Kapsaicyna

Kapsaicyna

Kapsaicyna to pikantna substancja w pieprzu cayenne. Posiada właściwości zdrowotne. Na co pomaga kapsaicyna ? Jakie ma właściwości ?

Papryka jest dostępna w różnych wariantach – na ostro i łagodna. Słodka papryka zawiera witaminę C i karotenoidy np. likopen, luteinę i zeaksantynę. Więc składniki te wspierają oczy i pracę serca. Walczą też z rakiem prostaty i rakiem piersi. A także działają jak silne antyoksydanty, dzięki temu spowalniają procesy starzenia.

Pieprz cayenne

Drugim rodzajem papryki jest pieprz cayenne, ponieważ jest ususzonym i zmielonym proszkiem z nasion i strąków papryki chili. A co mu nadaje ostry smak ? Kapsaicyna. Jest bezbarwna i bezwonna. Jest też przeciwutleniaczem, dlatego neutralizuje wolne rodniki, dzięki temu hamuje szybsze starzenie się.

Im wyższa jest jej zawartość w chili, tym silniej działa antyoksydacyjnie.

Jeśli wielokrotnie ktoś spożywa ostrą paprykę, to przyzwyczaja receptory bólu na języku do tego, a więc stają się one mniej wrażliwe na odczuwanie bólu. Druga cecha to taka, że pikantna papryka stymuluje uwalnianie endorfin – są to hormony szczęścia. Dlatego poprawią samopoczucie.

Włoscy naukowcy z Wydziału Urologii na Uniwersytecie w Ferrarze przyjrzeli się bliżej skutkom działania kapsaicyny i doszli do wniosku, że wpływa ona na poprawę potencji u ludzi.

Kapsaicyna – odchudzanie

Substancja ta wpływa na metabolizm. Zwiększa zużycie energii. Sprzyja spalaniu tłuszczu. Hamuje też apetyt.

Po dotarciu do jelita cienkiego przyspiesza spalanie brązowej tkanki tłuszczowej – tak podają badania przeprowadzone na myszach laboratoryjnych.

Kapaicyna jest alkaloidem. Alkaloidy występują w prawie wszystkich roślinach psiankowatych. Rozpuszcza się w tłuszczu i w alkoholu, a nie w wodzie. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Posiada właściwości antybiotykowe i dezynfekujące.

kapsaicyna
Kapsaicyna/pixabay.com

Pikantne potrawy

Jeśli spożywasz pikantne potrawy, a uczucie palenia w ustach nie ustępuje nawet po wypiciu wody, to pomogą na to olej i emulgatory takie jak – mleko, jogurt i ser. Również cukier i sok pomidorowy zmniejsza ostrość w takich potrawach.

Kapsaicyna stosowana miejscowo działa rozgrzewająco. Pobudza krążenie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Jednak percepcja nie opiera się na bodźcu temperaturowym, tylko na efekcie biochemicznym. Taki efekt dają maści z jej zawartością. Stosowane długotrwale łagodzą ból i świąd. Należy jednak stosować je z umiarem, ponieważ mogą podrażniać skórę.

Pamiętaj! Leków z kapsaicyną nie powinny przyjmować dzieci i kobiety w ciąży oraz w czasie laktacji.

Ciepłe plastry z jej zawartością łagodzą objawy bólu kulszowego i reumatycznego. W tym przypadku nie usuwa ona przyczyn choroby, ale zapewnia ulgę w bólu. Dzięki tej funkcji złagodzi również ból mięśni, napięcie szyi oraz dolegliwości reumatyczne.

A zawarta w żywności przedłuża okres jej przydatności do spożycia.

Kapsaicyna, a cukier we krwi

Zmniejsza oporność na insulinę, a tym samym wpływa na poziom cukru we krwi.

W badaniach laboratoryjnych podawano myszom kapsaicynę. Spowodowała ona u nich spadek poziomu insuliny. Oprócz tego poprawiła się tolerancja glukozy.

Kapsaicyna jako środek na rozrzedzenie krwi

W przypadku niektórych chorób konieczne jest stosowanie środków na rozrzedzenie krwi, ponieważ mają zapobiegać zakrzepicy. Jako rozcieńczalnik krwi często stosowana jest aspiryna, ale ona podrażnia błonę śluzową żołądka, dlatego alternatywnie stosowana jest w to miejsce kapsaicyna, która takiego efektu nie wywołuje.

Pamietaj! Jeśli po stosowaniu kapsaicyny masz duszności lub mdłości, to należy ją odstawić.

Wyniki badań również sugerują, że może ona obniżyć poziom cholesterolu. Zaczyna on się wolniej utleniać.

Chroni też wątrobę przed substancjami toksycznymi. Zatrzymuje też rozprzestrzenianie się zwłóknień wątroby. Pobudza trawienie i produkcję śliny.

kapsaicyna
Kapsaicyna/pixabay.com

Kapsaicyna działa antynowotworowo

W 2007r. przeprowadzono badania w Nottingham University w Wielkiej Brytanii, które wykazały, że kapsaicyna hamuje rozwój komórek nowotworowych. I nie uszkadza przy tym zdrowych komórek.

Badania te potwierdziły jej skuteczność w zwalczaniu komórek rakowych w płucach i trzustce, które są uważane za szczególnie agresywne. W efekcie atakuje ona mitochondria, a tym samym osłabia produkcję energii komórek nowotworowych. Wiąże jednocześnie pewne białka w komórkach chorych, dzięki temu wyzwala naturalną ich agonię.

Przeciwnowotworowe działanie kapsaicyny jest najlepiej zbadaną właściwością tej substancji. Powoduje ona także kurczenie się guzów prostaty.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł