Dzikie Zioła do Apteczki i Kuchni

Dzikie Zioła

Dzikie zioła do apteczki i kuchni to rośliny, które nie są hodowane przez ludzi. A mimo to posiadają szereg cennych substancji odżywczych i leczniczych. Rozwijają się bez opieki człowieka. Radzą sobie z okresami suszy i słabymi warunkami glebowymi. Rzadko też są atakowane przez szkodniki lub grzyby. Nie wymagają stosowania środków ochrony roślin.

Dzikie zioła są wytrzymałe i odporne. Posiadają wysoką zawartość minerałów i substancji witalnych. I wyprzedzają w rankingach warzywa.

Zobaczmy na przykładzie sałaty – zawartość potasu w niej to 224 mg na 100 gram sałaty. Zawiera również 37 mg wapnia i 11 mg magnezu oraz 1,1 mg żelaza. Wartości te mogą nieco się różnić – w zależności od metody uprawy i rodzaju gleby. Dla porównania stokrotka posiada 3x więcej potasu i 5x więcej wapnia. Ale to nie koniec, ponieważ stokrotka ma też 3 razy więcej magnezu i około 2,5 raza więcej żelaza niż sałata.

Zioła pełne witaminy C

Tutaj również tak ważne warzywa jak brokuły, brukselka, czy kapusta włoska nie są w stanie konkurować z dzikimi ziołami. Zawartość witaminy C w wymienionych warzywach jest oczywiście znaczna, dla przykładu – 114 mg tej witaminy jest obecne w brokułach i brukselce, a 105 mg w kapuście. A teraz weźmy pod lupę pokrzywę i co widzimy ? że pokrzywa ma 333 mg witaminy C, a pięciornik gęsi 402 mg.

Zioła bogate w białko

Średnia zawartość białka na 100 gram warzyw = 1,3 g. Wyjątkiem jest jarmuż, bo ma w swoim składzie 3 g białka.
Dzikie zioła do apteczki i kuchni średnio zawierają 3,5 razy więcej białka. Tutaj przoduje malwa z zawartością 7,2 gramy białka i podagrycznik pospolity – 6,7 g.

dzikie zioła do apteczki i kuchni
Dzikie Zioła do Apteczki i Kuchni/pixabay.com


Zioła do Apteczki i Kuchni – bioaktywne związki

Dzikie zioła smakują często bardziej pikantnie i aromatycznie, niż zwykła sałata. Dzieje się tak dlatego, że zawierają więcej substancji bioaktywnych. Te substancje mogą leczyć lub zapobiegać wielu chorobom.

  • Substancje gorzkie – zatrzymują procesy gnicia i fermentacji w układzie pokarmowym. Utrzymują zdrową florę jelitową i zapobiegają zakażeniom grzybiczym. Pomagają trawić tłuszcze i wspomagają pracę wątroby. Przykładowe rośliny obfitujące w substancje gorzkie to: mniszek lekarski, stokrotka, krwawnik pospolity i cykoria
  • Flawonoidy – są dostępne też w zewnętrznych liściach kapusty i w zewnętrznych warstwach owoców. A w dzikich ziołach jest ich duże stężenie. Chronią komórki przed atakami wolnych rodników. Zapobiegają nowotworom. Niektóre flawonoidy chronią przed grypą, a inne działają przeciwbakteryjnie. Jeszcze inne chronią przed chorobami układu krążenia lub hamują poziom cholesterolu we krwi. W prawie wszystkich ziołach są one zawarte. Na przykład są w dzikim ślazie i w babce lancetowatej
  • Garbniki – występują w wielu dzikich ziołach. Neutralizują toksyny. Gaszą stany zapalne. Działają przeciwwirusowo. Są stosowane przy biegunkach i chorobach skóry. Stosuje się je w małych dawkach, wtedy nie są szkodliwe
  • Saponiny – działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Zapobiegają rakowi okrężnicy. Saponiny zawiera np. pokrzywa i jasnota biała
  • Śluzy – regulują trawienie. Hamują stany zapalne, obniżają poziom cukru we krwi i cholesterolu. Wchłaniają toksyny. Sprawdzają się w chorobach układu oddechowego. Przykłady takich ziół to: prawoślaz lekarski, malwa, liście łopianu, dziewanna, liście lipy
  • Glikozydy – walczą z rakiem nawet tym opornym jak rak trzustki. Przydatne są też przy zapaleniu stawów. Występują np. w rukwi wodnej, ale też w brokułach
  • Irydoidy – działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Są np. odpowiedzialne za uspokajające działanie waleriany
  • Krzemionka – wzmacnia układ odpornościowy i kości. Krzem występuje prawie we wszystkich naszych tkankach i narządach. Jest go sporo w skrzypie polnym i miodunce.
  • Olejki eteryczne – zawarte w ziołach wpływają na układ oddechowy i trawienny np. mięta, tymianek

Zastosowanie Ziół

Zioła goszczą również w kuchni i na naszych talerzach. Używa się ich do przyrządzania pesto, sałatek, zup, zielonych koktajli, mieszanek przypraw, czy herbat. Na ich bazie powstają masła ziołowe, serki ziołowe i smoothie.

A teraz coś praktycznego… 🙂

Ziołowe Smoothie

Składniki na 4 porcje

  • 50 g dzikich ziół np. mniszek lekarski lub babka lancetowata
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Pokroić owoce na małe kawałki i rozdrobnić zioła. Następnie zmiksować wszystkie składniki ze sobą, można użyć blendera.

Jedna porcja ziołowego Smoothie posiada

  • 127 kcal
  • 18 g węglowodanów
  • 2 g białka
  • 5 g tłuszczu

Smacznego 🙂

Dzikie zioła do apteczki i kuchni są uzupełnieniem naszej codziennej diety. Wspomagają organizm w utrzymaniu dobrej formy lub  łagodzą dolegliwości już istniejące.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł