Bazylia
Bazylia jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską – z pesto, makaronem i pizzą. Ta aromatyczna przyprawa sprawia, że z jej udziałem potrawy stają się wyjątkowe 🙂
Bazylia to też roślina lecznicza. Na co pomaga? Zobaczmy 🙂
Łagodzi stany zapalne i ból stawów. Łagodzi stres i korzystnie działa na żołądek. Jest dobrym źródłem witaminy K, żelaza, wapnia, beta karotenu.
Obecnie jest jedną z najpolularniejszych roślin przyprawowych na świecie.
Bazylia – Niezbędne Substancje
Zawiera wiele pierwiastków śladowych, minerałów i witamin. Dajmy kilka przykładów – mangan, witamina C, miedź. A teraz spójrzmy na kilka szczególnie cennych substancji mieszczących się w 50 gramach świeżej bazylii:
- 2000 µg beta karotenu – jest to połowa ilości beta karotenu zawartego w marchwi (a marchew należy do czołówki wśród jego dostawców). Składnik ten jest surowcem do tworzenia witaminy A. Działa przeciwutleniająco np. utrzymuje zdrowe komórki nerwowe, działa przeciwzapalnie, dba o błony śluzowe, korzystnie wpływa na wzrok. Organizm może wytwarzać ok. 330 µg witaminy A z 2000 µg beta karotenu (dzienne zapotrzebowanie to 800 µg)
- 125 mg wapnia na kości i zęby (dzienne zapotrzebowanie to 1000 mg)
- 3 mg żelaza do tworzenia krwi (dzienne zapotrzebowanie to 10-15 mg)
- 88 µg witaminy K mieści się w zaledwie 20 gramach bazylii. Więc 2 łyżki pesto wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania na witaminę K (70 µg). Jest ona ważna dla krzepnięcia krwi i metabolizmu kości. Wspiera układ sercowo-naczyniowy. Ludzie, którzy regularnie spożywają witaminę K mają mniej złogów wapnia w tętnicach
Bazylia w Medycynie Ludowej
Jej właściwości lecznicze wykorzystywano na:
- Stres
- Problemy ze snem
- Stany zapalne
- Problemy z trawieniem
- Wahania nastroju i depresja
- Migrena
- Zawroty głowy
- Ból gardła i chrypka
- Choroby skóry
- Ból menstruacyjny
- Menopauza
Bazylia – Składniki Lecznicze
Efekt leczniczy bazylii pochodzi szczególnie z jej olejku eterycznego, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwbólowe i antynowotworowe.
Cineol zawarty w olejku eterycznym działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, może łagodzić ostre, przewlekłe choroby układu oddechowego, astmę oraz katar sienny. Cineol może znacznie poprawić czynność płuc przy astmie i POChP w chorobie płuc.
Bazylia – Właściwości Lecznicze
- Działa przeciwko opornym bakteriom. Rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii opornych na leczenie antybiotykowe stale rośnie, dlatego bazylia przychodzi tu z pomocą
- Działa antyzapalnie. Tam gdzie są bakterie zwykle występuje stan zapalny. Bazylia nadaje się nie tylko do zwalczania bakterii, ale do łagodzenia przewlekłych chorób zapalnych takich jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, zapalenie stawów, czy reumatyzm. Często stosuje się tutaj leki przeciwzapalne np. niesteroidowe leki przeciwzapalne lub inhibitory COX-2, ale powodują one poważne skutki uboczne – krwawienie z wrzodów żołądka lub zaburzenia pracy nerek. Eugenol zawarty w bazylii podobnie jak inhibitory COX-2 hamuje enzym cyklooksygenazę (COX).
Olejek Eteryczny z Bazylii – Zastosowanie
Olejki eteryczne mogą podrażniać skórę, dlatego zaleca się mieszanie olejku eterycznego z olejem nośnikowym np. olejem jojoba, do użytku zewnętrznego. Wystarczy kilka kropel olejku eterycznego na 50 ml oleju jojoba.
Zewnętrznie stosuje się na: trądzik, miejsca po ukąszeniu owadów, popękaną skórę, choroby skóry, ból stawów, migrenę, nerwowość.
Olejek eteryczny bazyliowy można stosować do aromaterapii przy zaburzeniach snu, nerwowości, niepokoju i depresji.
Herbata Bazyliowa
Jest łatwa w przygotowaniu i pomaga na: wzdęcia, rozstrój żołądka, utratę apetytu, niepokój i zaburzenia snu. Pomaga też przy infekcjach gardła.
Wystarczy 1 łyżkę świeżej bazylii zalać 150 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10 minut. Można słodzić miodem. Można pić 2x dziennie, ale przez krótki czas. Zaleca się też mieszać bazylię z innymi ziołami.
Bazylia traci swój aromat po wyschnięciu, ale można zamrozić świeże zioło lub przygotować smaczny olej bazyliowy. W tym celu garść świeżej bazylii włóż do ciemnej butelki i zalej 500 ml oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Od czasu do czasu wstrząśnij.
Życzę Wam niezapomnianych wrażeń smakowych! 🙂
Przeczytaj też:
Zdjęcia: freepik, pixabay