L-tyrozyna
L-tyrozyna jest nieistotnym aminokwasem, który można wytworzyć endogennie z niezbędnego aminokwsasu L-fenyloalaniny poprzez enzym hydroksylazy fenyloalaninowej w organizmie.
Tyrozyna jest ważnym elementem budulcowym biosyntezy białka. Stanowi materiał wyjściowy do biosyntezy melaniny (pigmentu skóry).
Tyrozyna jest również prekursorem substancji przekaźnikowych dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny. Synteza tych neuroprzekaźników zależy z kolei od kofaktorów witaminy C, witaminy B6, magnezu, miedzi, folianu. Zaburzenia równowagi w obrębie tych neurobiotyków prowadzą do zaburzeń stymulacji i regulacji aktywności mózgu.
Tyrozyna jest potrzebna do syntezy ważnego koenzymu Q10. Ponadto aminokwas ten zwiększa tolerancję na stres fizyczny i psychiczny i obniża rozkurczowe ciśnienie krwi. Poprawia nastrój, szczególnie przy stanach depresyjnych. Tyrozyna tłumi apetyt.
Niedobór L-tyrozyny rzadko występuje. I raczej jest związany ze stresem lub z przewlekłymi chorobami nerek lub wątroby.
Tyrozyna w Pożywieniu – Naturalne Źródła
- Mleko
- Jogurty
- Sery
- Soja
- Awokado
- Orzechy
- Ryby