Nalewka z Melisy

Nalewka z Melisy

Działa kojąco na nerwy. Pomaga przy problemach trawiennych. Łagodzi ból głowy i arytmię serca.

Składniki

  • 20 g Melisy
  • 5 g Korzenia Arcydzięgla
  • 3 g Goździków przyprawowych
  • 3 g Kolendry
  • 10 g Skórki Gorzkiej Pomarańczy
  • 3 g Kory Cynamonu
  • 3 g Gałki Muszkatałowej
  • 15 g Skórki z Cytryny
  • 1 Litr Wódki wysokoprocentowej (w celu dobrego wyekstrahowania olejków eterycznych)
  • Moździeż
  • Duży słoik

Wykonanie

Korzeń arcydzięgla, goździki, kolendrę i skórkę pomarańczową utłuc w moździerzu. Pokruszyć cynamon, skórkę cytrynową pokroić drobno. Wszystkie składniki włożyć do dużego słoika i zalać alkoholem. Pozostawić na 14 dni. Następnie przefiltrować przez ściereczkę. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można trzymać nalewkę przez 1 rok.

Sposób Użycia

  • Kuracja na stres:

Pić 3x dziennie 20-30 kropel z odrobiną wody, przez 4-6 tygodni.

  • Kuracja na ból głowy:

Zewnętrznie nacierać skronie i czoło lub użyć okładu na czoło (1 łyżeczkę wylać na wilgotną chustkę), przyłożyć do czoła na 10 minut.