Pigwa – Właściwości Lecznicze
Pigwa – właściwości lecznicze. Dawniej doceniano pigwę. Nasze prababki robiły z niej kompoty, chleb z pigwy i inne przysmaki. Pigwa to owoc o korzystnym działaniu. Współcześnie to jedna z zapomnianych odmian owoców.
Obiegowo krąży opinia, że owoc ten to mieszanka jabłka i gruszki, ponieważ istnieją tak zwane pigwy jabłkowe i gruszkowe. Ale to odnosi się tylko do określonej formy.
Trzeba jednak przyznać, że pigwa, jabłka i gruszki są ze sobą powiązane, dlatego że mają pewne podobieństwa pod względem anatomii i składników. Z około 200 rodzajów pigwy tylko nieliczne są jadalne w stanie surowym np. odmiana miodowa. Przeważnie owoce są bardzo twarde. Mimo tego pigwa to skarb w kuchni i w naturopatii.
Pigwa – Owoce z Tradycją
Pochodzi z Azji Zachodniej. Są też wzmianki o uprawie pigwy w starożytnej Grecji, gdzie była symbolem szczęścia, miłości i płodności. Grecy przyrządzali gotowaną pigwę z miodem. Najsławniejszy lekarz starożytny Hipokrates przepisywał ten owoc na problemy żołądkowo-jelitowe oraz gorączkę. Obecnie jest uprawiany głównie w basenie Morza Śródziemnego. Gości jednak w Europie Środkowej, w wielu ogrodach przydomowych 🙂
Pigwa – Składniki Odżywcze
W 100 gramach mieści się około 15 miligramów witaminy C, czyli 15% zalecanego dziennego spożycia. Jak wiemy witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego wzmacnia układ odpornościowy zwłaszcza w sezonie grypowym. Ponadto witamina C jest istotna w profilaktyce miażdżycy i w profilaktyce antynowotworowej.
Pigwa to zbiór różnorodnych składników, w umiarkowanych dawkach np. witamina B1, B6, E, potas, miedź, magnez.
80% owocu to woda i posiada tylko 40 kalorii.
W 100 gramach pigwy znajduje się:
- 0,4 g białka
- 0,5 g tłuszczu
- 7,3 g węglowodanów
- 5,8 g błonnika
Owoc ten zawiera pektyny, czyli włókna rozpuszczalne, które mają korzystny wpływ na jelita. Pektyny są również śluzami i mają zdolność żelowania, a więc wiązania dużych ilości wody. W ten sposób pigwa zwiększa objętość jelit, wprawia w ruch trawienie i reguluje wypróżnianie.
Pektyny w przewodzie pokarmowym sprawiają, że niektóre tłuszcze, kwasy żółciowe i cholesterol są wiązane, a następnie wydalane. Utrzymują też one poziom cukru we krwi, ponieważ cukier jest wchłaniany znacznie wolniej, gdy pektyny są obecne w jelitach.
Wpływają też na florę jelitową, gdyż promują wzrost pożytecznych bakterii. Pigwa pomaga w detoksykacji organizmu, bo wiąże metale ciężkie. Pektyny wiążą nawet takie cząstki radioaktywne jak: cez, pluton i stront. Następnie są uwalniane przez jelito. Szczególnie cez jest szybko uwalniany, zanim nagromadzi się w narządach i mięśniach.
Pigwa bogata w przeciwutleniacze
Zawiera flawonoidy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Mogą też przeciwdziałać różnym chorobom – szczególnie kwercetyna, którą okrzyknięto wśród badaczy królową flawonoidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Hamuje też rozwój bakterii Helicobacter Pylori. Może zapobiegać dnie moczanowej, chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworom.
Kwercetyna obficie występuje w skórce pigwy, bo w 100 jej gramach mieści się około 18 miligramów kwercetyny.
Pigwa ma też garbniki, które przyczyniają się do dobrego trawienia. Garbniki są wykorzystywane w medycynie ze względu na działanie ściągające, jako środek hemostatyczny (zatrzymujący krwawienie) i w infekcjach. Również w przypadku miażdżycy garbniki są korzystne.
