
Matcha
Matcha to specjalna zielona herbata w formie proszku. To przyjemna herbata, entuzjastycznie witana w kuchni. Pasuje do wielu potraw. Ma sporo przeciwutleniaczy chroniących komórki. Chroni serce i może zapobiegać chorobie Alzheimera oraz rakowi. Ma więc działanie lecznicze.
Matcha – Herbata Lecznicza
Słowo matcha oznacza w Japonii mieloną herbatę, jest tam bardzo popularna. W Chinach również sięga się po ten trunek. Tradycyjna medycyna chińska także się nią podpiera.
Trzeba pamiętać, że nie każda sproszkowana herbata to matcha. W Japonii matcha jest tradycyjnie wytwarzana z zielonej herbaty Tencha i Gyokuro.
Tencha stanowi tylko 1% wszystkich japońskich herbat zielonych, dlatego jest rzadko spotykana. Tylko ok. 4% japońskiej matchy jest eksportowane.
Matcha – Proces Produkcyjny
Ciekawą rzeczą jest to, że ona jest całkowicie wykonana z zacienionych liści herbaty. Liście te są pokryte drobnymi siatkami około trzy do czterech tygodni przed zbiorem, które przepuszczają tylko około 90% światła. To stymuluje produkcję chlorofilu, wydłuża czas dojrzewania, dzięki temu wzrasta jej jakość. Po zbiorach liście herbaty są gotowane na parze, suszone i łamane. Bardzo ważne jest, aby łodygi i żyły liści zostały oddzielone od tkanki liści.
Ma intensywnie jasnozielony kolor. Wytworzenie 30g proszku matcha zajmuje godzinę.
Matcha – Składniki Odżywcze
Główną różnicą w porównaniu do zielonej herbaty jest to, że proszek rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu można korzystać z zawartości wszystkich składników odżywczych.
Matcha zawiera witaminy: B1, B2, B3, witaminę E, C, K i minerały takie jak wapń i potas. Obfituje w beta-karoten (prekursor witaminy A), witamina ta jest niezbędna dla zachowania zdrowych oczu, metabolizmu, skóry i błon śluzowych.
1 gram proszku posiada 300 mikrogramów beta-karotenu.
Herbata ta słynie z polifenoli, które mają bardzo dobry wpływ na zdrowie 🙂
Matcha Zmiata Wolne Rodniki
Grupa substancji aktywnych w niej zmiata wolne rodniki. Do nich należą w szczególności katechiny (to związki polifenolowe), a konkretnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który prawdopodobnie może zapobiegać chorobom serca i nowotworom.
Herbata matcha zawiera do 137 razy więcej EGCG niż tradycyjna zielona herbata. EGCG chroni 100 razy silniej przed wolnymi rodnikami niż witamina C i 25 razy mocniej niż witamina E.
Ma również jedną z najwyższych wartości ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Wartość ORAC wskazuje na zdolność przeciwutleniającą substancji lub żywności. Wartość ta wynosi około 1380 TE/g i przewyższa nawet jagody acai, które notują wartość 1027 TE/g.
Zielony kolor herbaty wynika z dużej zawartości chlorofilu, co też jest korzystne dla zdrowia.

Matcha Chroni przed Rakiem
Zielony kolor herbaty wynika z dużej zawartości chlorofilu, co też jest korzystne dla zdrowia.
Chlorofil to pigment roślinny, który barwi wszystkie zielone części roślin. Więc sporo go mają ciemnozielone warzywa, zioła i matcha. Chlorofil pomaga budować nowe komórki krwi i wspiera odporność. Jest w stanie hamować stany zapalne i usuwać toksyny z organizmu, które mogą prowadzić do nowotworów.
Chlorofil zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, bo chroni błonę śluzową jelit przed szkodliwym wpływem i niekontrolowaną poliferacją (zdolność rozmnażania się) komórek. Zapobiega podziałowi komórek raka okrężnicy. W taki sposób można spowolnić wzrost komórek nowotworowych.
Matcha Zawiera Kofeinę w Specjalnej Formie z Taninami
Działa orzeźwiająco, z uwagi na fakt, że ma wysoką zawartość kofeiny. To wynika z jednej strony z formy przygotowania, a z drugiej strony z uwagi na to, iż herbaty cieniowane zawierają zwykle więcej kofeiny. W herbacie matcha przygotowanej z 4 gramów proszku znajduje się około 150 miligramów kofeiny, czyli mniej więcej tyle samo co w espresso.
Matcha ma tę zaletę, że kofeina jest związana w specjalnej formie z taninami obecnymi w herbacie. Dzięki temu kofeina jest bardziej tolerowana niż w kawie.
Posiada dużo L-teaniny, czyli aminokwasu, który działa uspokajająco i znacznie łagodzi pobudzające działanie kofeiny. Mimo to, kobiety w ciąży, dzieci i osoby wrażliwe na kofeinę nie powinny pić matchy.
Chroni serce, ale też jednocześnie przeciwdziała demencji.
Matcha Chroni przed Chorobą Alzheimera
Herbata ta ma duży potencjał. Badacze z Max Delbrueck Center for Molecular Medicine (MDC) w Berlinie odkryli, że substancja EGCG jest w stanie w pewnym stopniu odwrócić proces tworzenia się płytki nazębnej w chorobie Alzheimera i Parkinsona.
EGCG wspiera prawidłowe fałdowanie białek. A choroby takie jak Alzheimer są oparte na nieprawidłowo fałdowanych białkach. EGCG sprawia też, że już utworzone blaszki mogą się ponownie rozpuścić.

Żeby cieszyć się efektami zdrowotnymi, to trzeba wybierać matcha dobrej jakości przy zakupie. To jest bardzo szlachetna herbata i istnieją bardzo duże różnice w jej jakości. Niższą jakość widać po żółtawym lub nawet brązowawym kolorze i wyraźnie gorzkim smaku.
Matchę, zestawy do matchy i do herbaty, a nawet czekoladę z matchą i malinami można kupić tutaj 🙂
Matcha Przechowywanie
Najlepiej jest przechowywać po otwarciu proszek w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ światło i ciepło niszczą w kilka godzin większość aktywnych składników. W lodówce nie wysycha i nie absorbuje obcych zapachów. W ten sposób proszek zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie.
Matcha Jako Składnik Żywności i Napojów
Od dawna jest integralną częścią kuchni japońskiej i stanowi składnik wielu potraw i napojów. Dodaje się ją do soków owocowych, jogurtów, lodów, deserów, ciasta, ciastek i czekolady. Nadaje potrawom wyjątkowy smak i zielony kolor.
Pasuje do gulaszu warzywnego, zup i do makaronu. Można dodać 3-5 łyżeczek matcha do lekkiego ciasta – Twoi goście będą zaskoczeni 🙂 Można połączyć smak i zdrowie.
Przeczytaj też:
Zdjęcia: Freepik, pixabay.com