Kwas Foliowy
Kwas foliowy, czyli witamina B9, jest potrzebny do wielu procesów metabolicznych. Pełni ważną rolę w metabolizmie białka oraz kwasu nukleinowego. Jest konieczny dla komórek, które często dzielą się w szpiku kostnym i w krwi.
Kwas foliowy jako dawca grupy metylowej bierze udział w procesach metabolicznych zachodzących w mózgu i w układzie nerwowym.
Od ilości kwasu foliowego zależy struktura neuroprzekaźników, takich jak: dopamina, noradrenalina, GABA, serotonina. Także od jego podaży zależy biosynteza melatoniny i fosfolipidów błonowych.
Kwas foliowy wspiera nadnercza i produkcję hormonów nadnerczy.
Kwas foliowy przyjmowany doustnie wymaga odpowiedniego poziomu witaminy B6 i B12. Kwas ten jest też środkiem przenoszącym grupę metylową do kobalaminy, tworząc aktywną metylokobalaminę (witaminę B12).
Kwas foliowy jest potrzebny też do prawidłowego rozwoju płodu.
Niedobór Kwasu Foliowego – Objawy
- Pieczenie języka
- Zapalenie błon śluzowych – w tym błony śluzowej jelit
- Podwyższony poziom homocysteiny
- Zwiększona skłonność do krwawień
- Obniżenie wydajności
- Zaburzenia neuronalne
Kwas Foliowy w Pożywieniu – Naturalne Źródła
- Owoce – banany, pomarańcze, jabłka
- Warzywa – zielony groszek, brokuły, brukselka, bób, szparagi, soja, szpinak
- Chleb razowy
- Otręby pszenne
- Wątróbka wołowa i kurza
- Jajka