L-histydyna
L-histydyna jest jednym z niezbędnych aminokwasów. Tworzy białka i jest prekursorem hormonu tkankowego i histaminy przekaźnika nerwowego. Histamina w mózgu powstaje z dekarboksylazy histydynowej, która ulega ekspresji w neuronach histaminergicznych.
W przeciwieństwie do histydyny, histamina może dobrze pokonywać barierę krew-mózg dzięki transporterowi.
Histamina pośredniczy w różnych działaniach np. w reakcjach alergicznych, w wydzielaniu kwasu żołądkowego przez 4 różne receptory histaminowe. Histamina działa także jako neuroprzekaźnik w mózgu, w którym obecna jest duża ilość neuronów histaminergicznych. Również spełnia funkcję neuroprotekcyjną (zapobiegająca lub opóźniającą degradację neuronów), też z powodu aktywacji syntezy glutaminowej i transportera glutaminianu w astrocytach (to komórki w mózgu).
Ostry i przewlekły stres zwiększa poziom histaminy i enzymów degradujących histaminę w różnych obszarach mózgu.
Doustne podawanie L-histydyny zwiększa poziom histaminy w mózgu, a to zmniejsza zmęczenie psychiczne, zwiększa pamięć i koncentrację.
Zapotrzebowanie na histydynę w organizmie jest niewielkie. Związane jest przede wszystkim z syntezą hemoglobiny.
Histydyna w Pożywieniu – Naturalne Źródła
- Najwięcej histydyny jest w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięso wieprzowe, drób, ryby, jajka, mleko, produkty mleczne
- W mniejszym stężeniu jest obecna w takich produktach jak – pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam
- Banany
- Pieczywo
- Pistacje
- Orzechy arachidowe
- Kasza jaglana i kasza gryczana
- Rośliny strączkowe – fasola, groszek, soja