L-karnityna

L-karnityna

L-karnityna jest substancją podobną do aminokwasu. Ciało człowieka może ją wytwarzać z aminokwasów L-metioniny i L-lizyny. Ważnymi substancjami (kofaktorami) potrzebnymi do endogennej syntezy L-karnityny są żelazo oraz witaminy: B3, B6, C.

Dobrym źródłem L-karnityny jest czerwone mięso, drób, ryby i mleko. Jej główną rolą jest transport wysokoenergetycznych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych jako estrów acylo-karnityny do mitochondriów. Tu są wprowadzane do metabolizmu oksydacyjnego i dostarczają energię w postaci ATP.

Około 97% zsyntetyzowanej L-karnityny jest magazynowane w sercu oraz mięśniach szkieletowych. Dzięki temu układ sercowo-naczyniowy może być stale zasilany wystarczającą ilością energii. L-karnityna dostarcza organizmowi tłuszczu jako źródła energii, spalanie tłuszczu jest przyspieszone. Zmniejsza również tworzenie się mleczanu w mięśniach. Jest używana przez sportowców w celu umożliwienia intensywnego wysiłku fizycznego przy dłuższym treningu. Przyspiesza też czas regeneracji po aktywności fizycznej.

L-karnityna podawana jest przy chronicznym zmęczeniu. Reguluje metabolizm i chroni komórki. Neutralizuje toksyczne metabolity w mitochondriach. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wzmacnia umiejętności poznawcze, ponieważ zwiększa produkcję neuronalnych substancji przekaźnikowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Przede wszystkim wspiera proces uczenia się.