
Żelazo
Niedobór żelaza – przyczyny i rozwiązania…
Żelazo pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie. Odpowiada za transport tlenu, ale też za metabolizm energetyczny. W taki sposób pierwiastek ten zapewnia nam wydajność i zdrowie.
Niedobór żelaza powoduje zmęczenie, brak energii, wiotkość, a u dzieci nawet zaburzenia w rozwoju. No to jak zwiększyć spożycie żelaza poprzez dietę? Zobaczmy 🙂 Odnajdziemy przyczyny i rozwiązania.
Niedobór Żelaza
Gdzie znajdziemy głównie żelazo w ciele? Oczywiście w czerwonych krwinkach, jako centralny składnik hemoglobiny. Wiąże ona tlen i dostarcza go do wszystkich komórek ciała. Ale jest tu jeden myk. Zapytacie jaki? 🙂 Taki, że tlen nie może dostać się do komórek bez żelaza. Więc ten pierwiastek śladowy jest bardzo ważny w organizmie. A co za tym idzie? Ano tyle, że człowiek nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować żelazo w ciele. Jednak może je pozyskiwać z pożywienia. A to nam otwiera drzwi ku zdrowiu.
Brak żelaza wiąże się z niedokrwistością lub anemią. A to automatycznie przekłada się na niedobór tlenu. Masz czasem tak, że czujesz się słabo? lub masz wrażenie niedotlenienia? Wtedy obniża się sprawność fizyczna i psychiczna. Ale nie panikujmy, dojdziemy i do przyczyn i do rozwiązań tej sytuacji.
Wspomnę jeszcze, że żelazo jest składnikiem różnych enzymów odpowiedzialnych za metabolizm energetyczny.
Obecnie jednym z najbardziej powszechnych niedoborów żywieniowych jest właśnie niedobór żelaza. W większości przypadków te braki związane są z niezdrową dietą. Wiem, zaraz ktoś powie, że przecież przyczyną mogą być inne choroby. Tak, wiem. Ale mówimy tu o tym co my sami jesteśmy w stanie zrobić dla swojego zdrowia właśnie z poziomu naszej kuchni 🙂
Niedobór Żelaza – Objawy
- Zmęczenie
- Spadek wydajności psycho-fizycznej
- Problem z utrzymaniem temperatury ciała
- Układ odpornościowy jest osłabiony, dlatego jest bardziej podatny na infekcje
- Mogą wypadać włosy
- Stan zapalny języka
- Wyginają się paznokcie
- A u dzieci jest spowolniony rozwój
Podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo jest zwiększone. Pierwiastek ten jest istotny dla prawidłowego rozwoju niemowlaków. Dzieci z niedoborami rodzą się mniejsze.
Pamiętajmy też, że nadmiar żelaza jest niezdrowy. Zatem kiedy sztucznie do żywności dodawane jest żelazo, to pierwiastek ten, który już jest w ciele nie może być optymalnie wykorzystany. W niektórych przypadkach prowadzi to do choroby związanej ze składowaniem żelaza w organizmie.
No i jest jeszcze druga kwestia, którą warto wziąć pod uwagę. Zapytacie – co to takiego? 🙂 Otóż nienaturalna, wysoka zawartość żelaza w diecie może prowadzić do zahamowania wychwytu cynku.
Teraz poszukajmy przyczyn niedoboru żelaza…

Niedobó Żelaza – Przyczyny
Nie tylko jedzenie jest ważne, ale również sytuacja jelit, bo to ona może być odpowiedzialna za ten niedobór. Dlatego, że jeśli jelito nie jest już w stanie wchłonąć żelaza i innych składników odżywczych z pożywienia z powodu osadzonego żużlu, to nawet dieta bogata w żelazo nie jest w stanie zapobiec niedoborom. O tym jak pozbyć się żużli z organizmu teraz nie będę się rozpisywać, gdyż konkretne wskazówki są tutaj
U kobiet sytuacja nieco się komplikuje z uwagi na menstruację. Wtedy ubywa krwi. A to może zaostrzyć już istniejący niedobór. Więc kobiety są znacznie bardziej narażone na braki żelaza niż mężczyzni.
Średnie Dzienne Zapotrzebowanie na Żelazo
- Niemowlęta 6-15 mg
- Dzieci od 1-3 lat 15 mg
- Dzieci 3-10 lat 10 mg
- Dziewczęta powyżej 10 lat 18 mg
- Chłopcy od 10-12 lat 10 mg
- Chłopcy od 12-18 lat 18 mg
- Mężczyźni powyżej 18 lat 10 mg
- Kobiety dorosłe 8 mg
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią 18 mg
- Po menopauzie 10 mg
Trzeba tu zaznaczyć, że dane te nieco różnią się w rozmaitych materiałach źródłowych. Zapotrzebowanie na żelazo zależy też od innych czynników np. od aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego.
Przy zdrowej diecie i zdrowej florze jelitowej nie ma problemu z przyswajaniem żelaza dostarczanego do organizmu z posiłków.
Produkty Bogate w Żelazo
Do nich należą produkty mięsne. Ale też roślinne np. zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza szpinak. Oczywiście buraki czerwone i płatki owsiane, groszek i kiszona kapusta. Zwróć też uwagę na mniszek lekarski. Sproszkowana trawa jęczmienna też obfituje w żelazo. Ponadto nasiona dyni, siemię lniane i sezam, amarantus, komosa ryżowa i proso.
Nie popadajmy też w skrajność jeśli chodzi o ekstremalne eliminowanie artykułów spożywczych, które mogą utrudniać przyswajanie żelaza. Ponieważ jeśli osoby zdrowe nie mają problemu z poziomem tego pierwiastka w organizmie, to nie zaszkodzą im niewielkie ilości np. kawy, produktów mlecznych, czarnej herbaty, czy wino.
Pamiętajmy, że wszystko w nadmiarze szkodzi, tak samo jak szkodzą niedobory. Zachowajmy więc rozsądek i nie katujmy się ascetycznym stylem w żywieniu, gdyż nie o to chodzi. Wszystko z umiarem 🙂 Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba wiedzieć jak z tego korzystać.
Żelazo i Witamina C – Cenna Kombinacja
Dopóki żelazo roślinne jest spożywane razem z żywnością zawierającą witaminę C, to organizm może wykorzystać żelazo w większych ilościach. Dlatego warto sięgnąć po rośliny bogate w witaminę C do kombinacji w posiłkach “żelazowych” – czyli na przykład dodajemy sok pomarańczowy, sok z cytryny, kiwi, czerwoną paprykę, brokuły lub czerwoną kapustę. Także suplementy diety bogate w witaminę C, jak: acerola, rokitnik i dzika róża.
Niedobór żelaza – już nam nie straszny, bo wiemy z czego może wynikać i jak sobie z nim poradzić w warunkach domowych. No więc głowa do góry i ruszaj na podbój własnej kuchni, ponieważ zdrowie jest tego warte 😉
Mam nadzieję, że artykuł jest Ci przydatny, gdyż intencją moją jest Tobie pomóc.
Zobacz też:
- Orkisz – właściwości
- Gryka – właściwości lecznicze
- Jak wzmocnić układ odpornościowy
- Acerola – właściwości lecznicze
- Dzika róża
- Rokitnik
Zdjęcia: pixabay.com