L-lizyna

L-lizyna

L-lizyna jest niezbędnym aminokwasem. Pełni ważne funkcje fizjologiczne w organizmie. Bierze udział m.in. w metabolizmie kolagenu i wapnia oraz w tworzeniu L-karnityny.

L-lizyna stabilizuje psychikę i funkcje odpornościowe. Stosowana jest w leczeniu przeziębienia, infekcji wirusowych i grypy. Zwiększa swoją skuteczność w połączeniu z witaminą C.

Właściwości przeciwwirusowe L-lizyny oparte są na jej częściowo antagonistycznym działaniu na aminokwas L-argininę, który jest potrzebny do namnażania wirusów (w tym wirusa opryszczki pospolitej i wirusa Eppsteina-Barra).

Gdy stosunek L-argininy do L-lizyny jest niski to hamowana jest cytotoksyczność wirusa.

L-lizyna zmniejsza też aktywność katalityczną wirusowego enzymu arginazy.

Lizyna w Pożywieniu – Naturalne Źródła

  • Ryby – zwłaszcza: łosoś, śledź, tuńczyk
  • Jajka
  • Żelatyna
  • Ser żółty, twaróg
  • Mięso – kurczak, indyk, mięso czerwone, wątróbka
  • Czerwona fasola, groszek
  • Kasza gryczana
  • Migdały
  • Sezam
  • Pełnoziarniste pieczywo