
Kiszona Kapusta
Kiszona kapusta zawiera w sobie naturalny probiotyk. Jest potrawą nieco zepchniętą na dalszy plan współcześnie, ponieważ wypiera ją gotowa, wysoko przetworzona żywność. Od najmłodszych lat przemysł spożywczy przyzwyczaja nasze kubki smakowe do słodkiego smaku lub też tłustych i syntetycznych przekąsek oraz wzmacniaczy smaku.
Kiszenie kapusty polega na procesie fermentacji białej kapusty za pomocą bakterii kwasu mlekowego, które znajdują się w świeżej kapuście. A gdy pozwalają na to warunki, to przetwarzają surową kapustę. A wszystko to przy zachowaniu odpowiedniej temperatury, braku tlenu i w płynnym środowisku.
Pokrojona biała kapusta w paski, tłuczona i posypana do tego solą puszcza sok. i wtedy bakterie kwasu mlekowego przetwarzają cukier zawarty w kapuście w kwas mlekowy. Przy kiszeniu naczynie musi szczelnie zabezpieczać przed wnikaniem powietrza do środka.
Witaminy i Minerały w Kiszonej Kapuście
Spora dawka witaminy C wychwytuje wolne rodniki i ma duże znaczenie jako przeciwutleniacz w profilaktyce antynowotworowej. W tej postaci kapusta obfituje również w metaboliczną witaminę B6, która bierze udział w metabolizmie białek. Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz produkcję hemoglobiny.
Witamina K występuje w wielu liściastych warzywach, ale w kiszonej kapuście jest zawarta w dużych ilościach. Niedobór tej witaminy może być spowodowany np. stosowaniem antybiotyków, antykoagulantów (leków hamujących krzepnięcie krwi), ale też zaburzeniami czynności wątroby i zaburzenia żółci. Kiszona kapusta będzie wsparciem w wykorzystaniu tej witaminy.
Zobaczmy jak to warzywo wpływa na nasz układ nerwowy. A wpływa? 🙂 Oczywiście. Jak? Dostarcza acetylocholinę. To naturalny lek antydepresyjny. Osoby z depresją powinny stosować kiszoną kapustę minimum przez 3 miesiące, regularnie.
Kolejna korzyść to zbilansowane połączenie potasu, wapnia i magnezu. Ta informacja się przyda ludziom cierpiącym na nadciśnienie, albo choroby sercowo-naczyniowe.
A teraz pewnie pojawia się pytanie, to ile tego jeść i jak często? Jedna lub dwie porcje tygodniowo kiszonej kapusty pomoże uniknąć niedoborów żywieniowych. Można też stosować probiotyczny sok z kiszonej kapusty, ponieważ pomoże w lepszym trawieniu i przy odchudzaniu.
Jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy i oczyścić jelita możesz jeść kiszoną kapustę 2x dziennie, ilość 150g przez 4 tygodnie.
Podsumowując myśl, chcę powiedzieć, że kiszona kapusta to zawartość witamin: A, z grupy B, C i K. Zapewnia m.in. kwas foliowy i kwas mlekowy, potas, wapń, sód, magnez, żelazo. Nie zawiera cholesterolu i ma niewiele puryn. Obfituje w błonnik.

Kiszona Kapusta – Korzyści Zdrowotne
- W tej formie kapusta jest łatwiej strawna i do tego jest optymalnym pokarmem probiotycznym. Jak już wiemy dzieje się tak za sprawą probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które nie zostały przetworzone. Po prostu występują w swojej świeżej i żywej formie, dlatego przynoszą korzyści ludzkiemu ciału. Kiszona kapusta zapewnia optymalną wartość pH w jelicie. Kwas mlekowy zapewnia zdrową florę bakteryjną w jelicie
- Jest mało kaloryczna i zawiera dużo witaminy C
- Zawiera dużo błonnika, dlatego zwiększa objętość stolca i poprawia ruch jelit. Toksyny i kwasy żółciowe są wiązane i uwalniane
- Wzmacnia nerwy
- Oczyszcza krew i wspomaga tworzenie krwi
- Wspiera układ odpornościowy
Alergia na Kiszoną Kapustę?
I tak się może zdarzyć. Niektórzy mogą reagować biegunką, nudnościami, zwiększonym poziomem gazów lub bólem głowy. Dlaczego? Wynika to z zawartości histaminy. Histamina znajduje się w każdym przefermentowanym pokarmie. Wzdęcia można zmniejszyć dodając kminek, koper włoski lub starty imbir.
Przeczytaj też:
- Biała Kapusta – Właściwości Lecznicze
- Jak określić moje pH
- Cykoria – Właściwości Lecznicze
- Obrzęk – Przyczyny i Rozwiązania
Zdjęcia: pixabay.com