antocyjanu (C3G). Okazuje się, że C3G ma wpływ na geny. W jaki sposób? Aktywuje geny, a to zapewnia lepszą ochronę organizmu. Jednocześnie blokuje geny, które mogą wywołać uszkodzenia.

Antocyjany Przyspieszają Śmierć Komórek Nowotworowych

Wiele osób boryka się z przewlekłym zapaleniem w organizmie. Powodami mogą być np. niezdrowy styl życia i nieodpowiednia dieta, a to sprzyja nadmiernemu tworzeniu się wolnych rodników. Dieta uboga w przeciwutleniacze nie wspiera zdrowia. Tak samo, jak niezrównoważone spożycie kwasów tłuszczowych. Także narażenie na toksyny środowiskowe i toksyczne końcowe produkty metaboliczne nie wspierają organizmu.

Do tego dochodzi stres i negatywne emocje. I co się dzieje? Ciało słabnie, nie potrafi walczyć z patogenami i zaczyna chorować. Tak właśnie działają czynniki prozapalne.
No to znajdźmy pozytywne rozwiązanie… 🙂

Stan zapalny może doprowadzić do powstania onkogenów w organizmie. Czyli są to geny, które powodują namnażanie się komórek rakowych. Im szybciej one się tworzą, tym szybciej rozprzestrzenia się rak. Co więc zatem? Z pomocą przychodzą właśnie antocyjany. Bo? Bo łagodzą procesy zapalne w których powstają onkogeny.

Druga rzecz to – antocyjany mogą równocześnie aktywować też apoptozę komórek nowotworowych, czyli ich śmierć. I czynią to w naturalny sposób.

Jedz Antocyjany

Jako naturalne barwniki roślinne nadają kwiatom i owocom różne barwy. Kolor ich uzależniony jest od pH środowiska oraz od chelatacji przez jony metali.

Dostarczajmy do organizmu antocyjany naturalną drogą, czyli z pożywienia. A ich stężenie w owocach zależy od stopnia ich dojrzałości. Im bardziej są dojrzałe – tym więcej zawierają antocyjanów.
Przemysł spożywczy też dodaje antocyjany do żywności, mają one wtedy oznaczenie E163.

antocyjany
Antocyjany/pixabay.com

Rośliny Bogate w Antocyjany

  • Wiśnie
  • Czarna porzeczka
  • Jagody
  • Borówki
  • Żurawina
  • Aronia
  • Czarny bez
  • Kwiat Malwy
  • Bakłażan
  • Jeżyny
  • Truskawki
  • Czereśnie
  • Maliny
  • Ciemne Winogrona
  • Rabarbar
  • Śliwki
  • Czerwona Kapusta
  • Czerwona Cebula
  • Tarnina

Jak Działają Jeszcze Antocyjany

Zatem lampka czerwonego wina od czasu do czasu dodana do posiłku też może zadziałać leczniczo za sprawą zawartości antocyjanów. Usprawni krążenie, zmniejszy też ryzyko wystąpienia zawału.

A zimą można też korzystać z mrożonych owoców z antocyjanami 🙂

Rozpuszczają się w wodzie. Obniżają też poziom cholesterolu w surowicy krwi.

Niskie pH będzie się zaznaczać czerwonym kolorem, lekko zasadowe antocyjany zmienią kolor na niebieski i fioletowy. Przy wysokim pH substancje roślinne przyjmują barwę żółtą.

Odmiana roślin i klimat mają wpływ na zawartość cennych antocyjanów.

Antocyjany – Naturalne Barwniki

Antocyjany są barwnikami występującymi tylko u roślin lądowych, a nie wodnych, ponieważ ich biosynteza wymaga produktów wytwarzanych w czasie fotosyntezy roślin. A w gatunkach wodnych jest za niska intensywność światła. Jednak nie wszystkie rośliny lądowe posiadają antocyjany. Są one obecne najczęściej w kwiatach i owocach, ale też w liściach oraz korzeniach.

Występują razem z innymi barwnikami w roślinach np. z karotenoidami i betalainami. Antocyjany pochłaniają określone długości fal, dzięki temu chronią przed silnym promieniowaniem UV. W efekcie zapobiega to uszkodzeniu białek w komórce i DNA w jądrach komórkowych.

Pomagają też przyciągać owady, wytwarzając kolory w roślinach. Dzięki temu pomagają im rozmnażać się.

Pochłaniają światło o długości fal od 270 do 290 nanometrów (promieniowanie ultrafioletowe) oraz w zakresie widzialnym od 465 do 560 nanometrów (od niebieskiego do zielonego). Światło odbite jawi się nam jako kolor. 

Antocyjany są wrażliwe na światło i temperaturę oraz podatne są na wyższe wartości pH. Najbardziej stabilne są przy wartościach pH poniżej 3. Utleniacze odbarwiają je. Można je spotkać jako dodatek barwiący w galaretkach, wyrobach cukierniczych, czy dżemach. Także w polewach i lodach. Przeważnie dodaje się je tylko do produktów kwaśnych, ponieważ tylko w nich są one stabilne przez długi czas.

Mają działanie przeciwutleniające, które może być silniejsze niż witamina C i witamina E. Poprawiają wzrok, działają przeciwzapalnie i chronią naczynia krwionośne. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ wspierają funkcje antyoksydacyjne.

Hamują agregację płytek krwi, czyli minimalizują ich sklejanie się.

Efekt korzystny następuje przy regularnym ich spożywaniu. Dzięki temu odgrywają istotną rolę przy chorobach reumatycznych. Rozkładają się już w jamie ustnej w kontakcie ze śliną. Dlatego wg niektórych naukowców produkty tego rozpadu stają się biologicznie aktywne. 

Antocyjany wiążą wolne rodniki, a więc zmniejszają ich reaktywność.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł