L-fenyloalanina

 

L-fenyloalanina

L-fenyloalanina to niezbędny aminokwas (budulec białka). Nie jest wytwarzana przez organizm ludzki. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem.

L-fenyloalanina stymuluje uwalnianie hormonu peptydowego cholecystokininy w jelicie, co powoduje uczucie sytości i hamuje przyjmowanie pokarmu. Aminokwas ten jest również prekursorem aminokwasu L-tyrozyny, substancji wyjściowej do biosyntezy: adrenaliny, noradrenaliny, dopaminy, hormonów tarczycy i melaniny pigmentu skóry.

L-fenyloalanina ma działanie przeciwdepresyjne. A w połączeniu z enancjomerem D łagodzi przewlekły ból (w tym artrozę i migrenę).

L-fenyloalanina w pożywieniu – naturalne źródła

  • Mięso np. wołowina, piersi z kurczaka
  • Ryby (łosoś, tuńczyk)
  • Nabiał
  • Warzywa (fasola biała, soczewica czerwona)
  • Owoce suszone (w bananach, w morelach).

Pamiętaj! Ludzie cierpiący na dziedziczną chorobę metaboliczną fenyloketonurię powinni unikać nadmiernego przyjmowania L-fenyloalaniny.