Czekolada na poprawę nastroju

Czekolada na poprawę nastroju
3 stycznia, 2019 admin

Kiedy Hiszpanie podbili imperium Azteków, początkowo twierdzili, że ich czekoladowy, miejscowy napój wcale nie jest dobry. Więc zaczęli wprowadzać drobne modyfikacje do pierwotnej receptury. Najpierw dodali cukier trzcinowy. A przede wszystkim zaczęli pić gorącą czekoladę zamiast zimnej. Zmieniali również jej smak odrobiną przypraw np. cynamonem lub anyżem.

Co jeszcze zmienili Hiszpanie ? Użyli drewnianej trzepaczki do wytworzenia piany na czekoladzie. Wcześniej pianę uzyskiwano poprzez przelewanie czekolady z jednego naczynia do drugiego.

Aztekowie nazywali czekoladę „cacahuatl” czyli „wodą kakaową”.

Trudno jednoznacznie stwierdzić kto przywiózł kakao do Europy. Historycy wskazują na hiszpańskiego zdobywcę Hermána Cortésa, ale twartych dowodów na to nie posiadają. W XVII i XVIII wieku słodki czekoladowy napój podbijał serca Hiszpanów.

W XVIII wieku w Bristolu w Anglii powstaje pierwsza europejska fabryka czekolady „Fry&Son” – w tym czasie produkcja odbywała się ręcznie, ponieważ nie było jeszcze takich maszyn. Nowoczesną produkcję czekolady zapoczątkowano w XIX wieku dzięki Holendrom, którzy opracowali nowy rodzaj czekolady w proszku o niskiej zawartości tłuszczu.

Czekolada początkowo była drogim napojem elit, aż do czasu rewolucji przemysłowej. Wtedy się upowszechniła.

XIX wiek odsłonił nowe oblicze czekolady również w Szwajcarii. W tym czasie Henri Nestlé (niemiecki aptekarz) – po przeprowadzce z Niemiec do Szwajcarii opracował mleczną czekoladę. Poza tym wymyślił również mleko skondensowane.

Na uwagę zasługuje też Milton Hershey urodzony w 1857 roku w Pensylwanii w USA. Potentat w branży czekoladowej. Myślał na wielką skalę, dlatego jego firma odniosła ogromny sukces. Był nie tylko producentem dobrych słodyczy wytwarzanych masowo, ale też był dobrym biznesmenem. Potrafił wyciągać wnioski ze swoich wcześniejszych błędów. Zatrudniał dobrych ludzi i umiał skutecznie reklamować swoje czekoladki.

Skupimy się teraz na samej czekoladzie.

Można wyróżnić 4 podstawowe rodzaje czekolady

  • Biała czekolada – składa się z masła kakaowego, cukru i mleka w proszku
  • Mleczna czekolada – w skład której wchodzi: masło kakaowe i masa kakaowa oraz mleko w proszku i cukier
  • Ciemna czekolada – o wysokiej zawartości kakao i jednocześnie niskiej zawartości cukru oraz śladowych ilościach mleka w proszku
  • Kuwertura– ma większą zawartość tłuszczu i jest używana raczej do pieczenia i glazurowania

Najbardziej popularną czekoladą jest czekolada mleczna.

Dlaczego tak chętnie ludzie sięgają po czekoladę ?

  • Bo jest smaczna i wykazuje łagodne działanie uspokajające
  • Wprowadza nas w dobry nastrój
  • Łagodzi stres
  • Daje szybkie poczucie szczęścia

Korzyści zdrowotne przypisuje się głównie gorzkim odmianom czekolady, czyli tabliczkom o wysokiej zawartości kakao.

Dlaczego ? bo kakao zawiera szereg wartościowych substancji

  • Flawonoidy– chronią przed miażdżycą
  • Teobrominę– to substancja, która obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, działa też moczopędnie. Teobromina może poprawiać funkcje kognitywne – czyli działa stymulująco na myślenie. Zmniejsza jednocześnie zmęczenie psychiczne. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu LDL (czyli złego cholesterolu). Wysokie stężenie teobrominy zawiera tylko gorzka czekolada. Teobromina może wspomagać spokojny sen.
  • Polifenole – można je nazwać „wymiataczami” wolnych rodników

Czekolada gorzka zawiera też fenyloetyloaminę (należy ona do grupy endorfin) – stymuluje więc dobry nastrój. Również magnez można odnaleźć w czekoladzie i żelazo. Czekolada to też spora dawka węglowodanów, a więc źródło energii.

Pamiętaj! Zachowaj umiar w sięganiu po czekoladę i to nie tylko ze względu na ilość kalorii w niej zawartych, ale też ze względu na występujący w niej salsolinol, który może hamować różne enzymy.

 

Zdjęcie: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA