Korzeń arcydzięgla

Korzeń arcydzięgla
1 kwietnia, 2019 admin

Korzeń arcydzięgla

Korzeń arcydzięgla rośnie w Europie, ale też w Islandii. Uprawiany jest również na Grenlandii. Rośnie głównie na wilgotnych łąkach i brzegach rzek. Wikingowie przynieśli go ze sobą w X wieku, jako towar do Europy Środkowej. Został posadzony w klasztornych ogrodach. A w XVI wieku zainteresował się nim lekarz Paracelsus.

Jest ziołem o szerokim spektrum działania. Przez około 500 lat medycyna ludowa interesowała się właściwościami leczniczymi arcydzięgla. Przetworami z niego leczono zaburzenia trawienne, ponieważ pobudza produkcję śliny i enzymy trawienne w żołądku – pentagastrynę i peptynę, dlatego polecany jest niejadkom. Współczesna fitoterapia również wykorzystuje korzeń arcydzięgla w celach terapeutycznych. Jest składnikiem różnych mieszanek ziołowych np. na niedokwaśność żołądka.

Furanokumaryny

Korzeń zawiera furanokumaryny, dlatego pijąc go, skóra staje się bardziej wrażliwa na światło. To może doprowadzić do zapalenia skóry – przy długotrwałym opalaniu się.

W skład korzenia wchodzi około 60 substancji – a więc są to wspomniane już furanokumaryny np. bergapten i archangelicyna, kumaryny, flawonoidy i olejki eteryczne.

Ekstrakty z korzenia arcydzięgla – ze względu na ich substancje gorzkie – doprowadzają do wytwarzania większej ilości kwasu żołądkowego. To te substancje pobudzają układ trawienny. Uwalniają też kwasy żółciowe i enzymy trzustki. Zioło to w efekcie pobudza apetyt i usprawnia trawienie.

Furanokumaryny blokują kanały wapniowe na mięśniu gładkim przewodu pokarmowego, stąd rezultat rozkurczowy. Furanokumaryny posiadają też właściwości przeciwdrgawkowe, ponieważ stymulują zakończenia nerwowe, tak aby mięśnie się rozluźniły. Mogą jednak też wywoływać u osób wrażliwych egzemę.

korzeń arcydzięgla
Korzeń arcydzięgla/pixabay.com

Korzeń arcydzięgla – właściwości

  • Poprawia trawienie
  • Wspiera wydzielanie soku żołądkowego
  • Przyspiesza perystaltykę jelit
  • Niweluje wzdęcia
  • Wzmacnia łaknienie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • Oczyszcza płuca i zatoki
  • Można nim płukać gardło, ponieważ leczy stany zapalne jamy ustnej
  • Zapobiega zaparciom
  • Łagodzi nudności
  • Leczy przeziębienia i grypę
  • Wspomaga wyjście z nałogów: nikotyny, alkoholu, narkotyków
  • Łagodzi reumatyzm
  • Pomaga przy zapaleniu korzonków
  • Leczy grzybicę stóp
  • Łagodzi atopowe zapalenie skóry
  • Zmniejsza owrzodzenia
  • Przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka
  • Pobudza krążenie krwi, dlatego jest polecany osobom cierpiących na zimne stopy i dłonie
  • Łagodzi nerwice
  • Działa antydepresyjnie i przeciwlękowo
  • Niweluje bezsenność
  • Chroni przed migreną
  • Działa antybakteryjnie
  • Łagodzi ból brzucha
  • Wspomaga leczenie łuszczycy
  • Zmniejsza ból korzonków
  • Wspomaga leczenie bielactwa, ponieważ zwiększa wytwarzanie pigmentu melaniny w skórze po ekspozycji na słońce. Melanina chroni głębsze warstwy skóry przed działaniem szkodliwych promieni UV
  • Zwalcza wirusy i grzyby
  • Zewnętrznie stosowany zwalcza wszawicę

Korzeń arcydzięgla można stosować do 3 tygodni, potem należy zrobić dłuższą przerwę.

To roślina należąca do roślin selerowatych. Zawiera też estrogeny i sole mineralne. Bezpośrednio po wysiłku fizycznym łatwo regeneruje mięśnie i zapobiega zakwasom. Napary z korzenia arcydzięgla można stosować w stanach wyczerpania nerwowego.

Można płukać nim włosy przetłuszczające się. Przy okazji zniweluje łupież i złagodzi świąd skóry głowy. 

Korzeń arcydzięgla oczyszcza organizm, dlatego można napar wykorzystać również przy zatruciach alkoholem i nikotyną. Pobudza też wytwarzanie interferonu, który podnosi odporność. Interferon jest białkiem, który naturalnie występuje w organizmie, a jego rolą jest pobudzanie układu odpornościowego w walce z patogenami. Dlatego ta zaleta jest szczególnie przydatna w chorobach autoimmunologicznych.

Interferon stosuje się też przy leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, dlatego warto pamiętać o korzeniu arcydzięgla. Interferon hamuje także proces namnażania się komórek nowotworowych.

Arcydzięgiel w kuchni

Oprócz medycznego zastosowania, jest obecny też w likierach ziołowych, nalewkach, ale także jako przyprawa w sosach i sałatkach oraz w przetworach. Jest też składnikiem francuskiej wódki  Chartreuse.

Korzeń arcydzięgla ma intensywny zapach, dzięki olejkom eterycznym, które zawiera w swoim składzie. W smaku jest gorzko-korzenny. Ma zielonkawe kwiaty i kwitnie od lipca do sierpnia.

Proszę też nie zbierać samodzielnie arcydzięgla, dlatego, że łatwo go pomylić z trującą cykutą.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

 

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA