Ocet Jabłkowy Przeciwko Bakteriom i Grzybom

Ocet Jabłkowy

Ocet jabłkowy nie tylko chroni warzywa przed psuciem się, ale działa też korzystnie na organizm ludzki. Istnieje coraz więcej jego zastosowań. Aktywuje trawienie. Działa nawet przy wysokim poziomie cholesterolu. Przydaje się przy utracie wagi. Usprawnia metabolizm.

Jest popularny, oczywiście w rozcieńczeniu z wodą. To domowy środek na zapobieganie i zwalczanie różnych dolegliwości.

Wzmacnia układ odpornościowy przy codziennym jego stosowaniu. Działa przeciwbakteryjnie, dlatego może też pomóc przy zapaleniu pęcherza moczowego. Pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, dlatego wspiera leczenie cukrzycy. Pomaga w zwalczaniu bólu głowy i astmy. Sprzyja dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Zawiera substancję o działaniu antynowotworowym – to homoglikan NMalphaG.

Ocet Jabłkowy Przeciwko Bakteriom i Grzybom

Ocet jabłkowy zwalcza grzyby. Powstrzymuje też namnażanie się bakterii. Ma działanie dezynfekujące. Spożywanie go przyspiesza gojenie się ran. Stosowany zewnętrznie pomaga niwelować zapach potu, ukąszenia i poparzenia słoneczne. Wystarczy nasmarować odpowiedni obszar ciała nierozcieńczoną cieczą.

Przy spoconych stopach można zastosować 15 minutową kąpiel stóp z rozcieńczonym octem jabłkowym, w proporcji 1:4.

Ocet jabłkowy jest naturalnym środkiem czyszczącym, gdyż za jego pomocą można usunąć kamień i bakterie.

Przydatny jest też w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Dlatego potrzebne jest do tu 0,5 łyżeczki octu jabłkowego rozcieńczonego w 1 szklance wody. Przy okazji takie płukanie wybiela też zęby, ale ta metoda wybielania nie jest zalecana, ze względu na to, że atakuje szkliwo.

Ocet Jabłkowy na Trawienie i Regulację Cukru we Krwi

Zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii gnilnych w jelicie. Regularne picie łagodnie oczyszcza jelito grube. Łagodzi zaparcia i wzdęcia.

Pomaga na zgagę. Zmniejsza uczucie sytości w przypadku niedoboru kwasu żołądkowego. Pozytywnie wpływa na trawienie i metabolizm, dlatego przydaje się przy odchudzaniu. Detoksykuje organizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Wpływa na spadek apetytu.

Zapobiega wahaniom cukru we krwi – w styczniu 2004 roku opublikowano badania na ten temat w czasopiśmie Diabetes Care. Może również obniżać wartość HbA1c. Ta wartość mierzy długoterminowy cukier we krwi i wskazuje na procent scukrzonych cząstek hemoglobiny. Konwencjonalny pomiar cukru odzwierciedla tylko bieżący poziom glukozy, a HbA1c wskazuje średnią wartość cukru we krwi w ciągu ostatnich 8 tygodni.

Ocet jabłkowy podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu LDL.

Napój Octowy – Zalecenia

  • 1 szklanka napoju octowego przed śniadaniem, dlatego że może przyspieszać metabolizm
  • jeśli pijesz go po posiłku to zachował odstęp 15 minut od zakończenia posiłku
  • jeśli stosujesz ocet jabłkowy na zgagę, to zaleca się picie po posiłku
  • aby chronić szkliwo zębów należy wypłukać usta wodą po każdym napoju octowym

Istnieją różne przepisy na napój z octu jabłkowego. Jedni mieszają go z wodą mineralną, drudzy z sokiem jabłkowym i miodem.

Jeden z przepisów to 2 łyżeczki octu jabłkowego i 1 łyżeczka miodu na szklankę letniej wody. Jeśli planujesz pić ocet jabłkowy przez długi czas, to zmieniaj przepisy. Możesz go stosować też do sałatek, potraw mięsnych i rybnych oraz jako naturalny środek konserwujący.

ocet jabłkowy przeciwko bakteriom i grzybom
Ocet Jabłkowy Przeciwko Bakteriom i Grzybom/pixabay.com

Ocet Jabłkowy – Zawartość Składników Odżywczych

Jest wytwarzany z cydru. Z kolei cydr jabłkowy powstaje w czasie fermentacji świeżo wyciśniętego soku jabłkowego. W tym procesie drożdże przekształcają cukier jabłek w alkohol, z wyłączeniem powietrza. Jeśli cydr jest przechowywany w stanie ciepłym i otwartym, to wtedy bakterie kwasu octowego, żeby mogły się w nim czuć dobrze, fermentują alkohol za pomocą tlenu do kwasu octowego. Proces ten trwa kilka tygodni.

Trzeba pamiętać, że wariant octu nie odpowiada składnikom zawartym w jabłkach. Fermentacja dodaje inne składniki odżywcze.

Ocet jabłkowy zawiera:

  • minerały – wapń, potas, magnez, sód, chlor, siarka, fosfor
  • pierwiastki śladowe – żelazo, fluor, miedź, bor, krzem, mangan, cynk
  • witaminy – B1, B2, B6, kwas foliowy, witamina C, witamina E, beta-karoten
  • błonnik
  • aminokwasy
  • enzymy
  • flawonoidy przeciwutleniające
  • kwasy organiczne – kwas cytrynowy, kwas octowy

Ocet jabłkowy prowadzi do równowagi kwasowo-zasadowej, dlatego może zapobiegać zakwaszaniu organizmu (pomimo kwaśnego smaku). Kupuj ocet niepasteryzowany, naturalnie mętny. Bo ten osad to kolekcja bakterii kwasu octowego i minerałów, enzymów i innych niezbędnych substancji. Mimo, iż te resztki nie wyglądają atrakcyjnie dla oczu.

Ważne jest to, że kwasy organiczne w occie jabłkowym mogą być metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do wytwarzania energii.

Ocet Jabłkowy – Skutki Uboczne

Efekty uboczne mogą wystąpić głównie z uwagi na kwas, który zawiera. Jeśli masz wrażliwy żołądek lub jelita to skonsultuj się z lekarzem, czy możesz go stosować. Unikaj picia czystego octu jabłkowego, bo podrażni gardło. Pamiętaj, że ocet jabłkowy niszczy szkliwo zębów, dlatego dokładnie płucz wodą jamę ustną po wypiciu napoju octowego. Jeśli masz wrażliwą skórę to nie stosuj zewnętrznie go, ponieważ będzie ją podrażniał.

Przeczytaj też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA