L-tyrozyna

 

L-tyrozyna

L-tyrozyna jest nieistotnym aminokwasem, który można wytworzyć endogennie z niezbędnego aminokwsasu L-fenyloalaniny poprzez enzym hydroksylazy fenyloalaninowej w organizmie.

Tyrozyna jest ważnym elementem budulcowym biosyntezy białka. Stanowi materiał wyjściowy do biosyntezy melaniny (pigmentu skóry).

Tyrozyna jest również prekursorem substancji przekaźnikowych dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny. Synteza tych neuroprzekaźników zależy z kolei od kofaktorów witaminy C, witaminy B6, magnezu, miedzi, folianu. Zaburzenia równowagi w obrębie tych neurobiotyków prowadzą do zaburzeń stymulacji i regulacji aktywności mózgu.

Tyrozyna jest potrzebna do syntezy ważnego koenzymu Q10. Ponadto aminokwas ten zwiększa tolerancję na stres fizyczny i psychiczny i obniża rozkurczowe ciśnienie krwi. Poprawia nastrój, szczególnie przy stanach depresyjnych. Tyrozyna tłumi apetyt.

Niedobór L-tyrozyny rzadko występuje. I raczej jest związany ze stresem lub z przewlekłymi chorobami nerek lub wątroby.

Tyrozyna w Pożywieniu – Naturalne Źródła

  • Mleko
  • Jogurty
  • Sery
  • Soja
  • Awokado
  • Orzechy
  • Ryby