Betaina

 

Betaina

Betaina, czyli trimetyloglicyna jest pochodną aminokwasu. Najczęściej ludzie pobierają ją naturalnie ze spożywanego pożywienia np. jedząc: boćwinę, szpinak, pszenicę. Znajduje się też w burakach cukrowych.

Zwróćmy uwagę na metabolizm, bo w nim właśnie betaina ma znaczenie fizjologiczne jako osmolit, który kontroluje regulację objętości komórkowej. Dzięki temu przyczynia się do utrzymania normalnej funkcji komórek.

Betaina jest również ważnym dostawcą grup metylowych. Bierze udział w rozkładzie homocysteiny na metioninę.
Podwyższony poziom homocysteiny jest czynnikiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i otępienia. Po uwolnieniu grupy metylowej do homocysteiny dimetyloglicyna utworzona z betainy jest dalej metabolizowana do kwasu pangamowego.

Kwas pangamowy nazywany jest także witaminą B15 – wpływa na metabolizm energetyczny komórek i poprawia dopływ tlenu oraz mikrokrążenie w organizmie.