
Cebula i Czosnek
Cebula i czosnek są jednymi z najciekawszych pokarmów w zakresie zapobiegania rakowi. Zdrowe odżywianie ma duży wpływ na ochronę przed rakiem piersi. Dlaczego się tak dzieje? Dlatego, że te 2 warzywa zawierają substancje o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.
Przejdźmy od razu do meritum, bez zbędnej gry wstępnej 🙂
No to konkrety. Rak piersi jest najczęstszym rodzajem nowotworu u kobiet. Na całym świecie dotyka 12% kobiet. Okazuje się, że kobiety w krajach słabiej rozwiniętych chorują rzadziej, niż w krajach uprzemysłowionych.
Czy stoi za tym inna dieta?
Żeby lepiej zobrazować problem to dam przykład – Puerto Rico – tutaj jest niższy wskaźnik raka piersi niż na kontynencie amerykańskim. Daje do myślenia? No daje, daje… 🙂
Puerto Rico jest jednym z krajów w których czosnek i cebulę jedzą ludzie najczęściej. Być może wynika to z bardzo popularnego sosu przyprawowego o nazwie Sofrito. Składa się on m.in. z cebuli i czosnku. Serwuje się do różnych dań.
Cebula i Czosnek Zmniejszają Ryzyko Raka Piersi
Naukowcy z Uniwersytetu w w Buffalo i Uniwersytetu w Puerto Rico przeprowadzili pierwsze badanie w 2019 roku. Właśnie w celu zbadania związku pomiędzy cebulą i czosnkiem, a rakiem piersi.
Ponieważ w badaniu wzięło udział 660 kobiet w przedziale wiekowym od 30 do 79 lat, więc jest to duża grupa. W tym 314 z nich miało raka piersi. Naukowcy ustalili, które kobiety preferują dietę bogatą w czosnek i cebulę, a które nie.
Badacze znaleźli powiązania w tym temacie, ponieważ było to szczególnie widoczne u kobiet, które jadły Sofrito więcej niż 1x dziennie.

Rak Piersi – Czyli Dlaczego Cebula i Czosnek Chronią przed Rakiem?
No więc, po rozcięciu struktury komórkowej cebuli i czosnku powstają związki siarki – takie jak: allicyna i tlenek propantialny. Są to substancje przeciwutleniające. Mają zdolność zapobiegania tworzeniu się, wzrostowi i różnicowaniu komórek oraz przerzutom komórek rakowych. Dzieje się to poprzez wyeliminowanie zdegenerowanych komórek.
Cebula i czosnek posiadają też wiele innych bioaktywnych składników. Analizy na Uniwersytecie w Barcelonie wykazały, że Sofrito zawiera 40 różnych polifenoli – takich jak kwercetyna, które działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.
Zdaniem naukowców stopień w jakim oba te warzywa mogą chronić przed rakiem piersi zależy od sposobu ich przygotowania.
Gdy cebula i czosnek są podgrzewane do 100°C przez 40 minut, to poziom przeciwutleniaczy znacznie się zmniejsza. Co często ma miejsce w przypadku zup, sosów lub gulaszu. Dlatego potrawy uwzględniające surową cebulę i czosnek powinny być brane pod uwagę w kuchni, ponieważ jedzenie ma wzmacniać nasze zdrowie.
Sofrito
Sofrito jest bardzo różnie przygotowywane, gdyż zależy to od regionu. W Puerto Rico mieszkańcy przyrządzają ten sos z surowej cebuli i surowego czosnku i oliwy z oliwek – podobnie jak pesto.
Rak Piersi – Pokarmy Zapobiegające Chorobie
Podaję przykładowe pokarmy, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka piersi:
- Imbir
- Pomidory
- Granaty
- Siemię lniane
- Grzyby
- Zielona herbata
- Herbata oolong
Rak piersi jest mocno nagłaśniany, dlatego jeśli można sobie pomóc naturalną profilaktyką, to zróbmy to! 🙂 Ponieważ zdrowie nie ma ceny!
Przeczytaj też:
- Krzem chroni mózg przed aluminium
- Matcha – Właściwości lecznicze
- Zielona herbata
- Białko konopne chroni mózg
- Olej lniany – Właściwości lecznicze
Zdjęcia: pixabay.com