Aronia – właściwości lecznicze

Aronia – właściwości lecznicze
17 stycznia, 2019 admin

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej.  Popularna jest w Niemczech, w Polsce też coraz częściej się ją docenia. Dobrze rośnie w ogrodach i jest raczej odporna na szkodniki i choroby. Owoce aronii są cierpkie w smaku, dlatego upowszechniły się przetwory z niej oraz suszone owoce np. soki, wino, likiery, herbaty, dżemy, konfitury, syropy. Aronia znalazła również swoje zastosowanie w kosmetykach.

Substancje czynne w aronii

Aronia jest bogata w witaminy – są to witaminy z grupy B, ale też występuje w jej składzie witamina A, C, E, K. Zawiera również minerały. Ma spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Mocną stroną aronii jest grupa polifenoli – głównie flawonoidy i antocyjany. Polifenole są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. W porównaniu do innych roślin jagodowych aronia zawiera ich najwięcej.

Jak działają flawonoidy w aronii ?

Nadają one aronii piękny kolor, ale też chronią ją przed szkodliwymi wpływami z zewnątrz. Flawonoidy hamują choroby i chronią roślinę przed promieniowaniem. Flawonoidy oddziałują podobnie na rośliny i na ludzi. Najważniejszą ich cechą jest to, że chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Utrzymują też naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Poprawiają przepływ krwi – ma to bezpośrednie przełożenie na ciśnienie krwi. A więc wspierają układ sercowo-naczyniowy.

Warto też wspomnieć, że niektóre flawonoidy działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie i antyalergicznie. Wykazują również właściwości antynowotworowe.

Do podgrupy flawonoidów należą antocyjany. Aronia zawieraich bardzo dużo. Nazwa antocyjany pochodzi od ich ciemnoniebieskiego koloru, ponieważ kyanos z greckiego oznacza właśnie barwę ciemnoniebieską. Antocyjany to duża grupa barwników roślinnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajdują się prawie we wszystkich kwiatachi roślinach, które mają intensywny niebieski kolor.  

Z uwagi na swoją intensywną barwę mają zastosowanie jako barwniki w przemyśle spożywczym. Barwniki antocyjanowe w produktach długo przechowywanych zmieniają kolor z naturalnej barwy owoców na czerwonobrunatny. Szybkość tych zmian zależy głównie od występowania w surowcu czynników inicjujących procesy utleniania. Ogrzewanie produktów owocowych przyspiesza zmianę barwy przetworów.

Właściwości lecznicze antocyjanów wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Jak działają antocyjany ?

  • Działają przeciwzapalnie
  • Działają przeciwnowotworowo
  • Pozytywnie wpływają na wzrok
  • Zwiększają działanie witamin A, C, E
  • Wspierają układ odpornościowy

Wchłanianie antocyjanów zachodzi w żołądku i w jelicie cienkim – a ich obecność może zaznaczać się w organizmie do 24 h od spożycia.Antocyjany silnie zaznaczają się też w kwiatach bławatka – w ziołolecznictwie wykorzystywany jest np. w chorobach wątroby.

Właściwości lecznicze soku z aronii

  • Obniża ciśnienie krwi
  • Wykorzystywany jest przy nadczynności tarczycy
  • Ma swoje zastosowanie w infekcjach dróg moczowych
  • Korzystnie wpływa na wzrok – na stan siatkówki; również w przypadku przemęczenia oczu, jak i w przypadku gorszej widoczności po zmroku
  • Polecany jest w profilaktyce przeciwmiażdżycowej
  • Wygasza wolne rodniki tlenowe
  • Można go stosować też zewnętrznie przy oparzeniach
  • Pomaga w problemach żołądkowych
  • Stosuje się go w profilaktyce raka jelita grubego
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi i poziom tłuszczu we krwi
  • Przeciwdziała nadmiernej agregacji płytek krwi – czyli mówiąc prościej -przeciwdziała ich zlepianiu się
  • Pomaga w problemach żołądkowych
  • Dobrze oddziałuje na wątrobę

Zaleca się pić od 50-100 ml soku z aronii dziennie.

Osoby, które siedzą długo przed komputerem lub ekranem telewizyjnym również mogą wspomagać się aronią

Przesilenie wiosenne także jest taką porą, kiedy trzeba zwiększyć wspomaganie naturalnych sił obronnych organizmu.

Organizm ludzki ma ograniczoną opcję wytwarzania przeciwutleniaczy, dlatego trzeba je dostarczać z pożywienia, więc aronia jest tu jak najbardziej przydatna.

 

Zdjęcie: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA