
Mięta
Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita) jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych ziół. Jej aromat wykorzystuje się do wielu potraw, słodyczy oraz napojów. Posiada właściwości lecznicze.
Mięta pieprzowa jest naturalną hybrydą mięty wodnej i mięty zielonej. Rośnie dziko w wielu krajach, najlepiej na terenach podmokłych. A ważne obszary jej uprawy to Grecja, Anglia i Hiszpania.
Kwitnie od czerwca do września. Kwiaty mogą być w kolorze od białych, poprzez różowe, aż do fioletowych. Łodygi są zwykle silnie rozgałęzione. Rośnie zarówno w miejscach słonecznych jak i półzacienionych, choć te drugie znosi lepiej. Czas siewu w doniczkach to marzec i kwiecień. Okres kiełkowania pojawia się od 10-20 dni po zasianiu.
Mięta w Kuchni
To doskonałe zioło przyprawowe. Zwłaszcza w brytyjskiej kuchni używa się sporo mięty do różnych dań. Jej smak zagościł też na arabskich i indyjskich stołach.
Najlepiej używać tylko świeżych liści tego zioła. Sklepy oferują nam miętę przez cały rok, w całkiem przystępnej cenie. Z jej dodatkiem robi się pasty do smarowania, sałatki, a nawet sosy i dżemy.
Aromat miętowy stosuje się także do napojów alkoholowych np. likiery miętowe, sznapsy z jałowca z dodatkiem mięty. Również niektóre koktajle jak Mojito, czy Hugo przyozdabia się listkami mięty pieprzowej.
Mięta – Skład
- Olejki eteryczne – zwłaszcza mentol
- Garbniki
- Substancje gorzkie
- Flawonoidy

Mięta – Właściwości Lecznicze
Napar z mięty jest popularny i często stosowany w celach leczniczych. Ułatwia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, dlatego pomaga przy dolegliwościach żołądkowych. Jest wsparciem przy zanieczyszczeniach żołądka. Łagodzi skurcze żołądka oraz problemy z woreczkiem żółciowym. Niweluje mdłości i wymioty. Radzi sobie z czkawką.
Mięta przydatna jest także na nerwobóle żołądka i ból głowy.
Przy katarze można zastosować suche inhalacje to znaczy 1-2 krople olejku eterycznego miętowego przenieść na chusteczkę higieniczną i wdychać. Dzięki temu łatwiej będzie się oddychało.
Mięta odświeża oddech. Łagodzi skurcze mięśni., bo działa rozkurczowo. Działa przeciwdrgawkowo i antybakteryjnie. Zwalcza grzyby i wirusy. Stymuluje produkcję soku żołądkowego i żółciowego.
Wykazuje lekkie działanie uspokajające. Można spróbować zastosować ją przy biegunce.
W ostatnich latach badano olejek miętowy i stwierdzono, że potrafi on zwalczać paciorkowce, Escherichia coli, Mycobacterium avium.
Mięta – Ciąg Dalszy…
Mentol zawarty w tym olejku łagodzi grypę i opryszczkę. Olejek ten dodaje się do past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej i szamponów do włosów przetłuszczających się.
Kobiety w ciąży nie powinny pić zbyt dużo herbaty miętowej, ponieważ może ona stymulować macicę. W okresie laktacji też nie należy jej stosować, gdyż blokuje produkcję mleka. Osoby ze skłonnością do zgagi też powinny zrezygnować ze stosowania mięty.
W przypadku bólu głowy można nacierać skronie schłodzonym naparem z mięty lub olejkiem miętowym. W podróży można zastosować roll-on z olejkiem miętowym,który łagodzi migreny. Mentol lekko znieczula.
Olejek miętowy działa chłodząco na skórę i poprawia krążenie krwi.
Miętę warto spożywać przy zespole jelita drażliwego, ponieważ łagodzi dolegliwości. Zmniejsza też wzdęcia. Oczyszcza górne drogi oddechowe.
Przy zaburzeniach snu i zbytniej nerwowości wieczornej można miętę postawić przy łóżku, dlatego, że łatwiej wtedy przespać noc.
Olejek eteryczny miętowy należy używać w rozcieńczeniu z wodą,ponieważ może wywoływać alergię. Małym dzieciom nie podawać olejku, dlatego, że wysokie stężenie mentolu może doprowadzić u nich do duszności.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com