Cukrzyca

Cukrzyca

Cukrzyca jest dość powszechną chorobą współcześnie. Czynniki, które ją wywołują często to: nadwaga, brak ruchu i dieta bogata w węglowodany. Osoby które zmagają się z cukrzycą dobrze wiedzą, że rzutuje ona na inne organy w ciele, uszkadza również wzrok dość znacznie. Co zatem robić? O tym powiem w tym artykule 🙂

Jak wiemy rozróżniamy cukrzycę typu 1 i typu 2. Ignorując cukrzycę typu 2 można doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych. A cukrzyca typu 1 może doprowadzić w krótkim czasie do śmierci.
Czym się różnią od siebie? Już mówię 🙂

Znacznie częściej spotykana jest cukrzyca typu 2, natomiast typu 1 rzadziej występuje. Chorzy są uzależnieni od leków przez całe życie. Przy cukrzycy typu 2 jest szansa na wyzdrowienie po zmianie diety i stylu życia.

Cukrzyca Typu 1

Trzustka wytwarza coraz mniej insuliny. Zwykle problem zaczyna się w okresie dojrzewania. Może jednak rozwinąć się też później.

Insulina jest konieczna do transportowania cukru we krwi – do komórek. Komórki potrzebują glukozę jako surowca do produkowania energii. A w stanie nierównowagi, jednocześnie wzrasta poziom cukru we krwi. Jakie są tego konsekwencje? Ano takie, że deficyt glukozy w komórach spowoduje, że tłuszcze i białka w organizmie zostaną rozbite i wykorzystane do wytwarzania energii.

Insulina spełnia też ważną rolę w metabolizmie lipidów. Wspomaga wchłanianie tłuszczów do komórek. Jeśli jej zabraknie to dochodzi do zwiększonych osadów na ścianach naczyń krwionośnych. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń krążenia i miażdżycy. Powstaje też zwiększone ryzyka udaru lub zawału serca.

Cukrzyca typu 1 prowadzi do niedoboru minerałów w ciele, ponieważ następuje zwiększone wydalanie ich z moczem. Minerały też nie są już poprawnie wchłanianie w organizmie.

Objawy Cukrzycy Typu 1

  • Częste oddawanie moczu
  • Duże pragnienie, zmęczenie
  • pogorszenie wzroku, utrata wagi
  • W organizmie powstaje aceton, a to może prowadzić do zakwaszenia krwi. A w konsekwencji do utraty przytomności i śpiączki cukrzycowej

Przyczyny Cukrzycy Typu 1

  • To mogą być predyspozycje genetyczne
  • Wcześniejsze choroby wirusowe, dlatego że przeciwciała układu immunologicznego mylą sekwencję aminokwasową wirusa, który spowodował wcześniejszą chorobę, z sekwencją aminokwasową w komórkach wytwarzających insulinę
  • Zespół nieszczelnego jelita, ponieważ śluzówka jelit staje się przepuszczalna dla substancji, które nie powinny się znaleźć w krwioobiegu
  • Czynnikami ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1 są też mleko krowie i gluten u dzieci poniżej 1 roku życia. Dlatego lepiej minimalizować to ryzyko przez odpowiednią dietę dziecka
cukrzyca
Cukrzyca/pixabay.com

Cukrzyca Typu 2

W ostatnich latach znacznie wzrasta liczba zachorowań na tą chorobę. Głównie dotyczy ludzi w starszym wieku. Rozwija się bardzo powoli przez wiele lat, podstępnie wręcz.

W cukrzycy typu 2 trzustka nadal działa dobrze, ale pojawia się insulinooporność komórek ciała. Zwłaszcza komórki mięśniowe, tłuszczowe i wątrobowe nie rozpoznają już insuliny, dlatego nie pozwalają glukozie wniknąć do wnętrza komórki. W rezultacie komórkom brakuje glukozy, a jej nadmiar dalej pozostaje we krwi.

W końcowej fazie tej choroby trzustka faktycznie zaprzestaje pracy, gdyż jest już wyczerpana. Ale dzieje się tak tylko wtedy, kiedy pacjent dalej ma niezdrową dietę i obciążający organizm styl życia.

Objawy Cukrzycy Typu 2

  • Początkowo są niezauważalne, dopiero są odczuwane, gdy po latach trzustka zmęczy się nadmierną produkcją insuliny
  • Zmęczenie
  • Spadek wydajności

Trwale podwyższony poziom cukru we krwi uszkadza naczynia krwionośne, które tracą swoją elastyczność i przepuszczalność, ponieważ ich ścianki stają się pogrubione. Ale to nie koniec, bo poziom cukru we krwi wpływa też na płytki krwi (trombocyty), dlatego pojawia się tendencja do krzepnięcia.

Zmiany w naczyniach krwionośnych mogą prowadzić do miażdżycy, ale też wywołać atak serca, niewydolność nerek, zaćmę, ślepotę, polineuropatię cukrzycową (uszkodzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących nerwy) oraz stopę cukrzycową.

Przyczyny Cukrzycy Typu 2

  • Niezdrowa dieta – zbyt dużo cukru i węglowodanów
  • Brak aktywności fizycznej
  • Nadwaga
  • Przewlekłe stany zapalne
  • Stłuszczenie wątroby – przy nadużywaniu alkoholu lub fast foodów
  • Niedobór antyoksydantów, ponieważ wolne rodniki niszczą receptory insuliny na powierzchni komórki, co zwiększa insulinooporność
  • Niedobór magnezu, bo wtedy komórki stają się gęste i nie pozwalają glukozie przedostać się do ich środka. Bez magnezu trzustka działa w ograniczonym zakresie. Wpływa on też na transportowanie cukru z krwi do komórek

Zmiana Diety i Stylu Życia, czyli Jak Radzić Sobie z Cukrzycą

W przypadku cukrzyków zaleca się:

  • Zdrową dietę z niskim indeksem glikemicznym. Warto wprowadzić zioła do swojej diety np. kozieradkę, napar z liści morwy białej, zielone warzywa liściaste, cebulę, orzechy, cynamon, kakao, białko roślinne, kurkuma, koktajle proteinowe, rośliny strączkowe
  • Eliminację substancji słodzących
  • Detoks organizmu
  • Odbudowę flory jelitowej
  • Przy niedoborze witaminy D odpowiednia jej dawka suplementowana może obniżyć poziom cukru we krwi

Wysoka zawartość błonnika w fasoli spowalnia rozkład węglowodanów we krwi i wytwarza dodatkowe receptory insuliny. Zatem fasola może chronić przed cukrzycą.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł