Kawa

Kawa

Kawa to ulubiony napój wielu ludzi. Przyrządzana jest na różne sposoby. Podawana w filiżankach, specjalnych szklankach, czy zwykłych kubkach zyskała popularność na całym świecie. A Ty lubisz kawę? Jaką pijesz i jak często? Zostaw ślad w komentarzach pod artykułem na blogu. Miło mi będzie przeczytać 🙂

Dlaczego kawa zagościła na moim blogu? Ano dlatego, że posiada również właściwości lecznicze – kiedy się pije ją umiejętnie. Zobaczmy więc cóż ciekawego kryje w sobie… 🙂

W zależności od ilości jej spożywania i konsystencji może nieść ze sobą ryzyko chorób lub potencjał zdrowotny.

Dlaczego tak chętnie ludzie sięgają po kawę ? Jedną z przyczyn jest fakt, że kawa wzmacnia czujność i dobry nastrój. Do tego działa orzeźwiająco.

Kawa zakwasza organizm

Więc warto pamiętać o stosowaniu także produktów odkwaszających. Gdyż zakwaszony organizm przez długi czas, może doprowadzić do wytworzenia się przewlekłych stanów zapalnych. Pamiętajmy, że prawidłowe pH krwi to wskaźniki pomiędzy 7,35-7,45. Nadmiar kwasów może doprowadzić do wystąpienia groźnych chorób.

Czym zatem odkwaszać organizm? Najprostszą metodą są produkty żywnościowe, które wybieramy w ciągu dnia do zjedzenia, ponieważ ogólnie rzecz ujmując owoce i warzywa odkwaszają organizm. Komponuj zatem tak posiłki, żeby w ciągu dnia nie zabrakło w Twoim menu owoców i warzyw, dzięki temu masz pewność, że dbasz o swoje zdrowie.

Owoce najsilniej odkwaszające to kiwi, arbuz, ananas, ale też warto sięgać po cytrusy, banany dojrzałe oraz truskawki.

Warzywa dobrze odkwaszające organizm to seler naciowy, pietruszka oraz marchew. A także buraki – może być sok z buraka.
Do tego odpowiednia ilość płynów i napary ziołowe z czystka, mięty lub pokrzywy pomogą oczyścić organizm z toksyn.

kawa
Kawa/pixabay.com

Zapach kawy…

Zapach kawy potrafimy sobie wyobrazić nawet z zamkniętymi oczami i jej smak również. Jest bardzo charakterystyczny. Na świecie istnieje wiele rodzajów kaw o różnej intensywności smaku i aromatu. Szybkie espresso w barze ma swoich fanów, tak samo jak latte macchiato, czy cappuccino.

Mnie się zawsze podobał zapach kawy w dobrych kawiarniach. Przyciąga aromatem do wejścia i zachęca do “zadomowienia” się tam 🙂 Tak właśnie działa kawa – łączy ludzi spotykających się w takich miejscach i umila im czas oraz stymuluje do działania. Pamiętajmy jednak, że kofeina spożywana często może uzależniać. Pijmy kawę zatem z umiarem.

Arabica Vs. Robusta

To dwie najpopularniejsze odmiany kawy na świecie. Istnieją również mieszanki w ofercie sprzedażowej, które zawierają oba te gatunki. 
Kawa arabica jest delikatniejsza i łagodniejsza w smaku. Rośnie na wysokości od 600-2300 metrów. Im wyżej rośnie, tym proces dojrzewania zachodzi wolniej i tym bardziej złożone owoce dojrzewają, dzięki temu są one lepszej jakości. Do jej uprawy nie może być ani za zimno, ani za gorąco. Potrzebuje też sporą wilgotność. Popularne są ziarna kawy pochodzące z Brazylii i Gwatemalii.

Nieco inna w smaku będzie kawa z Etiopii, gdyż jest charakterystyczna, z aromatem wina. Uważana jest przez ekspertów za jedną z najlepszych kaw na świecie.

Nie wiem jak Tobie, ale mi bardzo przypadły do gustu ziarna kawy wybierane na wagę, w specjalistycznych sklepach z kawą. To kawy smakowe – czekoladowa i czekoladowo-migdałowa. Każdy lubi inną 🙂 A jakie Ty lubisz ?

Kawa arabica stanowi 60% światowej produkcji kawy

A co z robustą? Kawa robusta jest łatwiejsza w uprawie, ponieważ rośnie niżej – na wysokości 300-600 metrów nad poziomem morza. Pochodzi głównie z Indonezji, Wietnamu i Indii. Kawa ta jest mniej wrażliwa na wahania klimatyczne, choroby i słońce. Nazywana jest kawą nizinną. No co tu kryć – arabica jest lepsza, ale robusta też ma swoich amatorów.

Eksperci od kawy podają, że można wyróżnić ok. 800 smaków kawy. Im bardziej złożona budowa ziaren tym lepszy smak, dlatego warto brać to pod uwagę przy wyborze kawy. Robusta jest kawą mocną. Zawiera ok. 2x więcej kofeiny niż arabica. Ma ostry i gorzki smak, wręcz ziemisty, czy drzewny. Arabica jest o wiele bardziej wszechstronna.
Jest wiele kaw o których warto pisać i tych o których nie warto wspominać.

Tu przedstawiam 2 najpopularniejsze kawy. Dla wielu osób napis na opakowaniu “100% arabica” jest gwarancją jakości. Ma ona dość wysoką zawartość oleju i niską zawartość kwasu chlorogenowego. To sprawia, że jest łagodną i dobrze tolerowaną kawą.

Za najdroższą kawę na świecie uważa się kopi luwak, a najrzadszym rodzajem kawy jest excelsa – uprawiana wyłącznie w Czadzie.

Kawa – właściwości

  • W Ameryce Południowej stosuje się arabicę jako lek na biegunkę
  • Jeśli nie chcesz rezygnować z kofeiny, a masz wrażliwy żołądek, to możesz skorzystać z kawy Maragogype, ponieważ to skrzyżowanie arabici i liberici. Jest niskokwasową, łagodną kawą z dużą ilością kofeiny
  • Każda filiżanka kawy zawiera ok. 100 mg kofeiny. Jedno ziarno kawy zawiera od 0,8%-2,5% kofeiny. Dlatego wypijana z umiarem daje pozytywne efekty
  • Kawa stymuluje krążenie. Rozszerza naczynia krwionośne
  • Kofeina wpływa na ośrodek oddechowy, ponieważ przyspiesza oddychanie i rozszerzenie naczyń oskrzelowych
  • Kofeina działa moczopędnie
  • Kawa poprawia metabolizm
  • Kawa zwiększa krążenie w mózgu, dzięki temu poprawia szybkość reakcji. Podnosi kreatywność.
  • Efekt stymulujący kawy zachodzi od 30-45 minut po jej wypiciu, więc warto to brać pod uwagę
  • Poprawia nastrój, dlatego tak chętnie ludzie po nią sięgają
  • Przefiltrowana kawa nie ma wpływu na poziom lipidów we krwi. Tylko w przypadku niefiltrowanych wariantów przyrządzania kawy np. espresso, będzie występował wpływ na poziom cholesterolu
  • Regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych o 25%
  • Substancje palone w kawie działają jak przeciwutleniacze
  • Kwas chlorogenowy w kawie może zapobiegać rakowi jelita grubego i wątroby
  • Kawa pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i żółci
  • Kofeina poprawia wydolność podczas aktywności fizycznej, dlatego korzystają z niej sportowcy. Napoje z kofeiną powinny być spożywane przed treningiem, a nie po treningu

Pamiętaj! Kawa w wyższych dawkach może prowadzić do kołatania serca, wysokiego ciśnienia i podrażnienia żołądka. Również do ataków lęku i drżenia, dlatego nie nadużywaj jej.

Ze względu na stymulujący wpływ na serce, kawy nie należy stosować do gaszenia pragnienia, ponieważ w tym przypadku lepiej się sprawdzą herbaty ziołowe i owocowe oraz soki i wody mineralne.

A o zaletach zielonej kawy nagram odcinek video 🙂

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł