1. Ostre zapalenie przełyku – Mieszanka ziół według receptury o.Klimuszko
Zioła w tej chorobie są uzupełnieniem kuracji farmakologicznej.
Mieszanka ziół zadziała prawidłowo wówczas, gdy zmieszane ze sobą będą wszystkie jej składniki, bez wyjątku. W ten sposób zadziała leczniczo i ochronnie na organizm. Te zioła uzupełniają się wzajemnie i nie spowodują reakcji niepożądanych.
Sposób użycia
Półtorej łyżki mieszanki ziół zalać półtorej szklanki wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 godz. Następnie przecedzić i lekko podgrzać. Mieszankę należy pić 3x dziennie po pół szklanki – przed obiadem, przed kolacją i po kolacji.
W czasie leczenia ziołami w 4 lub 5 dniu kuracji może nastąpić pogorszenie samopoczucia lub ból. To normalna reakcja organizmu – świadczy o tym, że zaczęły się zmiany w organizmie i kuracja postępuje prawidłowo. Po kilku dniach ból mija.
Po wypiciu całego zestawu ziół, należy zrobić przerwę 7 dni, a potem znów wrócić po niego – z tymże po wypiciu mieszanki za drugim razem należy przerwę wydłużyć do 12 dni. Trzeci raz można mieszankę pić w celach profilaktycznych.
Skład mieszanki – Ostre zapalenie przełyku
- Koszyczki arniki górskiej 50 g
- Koszyczki rumianku 50 g
- Kwiat nagietka 50 g
- Liść szałwii 50 g
- Liść mięty pieprzowej 50 g
- Nasiona kozieradki sproszkowanej 50 g
- Ziele krwawnika 50 g
- Liść melisy 50 g
- Liść podbiału 50 g
- Korzeń prawoślazu 50 g
- Kłącze perzu 50 g
2. Zapalenie wrzodziejące jelita grubego – Mieszanka ziół według receptury o.Klimuszko
Mieszanka ziół zadziała prawidłowo wówczas, gdy zmieszane ze sobą będą wszystkie jej składniki, bez wyjątku. W ten sposób zadziała leczniczo i ochronnie na organizm. Te zioła uzupełniają się wzajemnie i nie spowodują reakcji niepożądanych.
SPOSÓB UŻYCIA
Półtorej łyżki mieszanki ziół zalać półtorej szklanki wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 godz. Następnie przecedzić i lekko podgrzać. Mieszankę należy pić 3x dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
Skład mieszanki – Zapalenie wrzodziejące jelita grubego
- Korzeń arcydzięgla 50 g
- Korzeń prawoślazu 50 g
- Korzeń kozłka 50 g
- Liść podbiału 50 g
- Kwiat lawendy 50 g
- Porost islandzki 50 g
- Kora kruszyny 50 g
- Kłącze perzu 50 g
- Kwiatostan głogu 50 g
3. Nieżyt jelita grubego – Mieszanka ziół według receptury o.Klimuszko
Mieszanka ziół zadziała prawidłowo wówczas, gdy zmieszane ze sobą będą wszystkie jej składniki, bez wyjątku. W ten sposób zadziała leczniczo i ochronnie na organizm. Te zioła uzupełniają się wzajemnie i nie spowodują reakcji niepożądanych.
SPOSÓB UŻYCIA
Półtorej łyżki mieszanki ziół zalać półtorej szklanki wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 godz. Następnie przecedzić i lekko podgrzać. Mieszankę należy pić 3x dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
Skład mieszanki – Nieżyt jelita grubego
- Ziele przetacznika leśnego 50 g
- Ziele srebrnika 50 g
- Ziele dziurawca 50 g
- Korzeń prawoślazu 50 g
- Korzeń arcydzięgla 50 g
- Kłącze pięciornika 50 g
- Pączki sosny 50 g
- Liść melisy 50 g
- Korzeń lukrecji 50 g
4. Wzdęcia jelitowe – Mieszanka ziół według receptury o.Klimuszko
Mieszanka ziół zadziała prawidłowo wówczas, gdy zmieszane ze sobą będą wszystkie jej składniki, bez wyjątku. W ten sposób zadziała leczniczo i ochronnie na organizm. Te zioła uzupełniają się wzajemnie i nie spowodują reakcji niepożądanych.
SPOSÓB UŻYCIA
Półtorej łyżki mieszanki ziół zalać półtorej szklanki wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 godz. Następnie przecedzić i lekko podgrzać. Mieszankę należy pić 3x dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem
Skład mieszanki – Wzdęcia jelitowe
- Kwiatostan głogu 50 g
- Ziele serdecznika 50 g
- Liść rozmarynu 50 g
- Owoc kolendry 50 g
- Owoc kopru włoskiego 50 g
- Kłącze tataraku 50 g
- Korzeń arcydzięgla 50 g
- Liść melisy 50 g
- Ziele tymianku 50 g
- Liść mięty pieprzowej 50 g
- Koszyczki rumianku 50 g
5. Puchlina wodna brzucha – Mieszanka ziół według receptury o.Klimuszko
W tej chorobie kuracja ziołowa spełnia rolę pomocniczą. I zabezpiecza przed jej nawrotami.
Mieszanka ziół zadziała prawidłowo wówczas, gdy zmieszane ze sobą będą wszystkie jej składniki, bez wyjątku. W ten sposób zadziała leczniczo i ochronnie na organizm. Te zioła uzupełniają się wzajemnie i nie spowodują reakcji niepożądanych.
SPOSÓB UŻYCIA
Półtorej łyżki mieszanki ziół zalać półtorej szklanki wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 3 godz. Następnie przecedzić i lekko podgrzać. Mieszankę należy pić 3x dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.
Skład mieszanki – Puchlina wodna brzucha
- Kwiat wiązówki 50 g
- Kwiat bzu czarnego 50 g
- Kwiatostan głogu 50 g
- Kwiatostan lipy 50 g
- Liść mącznicy 50 g
- Liść brzozy 50 g
- Liść melisy 50 g
- Ziele skrzypu polnego 50 g
- Ziele serdecznika 50 g
- Ziele nawłoci 50 g
- Strąki fasoli 50 g