Pigwa – Właściwości
Naukowcy z University of Sargodha w Pakistanie uznali, że wszystkie części pigwy mają właściwości lecznicze. Oprócz tych składników, które już wymieniłam pigwa to też glikozydy i kwasy organiczne np. kwas jabłkowy, który może być przydatny w fibromialgii w połączeniu z magnezem.
- Pigwa działa przeciwbakteryjnie
- Przeciwzapalnie
- Antywirusowo
- Zmniejsza kaszel
- Reguluje wypróżnianie i działa przeciwbiegunkowo
- Chroni wątrobę
- Obniża poziom cholesterolu
- Ma właściwości antydepresyjne
Pigwa pozytywnie wpływa na organizm. Może pomóc zwłaszcza zapobiegawczo, ale także może być włączona do diety w przypadku wielu chorób takich jak: alergia, cukrzyca, zapalenie wątroby, infekcje dróg oddechowych i dróg moczowych, grypa, choroby żołądkowo-jelitowe, wrzody, rak, ale też rany.
Warto też wspomnieć, że ekstrakt z liści pigwy hamuje rozwój raka okrężnicy. Ekstrakty z owocu i nasion wykazują korzystne działanie przy nowotworach nerek. Wyciągi z pigwy zapobiegają również wzrostowi i rozprzestrzenianiu się komórek raka prostaty i piersi. Tutaj flawonoidy dużą rolę odgrywają.
Pigwa Działa przy Alergii na Pyłki
Alergie są wywołane przez nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, który reaguje na nieszkodliwe substancje. Ważną częścią układu odpornościowego są tzw. komórki tuczne, występujące w całym ciele. W ich wnętrzu znajduje się histamina.
Histamina podobnie jak w przypadku alergii, uwalniana jest w nadmiernych ilościach. Typowe objawy to stan zapalny, zwężenie oskrzeli, swędzenie. Konwencjolnalna medycyna przepisuje leki przeciwhistaminowe, które moga prowadzić do bólu głowy, dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz wypadania włosów. Pigwa może hamować uwalnianie histaminy.
Pigwa Dobrze Działa na Skórę
Jest stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry. Dlatego, że śluz pigwy działa kojąco i przeciwzapalnie. Nadaje się do przyspieszania gojenia się ran oraz leczenia popękanej i zniszczonej słońcem skóry. Działa oczywiście też przy zapaleniu skóry.
Śluz pigwy w postaci kopert stosuje się w leczeniu oparzeń, bólów sutków i hemoroidów.
Inną substancją dobrze działającą na skórę jest wosk pigwowy. Znajduje się on na skorupie skóry. Działa osłaniająco, ponieważ chroni owoce w naturze przed wpływami zewnętrznymi i zabezpiecza tkankę roślinną przed utratą wody. Wosk pigwowy działa wygładzająco na skórę. Wzmacnia barierę ochronną skóry. Pomaga też jej uzyskać więcej wilgotności.
Wosk pigwy można uzyskać delikatnie pocierając ją.
W celach leczniczych można zrobić własny miód pigwowy, który pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych. W tym celu należy pokroić obraną pigwę i wymieszać z miodem. Pozostaw na kilka dni przed użyciem.
Z kolei kompot z pigwy ma na celu złagodzenie dny moczanowej i reumatyzmu. Kroimy obraną pigwę w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka. Następnie dodajemy miód lub cynamon, albo cukier kokosowy.
Sezon na pigwę trwa od września do listopada.
Pigwa w Kuchni
Pigwy są przetwarzane podobnie jak gruszki i jabłka. Przed przygotowaniem ważne jest, aby pocierać owoc szmatką, aby usunąć delikatny włochaty puch. Warto pamiętać, że zawartość pektyn w tym owocu zmniejsza się wraz ze wzrostem dojrzałości. Więc jeśli chcesz uzyskać efekt żelowania, to do gotowania nie wykorzystuj dojrzałych owoców.
Pigwa ma kuszący zapach – gdzieś pomiędzy gruszką, jabłkiem i cytryną. Najczęściej z pigwy przygotowuje się marmoladę oraz galaretkę. Owoc jest dobry do tworzenia smacznych ciast. Pigwa harmonizuje z innymi owocami i jagodami.
Ponadto pigwę wykorzystuje się do produkcji soku, likieru i wina.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com