Niacyna
Niacyna to witamina B3, PP, kwas nikotynowy. Powstaje z aminokwasu L-tryptofanu i jest materiałem wyjściowym dla enzymów dinukleotydowych nikotynamidu adeniny (NAD, NADP).
NAD/NADH są niezbędne jako nośniki wodoru w prawie każdej reakcji redukcji.
Niacyna pełni ważną rolę w metabolizmie energetycznym i funkcji nerwów. Bierze też udział w syntezie hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny, kortyzolu.
Według Europejskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą dzienna dawka niacyny od 1-3 g obniża podwyższony poziom lipoprotein we krwi. Lipoproteiny są czynnikiem rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Niedobór Niacyny
Brak niacyny prowadzi do drażliwości, utraty apetytu, spadku wagi, problemów ze snem i koncentracją. W zaawansowanym stadium niedoboru witaminy B3 skóra staje się szorstka i swędząca. Pojawia się biegunka, wymioty i objawy neurologiczne np. ból i drętwienie kończyn.
Niacyna (Witamina B3) w Pożywieniu
Największe stężenie niacyny występuje w wymienionych produktach:
- Mięso – zwłaszcza drobiowe i wieprzowe oraz wątróbka
- Ryby – łosoś, makrela wędzona, mintaj, śledzie, dorsz
- Produkty zbożowe
- Ziemniaki
- Orzechy arachidowe
- Kasza gryczana i kasza jęczmienna
- Pomidory
- Biała fasola
- Brązowy ryż