Inulina

Inulina

Inulina to naturalny prebiotyk. Ma przede wszystkim znaczenie dla ludzi jako błonnik rozpuszczalny. Uzyskuje się ją zwykle z cykorii i karczochów.

Około 90% inuliny spożywanej z pokarmem dociera do jelita grubego niestrawionego przez przewód pokarmowy. W jelicie jest fermentowane przez zdrowe bakterie jelitowe, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Jako prebiotyk inulina stymuluje wzrost bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego, które hamują namnażanie się patogennych mikroorganizmów w jelicie.
Inulina zwiększa też wchłanianie niektórych minerałów i pierwiastków śladowych np. wapnia, żelaza, magnezu.

Inulina sprzyja utrzymaniu zdrowej błony śluzowej jelit. Przyspiesza wydalanie zanieczyszczeń żołądkowo-jelitowych. Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i lipidów we krwi oraz na aktywność jelitowego układu odpornościowego.