L-arginina

 

L-arginina

L-arginina to aminokwas. Jest potrzebna do syntezy białek. Uczestniczy w rozkładzie i detoksykacji związków azotu (amoniaku) przez tworzenie mocznika. Może zostać przekształcona w glukozę i rozbita do produkcji energii.

Służy do produkcji substancji biologicznie czynnych takich jak:

  • glutaminian
  • kreatyna
  • agmatyna
  • tlenek azotu
  • cytrulina
  • ornityna

L-arginina w wysokich dawkach pobudza hormon wzrostu w przysadce mózgowej. Ten aminokwas posiada zdolności przeciwutleniające. Jest potrzebna do pracy limfocytów T. Stanowi substrat śródbłonkowej syntezy tlenku azotu (eNOS). Tlenek azotu reguluje ciśnienie krwi oraz moduluje napięcie naczyniowe śródbłonka (rozszerzenie naczyń).

L-arginina poprawia rozszerzenie naczyń krwionośnych za pośrednictwem tętnic – bez obniżania ciśnienia krwi.

L-arginina w pożywieniu – naturalne źródła

  • Mięso wołowe
  • Łosoś
  • Jajka
  • Kasza gryczana
  • Nasiona sezamu
  • Nasiona słonecznika
  • Soczewica
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy ziemne
  • Migdały