Ogórki

Ogórki


Ogórki to jedne z najważniejszych warzyw na świecie. Pochodzą z Indii, gdzie dziką ich formę uprawiano od dawna. Stamtąd rozprzestrzeniły się na inne obszary świata. Istnieje sporo odmian ogórków. Mogą różnić się wielkością, kształtem oraz kolorem.

Znamy ogórki szklarniowe i gruntowe. Ogórek jest smacznym warzywem. A czy wiemy, że posiada właściwości lecznicze? Posiada 🙂 Już o tym opowiem…

Przyrządzamy go na różne sposoby – spożywamy w sałatkach, duszony, marynowany, czy w zupie. Kroimy go w kostkę, w plasterki, można z niego też uzyskać bardziej fantazyjne kształty przy odrobinie kreatywności w kuchni 🙂

Znamy ogórki kiszone, małosolne, w musztardzie, serwowane z papryką, albo ogórki z curry. Przekrój jest duży, to tylko najbardziej znane propozycje 🙂 Ale do rzeczy, to co ma w środku ogórek?

Ogórki – Składniki Odżywcze


Świeży zawiera 97% wody, dlatego jest to najbardziej bogate w wodę warzywo na świecie. To też minimalna ilość kalorii – zaledwie 12 kcal w 100 gramach. Ogórki to także witaminy i minerały.

100 gram ogórka zawiera:
⦁ Białko 1 gram
⦁ Węglowodany 2 gramy
⦁ Błonnik 1 gram
⦁ Tłuszcz 0,2 grama

Witaminy:
⦁ Witamina A 66 μg
⦁ Beta Karoten 393 μg
⦁ Witamina B1 20 μg
⦁ Witamina B2 30 μg
⦁ Wit. B3 200 μg
⦁ Wit. B5 240 μg
⦁ Witamina B6 35 μg
⦁ Witamina B7 1 μg
⦁ Wit. B9 20 μg
⦁ Witamina C 8 mg
⦁ Witamina E 63 μg
⦁ Wit. K 12 μg

Minerały:
⦁ Żelazo 0,5 mg
⦁ Cynk 160 μg
⦁ Miedź 90 μg
⦁ Mangan 150 μg
⦁ Potas 141 mg
⦁ Sód 8 mg
⦁ Wapń 15 mg
⦁ Magnez 8 mg

ogórki
Ogórki/pixabay.com

Ogórki Nawadniają…

W Indiach ogórek jest uważany za ważną roślinę leczniczą, gdyż spowalnia procesy starzenia i leczy choroby skóry np. oparzenia słoneczne.
Ogórki nawadniają organizm, a woda jest eliksirem życia. Dorośli powinni jej pić średnio 2 litry dziennie. Ilość wody dostępnej w organizmie wzrasta, kiedy jemy duże ilości owoców i warzyw.

Witaminy i minerały mieszczące się w ogórkach mogą być szybko wchłonięte przez organizm, ponieważ pozostają w żołądku przez krótki czas i są szybko przekazywane dalej do jelita. A to sprzyja absorpcji substancji bioaktywnych.

Woda z ogórków jest napojem orzeźwiającym i wspomaga detoksykację organizmu. A żeby nie być gołosłowną, to podaję przepis na prostą wodę ogórkową 🙂

Woda Ogórkowa – Przepis

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru
  • kilka liści mięty

Wykonanie

Ogórka i cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Wodę należy nalać do dzbanka i dodać pokrojone składniki, do tego dodajemy liście mięty oraz imbir. Dzbanek wstawiamy na noc do lodówki. Gotowe 🙂

Z ogórków można stworzyć też pyszne koktajle.

Jeśli masz wzdęcia po surowych ogórkach to możesz je blanszować przez kilka minut najpierw. Przyczyną niestrawności może być błonnik pokarmowy i lektyny, czyli białka roślinne wiążące cukier. Te 2 składniki są obecne w pestkach ogórka i w skórce. Dlatego obrany łatwiej się trawi. Innym skutecznym sposobem jest doprawienie go kominkiem lub koperkiem.

