L-cysteina
L-cysteina to nieistotny aminokwas zawierający siarkę. L-cysteinę można wytworzyć z niezbędnego aminokwasu metioniny. Jest potrzebna do produkcji różnych substancji w organizmie, takich jak: koenzym A, heparyna, biotyna, kwas alfa-liponowy.
Rozkład L-cysteiny powoduje wytwarzanie tauryny, która jest ważna dla rozwoju układu nerwowego i serca oraz dla trawienia tłuszczu. Oprócz glicyny i kwasu glutaminowego L-cysteina jest niezbędnym budulcem glutationu. Glutation jest uważany za najważniejszy wewnątrzkomórkowy przeciwutleniacz.
Spontaniczna reakcja glutationu lub L-cysteiny z monotlenkiem azotu (NO) powoduje powstanie nitrozotiolu, który rozszerza naczynia i działa przeciwzapalnie.
L-cysteina obniża centralny poziom glutaminianu. To neuroprzekaźnik, który działa stymulująco, ale w wysokich stężeniach jest neurotoksyczny. Znany jest także insulinopodobny efekt L-cysteiny i interakcja z metabolizmem energetycznym.
Suplementacja L-cysteiny jest stosowana głównie w chorobach przewlekłych np. przy chorobie Parkinsona, zaćmie, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu jelit.
L-cysteina w pożywieniu – naturalne źródła
- Soja
- Pistacje
- Nasiona słonecznika
- Sól
- Jajka
- Parmezan
- Mięso
- Orzechy włoskie
- Łosoś