Dynia – Właściwości Lecznicze

Dynia – Właściwości Lecznicze

Dynia to właściwości lecznicze. Mimo, iż wiele osób myśli o dyni tylko jako o jesiennej dekoracji, względnie na Halloween.

Jednak niektórzy ludzie spożywają nasiona z dyni, jeszcze inni gotują zupę z tego warzywa. No i właśnie – tu małe sprostowanie, ponieważ słowo warzywo do określenia dyni nie do końca jest adekwatne, gdyż dynia należy do jagód. To największa jagoda! 🙂

Z dyni można zrobić o wiele więcej np. pyszny pasztecik, suflety, pasty, sałatkę, chleb, a nawet ciasto.

Obecnie istnieje ok. 800 różnych gatunków dyni. Różnią się kształtem, smakiem, kolorem i wielkością. Z dyni pozyskuje się miąższ, pestki, ale też wytłacza się olej z pestek. Każda z tych postaci korzystnie wpływa na nasze zdrowie 🙂 Można znaleźć dynię okrągłą, owalną a nawet podłużną.

Dynia Hokkaido, Piżmowa i Makaronowa

Jedną z najbardziej znanych odmian jest Hokkaido. I tu ciekawostka, bo zawiera 7x więcej beta-karotenu, niż inne rodzaje dyni. Jej miąższ posiada mniej wody i ma bardzo niską zawartość tłuszczu, dlatego nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Według American Nutrition Institute NCI (National Cancer Institute) 100 gramów Hokkaido pokrywa około 1/3 dziennej zalecanej dawki beta-karotenu. Dynię Hokkaido można przechowywać długo bez utraty witamin. Przy odpowiednim przechowywaniu wytrzyma całą zimę.

Inną znaną odmianą jest dynia piżmowa. Ta z kolei posiada więcej kalorii i węglowodanów. A w 100 jej gramach może mieścić się 20% dziennej dawki witaminy C. Zawiera też błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko i minerały.

Przyjrzyjmy się jeszcze dyni makaronowej, ponieważ to świetna alternatywa dla makaronu. Kształt ma podłużny. Ale nie kształt jest najważniejszy. Więc do rzeczy 🙂 Wzmacnia nerwy, dlatego że zapewnia wysoki poziom magnezu (11 miligramów/100 gram). Korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśnie i łagodzi stres. Zawiera też potas niecałe 110 miligramów w 100 gramach. Jest to wystarczająca dawka, żeby poprawiać pracę nerek i pęcherza. Ma natomiast mało witaminy A, C i E.

Jeśli chcesz wzmocnić wzrok, to wybieraj dynie z jasnym i ciemnopomarańczowym miąższem. Wtedy masz pewność, że jest w środku sporo beta-karotenu, a to korzystnie wpływa na wzrok, włosy i skórę.

Trzeba też pamiętać, że dynia może wywoływać alergię.

A więc jakie dynia kryje właściwości lecznicze, no to rozszerzamy temat 🙂

dynia - właściwości lecznicze
Dynia – Właściwości Lecznicze/pixabay.com

Dynia – Skład i Właściwości

  •  Alfa-karoten – hamuje wzrost guzów i chroni przed zaćmą. Spowalnia procesy starzenia. Poprawia odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
  • Beta-karoten – przekształca się w aktywną witaminę A w organizmie. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Chroni skórę przed promieniowaniem UV. Leczy uszkodzenia skóry wywołane przez promienie słoneczne
  • Witamina C – równoważy cholesterol. Zwalcza wolne rodniki i pobudza produkcję kolagenu, dzięki temu poprawia się elastyczność skóry i jej zdrowy wygląd. Podnosi odporność
  • Magnez – przekłada się na kondycję serca, funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także na stan kości i zębów. Magnez działa przeciwzapalnie. Może chronić przed cukrzycą. Pomocny jest w odchudzaniu
  • Witamina E – jest przeciwutleniaczem, wpływa na stan skóry. Pomaga chronić się przed chorobą Alzheimera. Stosując profilaktycznie tę witaminę można zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Tutaj nasiona dyni wniosą sporo witaminy E
  • Błonnik – chroni przed chorobami serca, ale pomaga też schudnąć. Poprawia trawienie i wyrównuje poziom cukru we krwi
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga radzić sobie ze stresem. Przyczynia się też do równowagi hormonalnej
  • Potas – wzmacnia serce i przeciwdziała nadciśnieniu
  • Cynk – wzmacnia układ odpornościowy i układ rozrodczy. W pestkach dyni jest więcej cynku niż w miąższu
  • Białko – pestki dyni zawierają 24 g białka na 100 g pestek

Pestki Dyni – Właściwości

Podeszliśmy do dyni całościowo, a teraz bardziej uszczegółowimy co daje jedzenie pestek.

  • Zawierają przeciwutleniacze, dlatego zwalczają wolne rodniki
  • Wspomagają leczenie chorób prostaty
  • Zawierają substancje, które zapobiegają przyleganiu pasożytów jelitowych do ścian jelita
  • Pestki to naturalny środek moczopędny. Dzienne spożycie od 5-10 gramów jest w stanie przeciwdziałać tworzeniu się kamieni nerkowych
  • L-Tryptofan – jest niezbędnym aminokwasem, znajduje się w pestkach dyni. Warto stosować przy spadku nastroju, ponieważ organizm produkuje hormon dobrego samopoczucia serotoninę z L-Tryptofanu
dynia - właściwości lecznicze
Dynia – Właściwości Lecznicze/pixabay.com

Olej z Pestek Dyni

Jest to olej wysokiej jakości. Zawiera cenne odżywczo kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy, kwas omega-6. Posiada wysokie stężenie witamin: E, A, B1, B2, B6, C i D. Dostarcza też minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk, selen.

Olej ten zapewnia też fitosterole, dzięki temu obniża poziom cholesterolu. Działa przeciwutleniająco. Z uwagi na nienasycone kwasy tłuszczowe szybko jełczeje, więc trzeba go przechowywać w lodówce.

Warto pamiętać, że kapsułki z olejem z pestek dyni dobrze radzą sobie ze zwalczaniem problemów skórnych, chodzi tu o różnego rodzaju wypryski. Olej ten również działa przeciwpasożytniczo, radzi sobie nawet z tasiemcem.

Tak więc dynia umożliwia nam wszechstronne zastosowanie i czerpanie z jej właściwości leczniczych 🙂 Zdrowie prostu z natury.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA