Granaty
Granaty (Punica granatum ) to krzewy lub niewielkiej wysokości drzewka. Pochodzą z południowo-zachodniej Azji. Obecnie powszechnie są uprawiane w krajach subtropikalnych, ale też w śródziemnomorskich i w obu Amerykach.
Granaty od dawna miały różną symbolikę. Uważano je za symbol płodności, nieśmiertelności, obfitości, twórczej mocy. Kojarzone były też z wiosną, regeneracją i odmładzaniem. To także jedne z najstarszych roślin znane jako afrodyzjaki.
Owoce te mają znacznie wyższą aktywność przeciwutleniającą niż zielona herbata i czerwone wino. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i na metabolizm lipidów oraz cukrów.
Hamują rozwój raka prostaty i raka piersi. Wspomagają leczenie chorób zapalnych, menopauzy i chorób zwyrodnieniowych.
Granat, a Stres Oksydacyjny
Stres oksydacyjny to stan nierównowagi pomiędzy utleniaczami (wolnymi rodnikami), a przeciwutleniaczami (antyoksydantami) w organizmie. Dlatego stan ten powoduje choroby sercowo-naczyniowe np. miażdżycę tętnic, choroby metabolizmu lipidów, przewlekłe choroby zapalne np. reumatyczne, zwyrodnieniowe, neurodegeneracyjne np. choroba Alzheimera, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.
Stres oksydacyjny może się przyczynić do zaburzeń erekcji, nadwagi i otyłości. Zaznacza się on też w przewlekłych chorobach wątroby – zwłaszcza przy stłuszczeniu wątroby. Uszkodzenie oksydacyjne ma wpływ na rozwój i przebieg nowotworów łagodnych i złośliwych. Przyczynia się również do przedwczesnego starzenia się.
Sekret granatu polega na interakcji wielu składników, a nie na wyizolowanej pojedynczej substancji z tego owocu, więc najlepiej spożywać świeże owoce.
Granaty – Skład
W 100 gramach świeżych owoców występuje:
- około 40 mikrogramów beta-karotenu
- 0,2 miligrama witaminy E
- 7 miligramów witaminy C
- Witaminy z grupy B – czyli B1, B2, B6 oraz kwas foliowy
- Minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo
- Flawonoidy
- Polifenole
- Przeciwutleniacze
Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu optymalnego wzroku i zdrowia skóry. Witamina E zwalcza wolne rodniki, a witamina C wspiera układ odpornościowy.
Potas zapewnia niezawodny bilans płynów. Z kolei wapń jest potrzebny do odbudowy tkanki kostnej i zapobieganiu jej utracie. Magnez jest ważny m.in. dla przewodzenia nerwów oraz zapobiega osadzaniu się wapnia na wewnętrznych ściankach naczyń. Fosfor jest obecny w DNA każdej komórki. Cynk i żelazo są częścią wielu katalizatorów i enzymów. Ponadto żelazo zapewnia prawidłowy transport tlenu do wszystkich komórek organizmu.
Sok z Granatów – Właściwości
Wysokie ciśnienie krwi, wraz z otyłością, cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu to dolegliwości związane z zespołem metabolicznym. Obecnie dużo osób cierp ni na jedną z wymienionych dolegliwości. Pomoże granat? Pomoże 🙂
- Ponieważ, sok z granatów obniża ciśnienie krwi
- Pomaga na sarkoidozę – ponieważ może hamować aktywność enzymu ACE (enzym konwertujący angiotensynę). Angiotensyna to hormon peptydowy. Wysoki poziom ACE we krwi jest związany z sarkoidozą. Sarkoidoza to choroba układu odpornościowego. Znana jest również jako choroba Boecka. Może skutkować zapaleniem ze zmianami guzkowatymi w całym ciele. Najczęściej dotyczy płuc, ale może też zaatakować wątrobę, oczy i serce. W przypadku serca wywołuje niebezpieczne zaburzenia jego rytmu.
- Dlatego, że pomaga zapobiegać cukrzycy – bo zmniejsza insulinooporność, która jest jednym z czynników ryzyka cukrzycy
- Dlatego, że sok z granatów przeciwdziała rakowi – gdyż w przypadku raka piersi zatrzymuje powstawanie przerzutów. Daje 3x większy efekt antynowotworowy, niż zielona herbata
- Bo, hamuje zapalenie stawów – gdyż działa przeciwzapalnie
- W przewlekłych chorobach zapalnych niemal wszystkich rodzajów granat pomaga, ze względu właśnie na przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości
- Sok z granatów dla sportowców – ponieważ łagodzi ból mięśni. Po intensywnym treningu zapewnia szybszą regenerację organizmu, dzięki zawartości polifenoli i przeciwutleniaczy
- Dlatego, że zapobiega przeziębieniom
- Poprawia krążenie krwi, co jest ważne też dla osób wykonujących przez wiele godzin pracę siedzącą
- Obniża zawartość szkodliwego cholesterolu LDL i jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL
- Działa przeciwzakrzepowo, bo zapobiega zlepianiu się płytek krwi
- Minimalizuje ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- Łagodzi problemy z prostatą
- Poprawia potencję
- U kobiet tłumi objawy menopauzy, ponieważ wyrównuje poziom hormonów
Ekstrakty z Granatów
Ekstrakty z granatów dodawane są do kosmetyków przeciwzmarszczkowych, dlatego, że wykazują działanie wygładzające skórę. Zmniejszają pory i ogólnie poprawiają kondycję skóry.
Wyciągi z granatów pomagają skórze w tworzeniu kolagenu oraz tworzeniu nowych kanałów wody. Dzięki temu zapobiegają pigmentacji i zmarszczkom.
Nasionka granatu są dobre do produkcji peelingów, gdyż spowalniają starzenie się skóry twarzy i dekoltu.
Żeby granat zadziałał leczniczo należy go spożywać regularnie, ponieważ efekt nie wystąpi po jednorazowym jego zjedzeniu lub wypiciu soku. Dziennie wystarczy wypić od 50 ml-250 ml soku z granatu. Jeśli nie możesz poradzić sobie ze smakiem granatów to dodaj ziarenka do musli lub sałatki owocowej, gdyż to złagodzi smak. Granaty dostępne są też w kapsułkach.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com