Matcha – Właściwości Lecznicze

Matcha – Właściwości Lecznicze
26 lutego, 2020 admin

Matcha

Matcha to specjalna zielona herbata w formie proszku. To przyjemna herbata, entuzjastycznie witana w kuchni. Pasuje do wielu potraw. Ma sporo przeciwutleniaczy chroniących komórki. Chroni serce i może zapobiegać chorobie Alzheimera oraz rakowi. Ma więc działanie lecznicze.

Matcha – Herbata Lecznicza

Słowo matcha oznacza w Japonii mieloną herbatę, jest tam bardzo popularna. W Chinach również sięga się po ten trunek. Tradycyjna medycyna chińska także się nią podpiera.

Trzeba pamiętać, że nie każda sproszkowana herbata to matcha. W Japonii matcha jest tradycyjnie wytwarzana z zielonej herbaty Tencha i Gyokuro.

Tencha stanowi tylko 1% wszystkich japońskich herbat zielonych, dlatego jest rzadko spotykana. Tylko ok. 4% japońskiej matchy jest eksportowane.

Matcha – Proces Produkcyjny

Ciekawą rzeczą jest to, że ona jest całkowicie wykonana z zacienionych liści herbaty. Liście te są pokryte drobnymi siatkami około trzy do czterech tygodni przed zbiorem, które przepuszczają tylko około 90% światła. To stymuluje produkcję chlorofilu, wydłuża czas dojrzewania, dzięki temu wzrasta jej jakość. Po zbiorach liście herbaty są gotowane na parze, suszone i łamane. Bardzo ważne jest, aby łodygi i żyły liści zostały oddzielone od tkanki liści.

Ma intensywnie jasnozielony kolor. Wytworzenie 30g proszku matcha zajmuje godzinę.

Matcha – Składniki Odżywcze

Główną różnicą w porównaniu do zielonej herbaty jest to, że proszek rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu można korzystać z zawartości wszystkich składników odżywczych.

Matcha zawiera witaminy: B1, B2, B3, witaminę E, C, K i minerały takie jak wapń i potas. Obfituje w beta-karoten (prekursor witaminy A), witamina ta jest niezbędna dla zachowania zdrowych oczu, metabolizmu, skóry i błon śluzowych.

1 gram proszku posiada 300 mikrogramów beta-karotenu.

Herbata ta słynie z polifenoli, które mają bardzo dobry wpływ na zdrowie 🙂

Matcha Zmiata Wolne Rodniki

Grupa substancji aktywnych w niej zmiata wolne rodniki. Do nich należą w szczególności katechiny (to związki polifenolowe), a konkretnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który prawdopodobnie może zapobiegać chorobom serca i nowotworom.

Herbata matcha zawiera do 137 razy więcej EGCG niż tradycyjna zielona herbata. EGCG chroni 100 razy silniej przed wolnymi rodnikami niż witamina C i 25 razy mocniej niż witamina E.

Ma również jedną z najwyższych wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Wartość ORAC wskazuje na zdolność przeciwutleniającą substancji lub żywności. Wartość ta wynosi około 1380 TE/g i przewyższa nawet jagody acai, które notują wartość 1027 TE/g.

Zielony kolor herbaty wynika z dużej zawartości chlorofilu, co też jest korzystne dla zdrowia.

matcha właściwości lecznicze
Matcha – Właściwości Lecznicze/Freepik

Matcha Chroni przed Rakiem

Zielony kolor herbaty wynika z dużej zawartości chlorofilu, co też jest korzystne dla zdrowia.

Chlorofil to pigment roślinny, który barwi wszystkie zielone części roślin. Więc sporo go mają ciemnozielone warzywa, zioła i matcha. Chlorofil pomaga budować nowe komórki krwi i wspiera odporność. Jest w stanie hamować stany zapalne i usuwać toksyny z organizmu, które mogą prowadzić do nowotworów.

Chlorofil zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, bo chroni błonę śluzową jelit przed szkodliwym wpływem i niekontrolowaną poliferacją (zdolność rozmnażania się) komórek. Zapobiega podziałowi komórek raka okrężnicy. W taki sposób można spowolnić wzrost komórek nowotworowych.

Matcha Zawiera Kofeinę w Specjalnej Formie z Taninami

Działa orzeźwiająco, z uwagi na fakt, że ma wysoką zawartość kofeiny. To wynika z jednej strony z formy przygotowania, a z drugiej strony z uwagi na to, iż herbaty cieniowane zawierają zwykle więcej kofeiny. W herbacie matcha przygotowanej z 4 gramów proszku znajduje się około 150 miligramów kofeiny, czyli mniej więcej tyle samo co w espresso.

Matcha ma tę zaletę, że kofeina jest związana w specjalnej formie z taninami obecnymi w herbacie. Dzięki temu kofeina jest bardziej tolerowana niż w kawie.

Posiada dużo L-teaniny, czyli aminokwasu, który działa uspokajająco i znacznie łagodzi pobudzające działanie kofeiny. Mimo to, kobiety w ciąży, dzieci i osoby wrażliwe na kofeinę nie powinny pić matchy.

Chroni serce, ale też jednocześnie przeciwdziała demencji.

Matcha Chroni przed Chorobą Alzheimera

Herbata ta ma duży potencjał. Badacze z Max Delbrueck Center for Molecular Medicine (MDC) w Berlinie odkryli, że substancja EGCG jest w stanie w pewnym stopniu odwrócić proces tworzenia się płytki nazębnej w chorobie Alzheimera i Parkinsona.

EGCG wspiera prawidłowe fałdowanie białek. A choroby takie jak Alzheimer są oparte na nieprawidłowo fałdowanych białkach. EGCG sprawia też, że już utworzone blaszki mogą się ponownie rozpuścić.

 

matcha właściwości lecznicze
Matcha – Właściwości Lecznicze/pixabay.com

Żeby cieszyć się efektami zdrowotnymi, to trzeba wybierać matcha dobrej jakości przy zakupie. To jest bardzo szlachetna herbata i istnieją bardzo duże różnice w jej jakości. Niższą jakość widać po żółtawym lub nawet brązowawym kolorze i wyraźnie gorzkim smaku.

Matchę, zestawy do matchy i do herbaty, a nawet czekoladę z matchą i malinami można kupić tutaj 🙂

Matcha Przechowywanie

Najlepiej jest przechowywać po otwarciu proszek w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ światło i ciepło niszczą w kilka godzin większość aktywnych składników. W lodówce nie wysycha i nie absorbuje obcych zapachów. W ten sposób proszek zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie.

Matcha Jako Składnik Żywności i Napojów

Od dawna jest integralną częścią kuchni japońskiej i stanowi składnik wielu potraw i napojów. Dodaje się ją do soków owocowych, jogurtów, lodów, deserów, ciasta, ciastek i czekolady. Nadaje potrawom wyjątkowy smak i zielony kolor.

Pasuje do gulaszu warzywnego, zup i do makaronu. Można dodać 3-5 łyżeczek matcha do lekkiego ciasta – Twoi goście będą zaskoczeni 🙂 Można połączyć smak i zdrowie.

Przeczytaj też:

Zdjęcia: Freepik, pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA