
Błonnik
Czym jest błonnik? Dlaczego jest tak ważny? Zbyt mała ilość błonnika w diecie może doprowadzić do różnych chorób przewlekłych, a nawet nowotworów. No więc od początku…
Co to jest błonnik
To substancje, które występują prawie wyłącznie w produktach roślinnych. W dużej części jest niestrawny dla organizmu. Tylko częściowo jest rozkładany przez enzymy występujące w przewodzie pokarmowym. Ale ma swoje zalety. Jakie? Zaraz o tym powiem. Najpierw zobaczmy co zawiera.
Co zawiera błonnik
- Pektyna
- Inulina
- Celuloza
- Hemicelulozy
- Lignina
- Guar
- Agar
Rozróżnia się substancje rozpuszczalne w wodzie i te nierozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalne – można odnaleźć głównie w owocach oraz warzywach. A nierozpuszczalne występują w produktach pełnoziarnistych. Błonnik nierozpuszczalny wiąże znacznie mniej wody, niż ten rozpuszczalny.

Błonnik – zalety
- Może wiązać wodę w organizmie, czyli jest środkiem pęczniejącym i wypełniającym. W efekcie stymulowana jest perystaltyka jelit. Ale trzeba tu zaznaczyć, że zbyt duża ilość błonnika będzie prowadziła do zaparć.
- Pozytywnie oddziałuje również na florę jelitową, ponieważ jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Dzięki temu mogą się one łatwo namnażać, jeśli oczywiście wystarczająca ilość błonnika jest dostarczana do organizmu.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób – na przykład miażdżycy, zawału serca i cukrzycy typu 2. Dzięki temu poziom cukru we krwi rośnie powoli po jedzeniu. Dlatego diabetycy mogą go wprowadzić do codziennej diety.
- Obniża poziom cholesterolu i może obniżać poziom lipidów we krwi
- Dzięki odpowiedniej ilości błonnika niektóre nowotwory występują rzadziej
- Może zapobiegać też hemoroidom
Jest prawie bezkaloryczny, ponieważ w większości jest niestrawiony. Ale jednocześnie produkty pełnoziarniste z dużą zawartością błonnika – takie jak chleb pełnoziarnisty, czy makaron mogą zawierać większą ilość kalorii. Dziennie zaleca się spożywać 30 g błonnika. Więc tej dawki raczej nie powinno się przekraczać.
Żywność bogata w błonnik
- Owoce – jabłka, gruszki, jagody, kiwi, owoce cytrusowe
- Warzywa – ziemniaki, brokuły, marchew, groszek, kapusta
- Produkty pełnoziarniste – chleb razowy, makaron razowy
- Orzechy i nasiona
- Rośliny strączkowe
- Suszone morele i suszone śliwki
U osób bardziej wrażliwych mogą wystąpić wzdęcia po spożyciu większej ilości błonnika. Wiąże się on nie tylko z wodą, ale i z minerałami oraz pierwiastkami śladowymi. Tak więc przy zbyt dużym spożyciu go mogą wystąpić ich niedobory.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com