Kolendra
Kolendra (Coriandrum sativum) znana jest wielu osobom z kuchni azjatyckiej. Ta roślina kryje w sobie właściwości lecznicze. To jedno z najstarszych ziół kulinarnych na świecie – zwłaszcza w Chinach, Indiach i Egipcie. Była już opisywana w pismach sanskryckich.
To zioło dorasta do 60 cm. Kwiaty ma w kolorze od białych do czerwonawych. Nasiona kolendry można zbierać od lipca do sierpnia.
Roślina ta ma wysoką zawartość fitoskładników prozdrowotnych i olejków eterycznych. Odczuwasz czasem problemy z trawieniem? lub masz zespół jelita drażliwego? A może biegunki? W takich sytuacjach zwróć uwagę na kolendrę. Tak samo przy reumatyzmie. Kolendra pomocna jest również przy infekcjach i detoksykacji.
Kolendra na Dolegliwości Żołądkowo-Jelitowe
Tradycyjna medycyna chińska (TCM), tak samo jak ajurweda sięgają do siły kolendry przy niestrawności, bo wiedzą o jej skuteczności. Działa kojąco na przewód pokarmowy. Pomocna jest przy utracie apetytu, bólu brzucha i biegunkach. Łagodzi wzdęcia i uczucie pełności, no i oczywiście zespół jelita drażliwego.
W olejku eterycznym z kolendry występują fenole, które aktywują produkcję enzymów i soków trawiennych w organizmie.
Olejek z Kolendry na Infekcje
Olejek eteryczny z nasion kolendry jest silnym środkiem antybakteryjnym, ponieważ radzi sobie nawet z odpornymi szpitalnymi zarazkami.
Naukowcy z University of Beira Interior w Portugalii testowali olej z kolendry przeciwko 12 szczepom bakterii – w tym Escherichia coli i Salmonelli, które są częstą przyczyną zatruć pokarmowych. Doszli do wniosku, że roztwór zaledwie 1,6% oleju kolendrowego może zabić prawie wszystkie bakterie lub znacznie ograniczyć ich namnażanie.
W krajach uprzemysłowionych zatrucie pokarmowe dopada około 30% populacji. Dlatego dodatki do żywności, takie jak np. olej z kolendry mogą neutralizować patogeny i zapobiegać infekcjom bakteryjnym.
Kolendra to Naturalny Antybiotyk
Jest uważana za naturalny antybiotyk. A to za sprawą substancji o nazwie dodecenal. W Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano badanie, gdzie naukowcy wyizolowali tę substancję ze świeżych liści rośliny.
W testach stwierdzono, że jest jedyną naturalnie występującą substancją przeciwbakteryjną, która były 2x bardziej skuteczna niż antybiotyk gentamycyna, którą przeważnie stosuje się przeciwko Salmonelli.
Liście kolendry to też substancje takiej jak: dodekanal, linalol i inne antybiotyki, które są również skuteczne przeciwko szkodliwym bakteriom.
Dodekanal jest także zawarty w nasionach kolendry. Więc do codziennej diety można włączyć świeżą kolendrę, jak i nasiona. Z tymże zielona kolendra ma przewagę nad nasionami, gdyż zawiera przeciwutleniacze i chlorofil, czyli składniki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz działają wspomagająco w stanach zapalnych.
Kolendra Przeciwko Chorobom Zapalnym
Skoncentrowany ekstrakt z liści kolendry jest szczególnie pomocny przy gaszeniu stanów zapalnych, gdyż dzieje się to za sprawą wysokiego stężenia przeciwutleniaczy. Osoby z przewlekłymi chorobami zapalnymi np. z reumatyzmem, mają niski poziom przeciwutleniaczy.
Nasiona kolendry też są skuteczne przeciwko przewlekłym stanom zapalnym, ponieważ to też potwierdziły badania All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) w New Dehli.
Kolendra Jako Środek Drenujący Metale Ciężkie
Na metale ciężkie jesteśmy narażeni poprzez powietrze, wodę pitną i pożywienie. Toksyczne metale, takie jak: rtęć, ołów, aluminium , kadm, są bardzo niebezpieczne, bo odkładają się w tkance. Osłabiają układ odpornościowy i mogą prowadzić do przewlekłych chorób np. choroba Alzheimera lub raka.
Japońskie badania wskazały na związek pomiędzy rtęcią, a nowotworami. Kolendra jest w stanie usunąć rtęć z tkanki. Dlatego w ramach zabiegu detoksykacji po odbudowie zęba, zaleca się stosowanie skoncentrowanego ekstraktu z kolendry z uwagi na jego silną skuteczność w połączeniu z chlorellą i dzikim czosnkiem. Dzięki temu rtęć jest nie tylko rozpuszczana, ale też wydalana. I nie robi więcej spustoszeń w ciele.
Kolendra w Kuchni
Kolendrę można zmieszać ze słodkimi owocami, dzięki temu utworzymy podstawowy koktajl. Nadaje się również do przyrządzania sałatek azjatyckich. A zupom warzywnym dodaje pikantnego akcentu. Ma zastosowanie też w dipach i domowej salsie. Jest składnikiem curry.
Domowe Pesto z Kolendry
Składniki
- Garść świeżych liści kolendry
- 0,5 Szklanki orzeszków piniowych
- Ząbek czosnku
- 2 Łyżki soku z cytryny
- 5 Łyżek oliwy z oliwek
Całość wkładamy do blendera i miksujemy. Podajemy z makaronem. Smacznego 🙂
Lecznicza Herbata z Kolendry
Można użyć do niej świeże liście kolendry, ale także nasiona.
1 Łyżeczkę liści kolendry lub 0,5 łyżeczki nasion kolendry zalewamy 150 ml gorącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem należy odcedzić.
Pamiętaj! Nasiona kolendry można wykorzystać do pieczenia chleba domowego.
Kolendra jest łatwo dostępna na półkach sklepowych, dlatego korzystajmy z niej, ponieważ wniesie dużo dobrego do naszego organizmu 🙂
Zobacz też:
- Endorfiny – hormony szczęścia
- Krzem chroni mózg przed aluminium
- Metale ciężkie – Detoksykacja organizmu
Zdjęcia: pixabay.com