L-fenyloalanina
L-fenyloalanina to niezbędny aminokwas (budulec białka). Nie jest wytwarzana przez organizm ludzki. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem.
L-fenyloalanina stymuluje uwalnianie hormonu peptydowego cholecystokininy w jelicie, co powoduje uczucie sytości i hamuje przyjmowanie pokarmu. Aminokwas ten jest również prekursorem aminokwasu L-tyrozyny, substancji wyjściowej do biosyntezy: adrenaliny, noradrenaliny, dopaminy, hormonów tarczycy i melaniny pigmentu skóry.
L-fenyloalanina ma działanie przeciwdepresyjne. A w połączeniu z enancjomerem D łagodzi przewlekły ból (w tym artrozę i migrenę).
L-fenyloalanina w pożywieniu – naturalne źródła
- Mięso np. wołowina, piersi z kurczaka
- Ryby (łosoś, tuńczyk)
- Nabiał
- Warzywa (fasola biała, soczewica czerwona)
- Owoce suszone (w bananach, w morelach).
Pamiętaj! Ludzie cierpiący na dziedziczną chorobę metaboliczną fenyloketonurię powinni unikać nadmiernego przyjmowania L-fenyloalaniny.