Inozytol

 

Inozytol

Inozytol to organiczny związek chemiczny. Znajduje się w roślinach – zwłaszcza w owocach, warzywach, orzechach i nasionach. U ludzi występuje szczególnie jako mio-inozytol.

Organizm ludzki może syntetyzować mio-inozytol z D-glukozy.
Wysokie stężenie mio-inozytolu występuje w mózgu, nerkach, wątrobie, śledzionie i narządach płciowych. Bierze udział w różnych procesach metabolicznych. Jako składnik fosfolipidów mio-inozytol jest podstawową substancją każdej błony komórkowej.

Inozytol w układzie nerwowym wpływa na wzrost mózgu i komórek nerwowych. Bierze też udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Ponadto mio-inozytol reguluje produkcję ważnych neuroprzekaźników, takich jak np. dopamina i noradrenalina. Wpływa pozytywnie na nastrój prawdopodobnie jako selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny.

Mio-inozytol ma korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów i cukru we krwi. Zmniejsza stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy. Obserwuje się też przy tym wzrost cholesterolu HDL i poprawę wrażliwości na insulinę.