ogórki
Ogórki/pixabay.com

Ogórki – Właściwości

  • Skórka ogórków jest bogata w minerały. A w jej cienkich kolcach znajduje się dużo krzemu. Dzięki temu wpływa na stan włosów, skórę i paznokcie
  • Pestki ogórków kryją w sobie cenny olej, który jest przydatny przy leczeniu łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Przeciwdziała również wolnym rodnikom
  • Ogórki zmniejszają nadmiar kwasów w organizmie, które są wytwarzane przez stymulanty takie jak np. kawa, alkohol, mięso, czy stres, więc stosujmy je 🙂
  •  Posiada niski ładunek glikemiczny, ponieważ w 100 gramach ogórka to zaledwie 0,3. Dlatego jego spożywanie jest zalecane osobom otyłym i cukrzykom
  • Zawierają przeciwutleniacze.
  • Może chronić przed nowotworami i chorobami serca, z tego względu stosuj go profilaktycznie
  • Ogórki przeciwdziałają trądzikowi, dlatego mogą je wykorzystać też nastolatki do celów leczniczych
  •  Posiadają w swoim składzie polifenole, takie jak lignany i flawonoidy. Dzięki temu działają przeciwalergicznie, antywirusowo, przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo
  • Spowalniają starzenie się skóry, zmniejszają zmarszczki i nawilżają skórę, dzięki temu wspomagają lekki efekt odmłodzenia skóry
  • Działają chłodząco na podrażnione miejsca, dlatego sprawdzą się przy poparzeniach słonecznych
  • Łagodzą obrzęki
  • Działają nawilżająco

Corocznie zbiera się na świecie 80 milionów ton ogórków. Największym producentem są Chiny, a w Europie – Hiszpania i Polska.

Kupuj regionalne ogórki, ponieważ są świeże i zbierane w optymalnym czasie dojrzewania.

Korzyści z Ogórków

Kiszone ogórki są naturalnym probiotykiem, a to za sprawą zawartości bakterii kwasu mlekowego.

Korzyści dla tkanek, ponieważ jednym z aktywnych składników tego warzywa jest krzemionka. Jak działa? Wzmacnia tkankę łączną, dlatego jest dobra dla mięśni, ścięgien, chrząstek, kości i więzadeł. Ponadto utrzymuje skórę w dobrej kondycji, stąd wykorzystanie ogórków np. w maseczkach do twarzy. Zadziała nawilżająco.

Korzyść dla układu sercowo-naczyniowego, gdyż ogórki zawierają magnez, potas i błonnik. A te czynniki wspierają obniżanie ciśnienia krwi.

Ogórki pomogą na zgagę.

Uczestniczą w naprawie błony śluzowej jelit i chronią żołądek. Ogórki jednak należy dobrze żuć, żeby zapobiec niestrawności.

Ogórki podnoszą witalność, wspomagają układ odpornościowy i wspierają usuwanie zanieczyszczeń z organizmu.

Pamiętaj! Osoby wrażliwe powinny ograniczyć jedzenie ogórków, ponieważ warzywo to zawiera też kukurbitacyny, które może wywołać niestawność i wzdęcia.

Czy wiesz, że… Plastry ogórka nałożone na oczy łagodzą obrzęki i cienie pod oczami 🙂

Dla niektórych ogórek może wydawać się bez smaku, ale dobrze orzeźwia.

Sok z Ogórka

Sok z ogórka to zdrowy i pożywny napój. Daje korzyści zdrowotne.

Sprzyja usuwaniu kamieni nerkowych i toksyn.

Zmniejsza ryzyko otyłości.

Jeśli pijesz codziennie sok z ogórków, to upewnij się, że dostarczasz do organizmu wystarczającą ilość błonnika w inny sposób.

Sok ogórkowy reguluje pH we krwi i neutralizuje kwasy. Może też pomóc w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Reguluje temperaturę, dlatego jest zalecany przy gorączce. Można połączyć ogórek z selerem, ponieważ sprzyja to regulacji temperatury ciała.

Picie soku z ogórków odżywia stawy Obniża poziom kwasu moczowego, dzięki temu łagodzi obrzęki i zmniejsza ból.

Odżywia skórę i leczy egzemę, dzięki temu ma właściwości upiększające, ponieważ zawiera dużo witaminy C i przeciwutleniaczy.

Poprawia wzrost włosów.

Sok z ogórka zapewnia ważne elektrolity, dzięki temu zachowana jest równowaga płynów w komórkach. Zapobiega magazynowaniu płynów w tkance.

Dostarcza organizmowi witaminę K, w efekcie zapobiega krwawieniom z nosa i zasinieniu oraz krwawieniom z dziąseł.

Połącz ogórki  z innymi składnikami, dzięki temu dostarczysz do organizmu większą ich różnorodność 🙂 Stosuj ogórki całorocznie w kuchni, ponieważ profilaktyka żywieniowa może uchronić Cię przed wieloma chorobami. I nie zamrażaj ogórków, ponieważ po rozmrożeniu staną się gumowate i stracą swoją sprężystość. Drugi raz nie wrócą do wyglądu początkowego, dlatego pamiętaj o tym 🙂

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Ogórki
5 / [vote] 1 głosowało vote