Białko – Podstawa Życia

Białko – Podstawa Życia
11 października, 2019 admin

Białko – Podstawa Życia


Białko to podstawa życia, ponieważ bez białek życie nie jest możliwe. Zbudowane jest z aminokwasów, które powinny być dostarczane do organizmu w naturalnej formie, łatwo przyswajalnej.

Białka roślinne mają to do siebie, że łatwiej są metabolizowane niż białka zwierzęce. Następuje niższe zużycie energii podczas metabolizmu białka roślinnego, dzięki temu organizm buduje rezerwy energii.

Białko w Roślinach Strączkowych

Większość roślin strączkowych charakteryzuje się dobrym białkiem np. fasola, groch, łubin, soja, soczewica. Zwróćmy uwagę na białko łubinu. Dlaczego? Ponieważ zawiera wszystkie 20 aminokwasów – w tym 8 niezbędnych w bardzo dobrym stosunku.

Interesuje Nas czy białko to podstawa życia, więc drążmy temat głębiej 🙂

Zadania Białek w Organizmie

Układ odpornościowy potrzebuje białek. Tak samo jak mięśnie, kości, skóra i włosy. Służą one również do budowania enzymów i hormonów. Ciało potrzebuje białek do przekazywania impulsów nerwowych. Są konieczne w transporcie tlenu i tłuszczów. Budują strukturę kolagenu, przeciwciał oraz czynników krzepnięcia.

Prawidłowy metabolizm białek wymaga obecności wszystkich aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Kiedy brakuje jakiegoś aminokwasu cały proces jest zakłócony. Dlatego ważne jest zrównoważone spożywanie białek.

Z kolei zbyt duża ilość białek roślinnych lub zwierzęcych obciąża organizm, ponieważ musi on przekształcić nadmiar białka przy dużym wydatku energetycznym w wątrobie na glukozę.

Aminokwasy z Roślin i Ryb

Białka roślinne dostarczają do 20 aminokwasów – w przeciwieństwie do mięsa. Poza tym białka zwierzęce mają wysokie stężenie kwasu purynowego, który przyczynia się do zakwaszenia organizmu.

Białko ryb jest łatwiejsze do stawienia niż mięso. Drugą ważną rzeczą jest to, że ryby dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3.

Każdy kto często spożywa mięso, pasty mięsne, kiełbasy dostarcza swojemu organizmowi nadmiar białka, ale też chemikalia i puryny. Nadmiar białka zwierzęcego jest magazynowany w ciele. Przechowywany jest w naczyniach krwionośnych oraz w tkance łącznej. To może prowadzić do różnych chorób np. do zawału serca, udaru, miażdżycy, nadciśnienia, dny moczanowej,cukrzycy typu 2, zapalenia stawów, zaburzeń metabolicznych, zapalenia nerek oraz chorób autoimmunologicznych.

białko - podstawa życia
Białko – Podstawa Życia/pixabay.com

Nadmiar Białka

Nadmiar białka gromadzi się przede wszystkim w błonie podstawowej drobnych naczyń krwionośnych – czyli w naczyniach włosowatych. Pogrubia błonę podstawową. W efekcie transport tlenu i składników odżywczych do komórek, ale też usuwanie zanieczyszczeń z komórek jest utrudnione.

U diabetyków wyraźnie widać pogrubienie błony podstawowej.
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że nawet zdrowe jelito może zużyć tylko niewielką ilość białka zwierzęcego, to przy codziennym spożywaniu mięsa raczej zakończy się to problemami zdrowotnymi. Ciało ludzkie to w 17% białko.

Białko Łubinu

Łubin jest wysokobiałkowym pokarmem (18% białka) i jednocześnie o niskim stężeniu węglowodanów i tłuszczów (3%). A mąka łubinowa ma jeszcze wyższą zawartość białka od 32-41%. Ma ona też dużą dawkę lizyny i tryptofanu – to aminokwasy.

Białko łubinu może się przydać przy chorobach reumatycznych. W przepisach na ciasta, chleb, czy naleśniki możesz śmiało umieścić 15% mąki łubinowej. Korzyści z tego będą duże, bo spadnie wysokość węglowodanów, a zyskasz dobrej jakości białko.

Łubin też obfituje w żelazo łatwo przyswajalne. Jest ono wykorzystywane do produkcji hemoglobiny, a to poprawia jakość krwi.
Białko łubinu nie zawiera cholesterolu. Zamiast tego posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które są dobre dla ludzi u których poziom lipidów jest za wysoki.

Co Można Zrobić z Białkiem Łubinowym?

  • Mieszać w napojach, dzięki temu powstanie koktajl proteinowy
  • Jest substytutem jajka
  • Może zastąpić mąkę sojową w przepisach zawierających soję
  • Można wykorzystać do pieczenia

Pamiętaj! Osoby cierpiące na alergię na orzeszki ziemne, nie powinny stosować łubinu.

Białko Ryżu

Ryż kojarzy się z węglowodanami, ale zawiera też białko wysokiej jakości. Jest dobre do budowy mięśni. Białko ryżu ma prawie idealny profil aminokwasowy. Wartość 3 aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) jest wysoka. Ryż zawiera ok. 80% węglowodanów, a białka ok. 7%. Więc jak uzyskać wysokodawkowe białko ryżowe? 🙂 Trzeba zastosować ryż pełnoziarnisty.

Białko ryżu zawiera naturalny beta-karoten, witaminę B1, B2, B3, B5, B6, witaminę C, D i E, kwas foliowy, biotynę, cholinę i inozytol. Cholina i inozytol chronią wątrobę i biorą udział w regulacji cholesterolu. Ma w swoim składzie także: wapń, fosfor, magnez, potas, miedź, mangan, żelazo, cynk.

Białka Przeciw Wypadaniu Włosów

Niedobór białka może prowadzić do wypadania włosów. Nasze włosy zbudowane są głównie z białek – zwanych keratynami. Niedobór skutkuje: suchymi włosami, łamliwymi i ich przerzedzeniem.

Ile Białka Potrzebuje Człowiek?

Jest to 0,8 gram białka na kilogram masy ciała. Waga i aktywność fizyczna mają tutaj duże znaczenie. Osoby wykonujące pracę biurową będą potrzebowały mniej białka, niż osoby pracujące fizycznie lub sportowcy oraz kobiety w ciąży.

Sportowcy wytrzymałościowi potrzebują od 1,2-1,4 gram białka/kg, dlatego że jest większe obciążenie mięśni.

Zbyt duża ilość białka także może doprowadzić do wypadania włosów.

Zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona są dobrymi źródłami białka. Ale też pamiętajmy, że zioła i warzywa zawierają białko. Pamiętać warto o brukselce, kapuście włoskiej i szpinaku. Co ciekawe – białko ziołowe dostarcza organizmowi błonnika i przeciwutleniaczy. Białko to podstawa życia 🙂

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA