Kolagen
Kolagen – to białko w organizmie człowieka. Stanowi ok. 30% naszych białek. Daje siłę różnym częściom ciała. Dzięki kolagenowi skóra pozostaje bez zmarszczek. Istnieje w różnych formach – nie tylko w skórze, ale też w kościach, chrząstkach i zębach. Zapewnia także wytrzymałość na rozciąganie naszej tkanki łącznej.
Jest potrzebny do budowy skóry. Podobnie jak ceramidy i kwas hialuronowy. W raz z upływem lat ubywa kolagenu w organizmie.
Co stymuluje wytwarzanie kolagenu
Witamina C i retinol pobudzają produkcję kolagenu. Witamina C ochrania też skórę przed wolnymi rodnikami. Retinol też bierze udział w tworzeniu nowych komórek skóry. Nadaje skórze gładkość i zdrową cerę.
W kolagenie występują wszystkie niezbędne aminokwasy z wyjątkiem tryptofanu. Białka to długie łańcuchy połączonych aminokwasów. Ludzie posiadają 28 różnych włókien kolagenowych. Mają bardzo wysoką wytrzymałość, dlatego potrafią przywracać skórze elastyczność.
Włókna kolagenowe są również w więzadłach i ścięgnach, które utrzymują stawy i kości razem. I w chrząstce stawowej zapewniają jędrność struktury. Występują też w kościach, zębach i różnych narządach wewnętrznych.
Kolagen w skórze
W młodym wieku jest go więcej w skórze, dlatego jest tak jędrna i ładnie napięta. Skóra traci go wraz z wiekiem, ale też pod wpływem stresu oksydacyjnego, czyli pod wpływem czynników chemicznych. Komórki potrzebują antyoksydantów, ponieważ muszą się chronić. Takim przeciwutleniaczem jest witamina E i C. Też selen spełnia taką funkcję, jako pierwiastek śladowy. Piękna skóra to także wpływ biotyny.
Kolagen czy kwas hialuronowy – co lepsze
Oba są równie ważne, ponieważ odpowiadają za nawilżenie skóry i jej jędrność. Bez, któregoś z tych składników powstają zmarszczki i skóra staje się sucha i zwiotczała.
Kolagen typu 1
Jest najczęstszym typem białka. Zdolny jest do wytwarzania włókien. Sprawia, że łańcuchy peptydowe przemieszczają się równolegle do siebie i tworzą sieć. Dzięki gęstemu uzwojeniu dają wytrzymałość na rozciąganie. Typ 1 najczęściej występuje w kościach, chrząstkach włóknistych, więzadłach oraz ścięgnach. Składa się z gęstych włókien.
Kolagen typu 2
Ma strukturę spiralną, składającą się z 3 połączonych ze sobą włókien kolagenowych. Przynosi ulgę w bólu przy artrozie, zwłaszcza w kolanach. Składa się z luźnych włókien.
Kolagen typu 3
Jest bardzo elastyczny. Najczęściej występuje w chrząstce, tkance łącznej, ścięgnach, sercu i w kościach. Utrzymuje elastyczność skóry. Wspiera budowę mięśni, tętnic i narządów.
Kolagen typu 4
Daje wspomaganie przy filtracji i występuje w warstwach skóry.
Wszystkie 3 kolageny tworzą złożoną strukturę wokół komórek. Stałym składnikiem kolagenu jest woda, dzięki temu skóra jest gładka. Tryb życia i ćwiczenia fizyczne przekładają się na kondycję skóry. Kolagen przywraca równowagę białkową i zapewnia stabilne mięśnie oraz kości.
Składniki odżywcze zwiększające produkcję kolagenu
- Witamina C
- Prolina – duże jej ilości są w kiełkach pszenicy, białku, w produktach mlecznych, w kapuście, grzybach oraz szparagach
- Miedź – spore jej ilości są w mięsie, kakao, orzechach nerkowca i soczewicy
- Glicyna – występuje w skórze kurczaka i świń oraz żelatynie
Pamiętaj, że ciało potrzebuje białka wysokiej jakości, dlatego dostarczaj je z mięsa, roślin strączkowych, tofu i nabiału. Kolagen wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki temu wpływa na dobre krążenie krwi. Można go suplementować w tabletkach, kapsułkach, czy w proszku, ponieważ naturalny kolagen jest dobrze wchłaniany przez organizm. Warto stosować kremy do twarzy z jego zawartością, ponieważ ładnie wygładzą zmarszczki.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com