Granaty

Granaty

Granaty (Punica granatum ) to krzewy lub niewielkiej wysokości drzewka. Pochodzą z południowo-zachodniej Azji. Obecnie powszechnie są uprawiane w krajach subtropikalnych, ale też w śródziemnomorskich i w obu Amerykach.

Granaty od dawna miały różną symbolikę. Uważano je za symbol płodności, nieśmiertelności, obfitości, twórczej mocy. Kojarzone były też z wiosną, regeneracją i odmładzaniem. To także jedne z najstarszych roślin znane jako afrodyzjaki.

Owoce te mają znacznie wyższą aktywność przeciwutleniającą niż zielona herbata i czerwone wino. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i na metabolizm lipidów oraz cukrów.

Hamują rozwój raka prostaty i raka piersi. Wspomagają leczenie chorób zapalnych, menopauzy i chorób zwyrodnieniowych.

Granat, a Stres Oksydacyjny

Stres oksydacyjny to stan nierównowagi pomiędzy utleniaczami (wolnymi rodnikami), a przeciwutleniaczami (antyoksydantami) w organizmie. Dlatego stan ten powoduje choroby sercowo-naczyniowe np. miażdżycę tętnic, choroby metabolizmu lipidów, przewlekłe choroby zapalne np. reumatyczne, zwyrodnieniowe, neurodegeneracyjne np. choroba Alzheimera, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

Stres oksydacyjny może się przyczynić do zaburzeń erekcji, nadwagi i  otyłości. Zaznacza się on też w przewlekłych chorobach wątroby – zwłaszcza przy stłuszczeniu wątroby. Uszkodzenie oksydacyjne ma wpływ na rozwój i przebieg nowotworów łagodnych i złośliwych. Przyczynia się również do przedwczesnego starzenia się.

Sekret granatu polega na interakcji wielu składników, a nie na wyizolowanej pojedynczej substancji z tego owocu, więc najlepiej spożywać świeże owoce.

Granaty – Skład

W 100 gramach świeżych owoców występuje:

  • około 40 mikrogramów beta-karotenu
  • 0,2 miligrama witaminy E
  • 7 miligramów witaminy C
  • Witaminy z grupy B – czyli B1, B2, B6 oraz kwas foliowy
  • Minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo
  • Flawonoidy
  • Polifenole
  • Przeciwutleniacze

Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu optymalnego wzroku i zdrowia skóry. Witamina E zwalcza wolne rodniki, a witamina C wspiera układ odpornościowy.

Potas zapewnia niezawodny bilans płynów. Z kolei wapń jest potrzebny do odbudowy tkanki kostnej i zapobieganiu jej utracie. Magnez jest ważny m.in. dla przewodzenia nerwów oraz zapobiega osadzaniu się wapnia na wewnętrznych ściankach naczyń. Fosfor jest obecny w DNA każdej komórki. Cynk i żelazo są częścią wielu katalizatorów i enzymów. Ponadto żelazo zapewnia prawidłowy transport tlenu do wszystkich komórek organizmu.

granaty
Granaty/pixabay.com

Sok z Granatów – Właściwości

Wysokie ciśnienie krwi, wraz z otyłością, cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu to dolegliwości związane z zespołem metabolicznym. Obecnie dużo osób cierp ni na jedną z wymienionych dolegliwości. Pomoże granat? Pomoże 🙂

  • Ponieważ, sok z granatów obniża ciśnienie krwi
  • Pomaga na sarkoidozę – ponieważ może hamować aktywność enzymu ACE (enzym konwertujący angiotensynę). Angiotensyna to hormon peptydowy. Wysoki poziom ACE we krwi jest związany z sarkoidozą. Sarkoidoza to choroba układu odpornościowego. Znana jest również jako choroba Boecka. Może skutkować zapaleniem ze zmianami guzkowatymi w całym ciele. Najczęściej dotyczy płuc, ale może też zaatakować wątrobę, oczy i serce. W przypadku serca wywołuje niebezpieczne zaburzenia jego rytmu.
  • Dlatego, że pomaga zapobiegać cukrzycy – bo zmniejsza insulinooporność, która jest jednym z czynników ryzyka cukrzycy
  • Dlatego, że sok z granatów przeciwdziała rakowi – gdyż w przypadku raka piersi zatrzymuje powstawanie przerzutów. Daje 3x większy efekt antynowotworowy, niż zielona herbata
  • Bo, hamuje zapalenie stawów – gdyż działa przeciwzapalnie
  • W przewlekłych chorobach zapalnych niemal wszystkich rodzajów granat pomaga, ze względu właśnie na przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości
  • Sok z granatów dla sportowców – ponieważ łagodzi ból mięśni. Po intensywnym treningu zapewnia szybszą regenerację organizmu, dzięki zawartości polifenoli i przeciwutleniaczy
  • Dlatego, że zapobiega przeziębieniom
  • Poprawia krążenie krwi, co jest ważne też dla osób wykonujących przez wiele godzin pracę siedzącą
  • Obniża zawartość szkodliwego cholesterolu LDL i jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL
  • Działa przeciwzakrzepowo, bo zapobiega zlepianiu się płytek krwi
  • Minimalizuje ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Łagodzi problemy z prostatą
  • Poprawia potencję
  • U kobiet tłumi objawy menopauzy, ponieważ wyrównuje poziom hormonów

Ekstrakty z Granatów

Ekstrakty z granatów dodawane są do kosmetyków przeciwzmarszczkowych, dlatego, że wykazują działanie wygładzające skórę. Zmniejszają pory i ogólnie poprawiają kondycję skóry.

Wyciągi z granatów pomagają skórze w tworzeniu kolagenu oraz tworzeniu nowych kanałów wody. Dzięki temu zapobiegają pigmentacji i zmarszczkom.

Nasionka granatu są dobre do produkcji peelingów, gdyż spowalniają starzenie się skóry twarzy i dekoltu.

Żeby granat zadziałał leczniczo należy go spożywać regularnie, ponieważ efekt nie wystąpi po jednorazowym jego zjedzeniu lub wypiciu soku. Dziennie wystarczy wypić od 50 ml-250 ml soku z granatu. Jeśli nie możesz poradzić sobie ze smakiem granatów to dodaj ziarenka do musli lub sałatki owocowej, gdyż to złagodzi smak. Granaty dostępne są też w kapsułkach.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA