L-glutamina

L-glutamina

L-glutamina jest aminokwasem. I oprócz L-alaniny jest ilościowo najważniejszym źródłem azotu w ludzkim ciele. Najwyższe stężenie L-glutaminy występuje w mięśniach, płucach, wątrobie, mózgu oraz tkance tłuszczowej.

W przeciwieństwie do kwasu glutaminowego i glutaminianu, glutamina może łatwo przekroczyć barierę krew-mózg i jest częściowo przekształcana w kwas gamma-aminomasłowy (GABA) w mózgu.

GABA to neuroprzekaźnik, który ma uspokajający wpływ na mózg, podczas gdy glutaminian jest antagonistą stymulującym.

L-glutamina ma działanie lekko przeciwdepresyjne, przeciwlękowe i promujące sen. Jest też ważnym źródłem energii dla komórek nerwowych. Zwiększa wydajność mózgu, pobudza regenerację komórek. Bierze udział w metabolizmie białka i cukru w komórkach mięśniowych.

Posiada właściwości przeciwutleniające, bo wraz z cysteiną jest przekształcana w glutation, ważny przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które atakują komórki i osłabiają układ odpornościowy.

L-glutamina przyjmowana doustnie poprawia dysfunkcję przepuszczalności jelit. Też jest ważna dla równowagi kwasowo-zasadowej poprzez promowanie uwalniania wodorowęglanu sodu w nerkach.

L-glutamina w pożywieniu – naturalne źródła

  • Nabiał
  • Wołowina
  • Drób
  • Dziczyzna
  • Rosół
  • Kapusta
  • Spirulina
  • Szparagi
  • Brokuły