L-lizyna
L-lizyna jest niezbędnym aminokwasem. Pełni ważne funkcje fizjologiczne w organizmie. Bierze udział m.in. w metabolizmie kolagenu i wapnia oraz w tworzeniu L-karnityny.
L-lizyna stabilizuje psychikę i funkcje odpornościowe. Stosowana jest w leczeniu przeziębienia, infekcji wirusowych i grypy. Zwiększa swoją skuteczność w połączeniu z witaminą C.
Właściwości przeciwwirusowe L-lizyny oparte są na jej częściowo antagonistycznym działaniu na aminokwas L-argininę, który jest potrzebny do namnażania wirusów (w tym wirusa opryszczki pospolitej i wirusa Eppsteina-Barra).
Gdy stosunek L-argininy do L-lizyny jest niski to hamowana jest cytotoksyczność wirusa.
L-lizyna zmniejsza też aktywność katalityczną wirusowego enzymu arginazy.
Lizyna w Pożywieniu – Naturalne Źródła
- Ryby – zwłaszcza: łosoś, śledź, tuńczyk
- Jajka
- Żelatyna
- Ser żółty, twaróg
- Mięso – kurczak, indyk, mięso czerwone, wątróbka
- Czerwona fasola, groszek
- Kasza gryczana
- Migdały
- Sezam
- Pełnoziarniste pieczywo