L-teanina

 

L-teanina

L-teanina jest niebiałkowym aminokwasem. Występuje w liściach zielonej i czarnej herbaty oraz w niektórych grzybach.

Aminokwas ten wpływa na pamięć, na wydajność uczenia się i na kontrolę ruchu. Wpływa też na percepcję sensoryczną, czyli odzwierciedlenie bodźców w receptorach. Jest to taki pierwszy etap przetwarzania informacji zmysłowej w układzie nerwowym np. percepcja wzrokowa.

Teanina ma również działanie neuroprotekcyjne, czyli zapobiega lub opóźnia degradację neuronów. Poprawia kondycję umysłu, koncentrację, procesy myślowe. Zmniejsza uczucie stresu i poprawia jakość snu.

Teanina działa przeciwlękowo ze względu na wzrost GABA, zwiększa też aktywność fal alfa w mózgu, które odpowiadają za relaksację. Tłumi stymulujący efekt kofeiny. Obniża wysokie ciśnienie krwi wywołane przez kofeinę. Zmniejsza objawy towarzyszące, takie jak: lęk, nerwowość, drżenie.

Teanina ma właściwości antywirusowe, przeciwutleniające, antymiażdżycowe, obniża cholesterol, działa antynowotworowo.