Nalewka z Melisy
Działa kojąco na nerwy. Pomaga przy problemach trawiennych. Łagodzi ból głowy i arytmię serca.
Składniki
- 20 g Melisy
- 5 g Korzenia Arcydzięgla
- 3 g Goździków przyprawowych
- 3 g Kolendry
- 10 g Skórki Gorzkiej Pomarańczy
- 3 g Kory Cynamonu
- 3 g Gałki Muszkatałowej
- 15 g Skórki z Cytryny
- 1 Litr Wódki wysokoprocentowej 50-60% (w celu dobrego wyekstrahowania olejków eterycznych)
- Moździeż
- Duży słoik
Wykonanie
Korzeń arcydzięgla, goździki, kolendrę i skórkę pomarańczową utłuc w moździerzu. Pokruszyć cynamon, skórkę cytrynową pokroić drobno. Wszystkie składniki włożyć do dużego słoika i zalać alkoholem. Pozostawić na 14 dni. Następnie przefiltrować przez ściereczkę. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można trzymać nalewkę przez 1 rok.
Sposób Użycia
- Kuracja na stres:
Pić 3x dziennie 20-30 kropel z odrobiną wody, przez 4-6 tygodni.
- Kuracja na ból głowy:
Zewnętrznie nacierać skronie i czoło lub użyć okładu na czoło (1 łyżeczkę wylać na wilgotną chustkę), przyłożyć do czoła na 10 minut.