Pigwa – Właściwości Lecznicze

Pigwa – Właściwości Lecznicze

Pigwa – właściwości lecznicze. Dawniej doceniano pigwę. Nasze prababki robiły z niej kompoty, chleb z pigwy i inne przysmaki. Pigwa to owoc o korzystnym działaniu. Współcześnie to jedna z zapomnianych odmian owoców.

Obiegowo krąży opinia, że owoc ten to mieszanka jabłka i gruszki, ponieważ istnieją tak zwane pigwy jabłkowe i gruszkowe. Ale to odnosi się tylko do określonej formy.

Trzeba jednak przyznać, że pigwa, jabłka i gruszki są ze sobą powiązane, dlatego że mają pewne podobieństwa pod względem anatomii i składników. Z około 200 rodzajów pigwy tylko nieliczne są jadalne w stanie surowym np. odmiana miodowa. Przeważnie owoce są bardzo twarde. Mimo tego pigwa to skarb w kuchni i w naturopatii.

Pigwa – Owoce z Tradycją

Pochodzi z Azji Zachodniej. Są też wzmianki o uprawie pigwy w starożytnej Grecji, gdzie była symbolem szczęścia, miłości i płodności. Grecy przyrządzali gotowaną pigwę z miodem. Najsławniejszy lekarz starożytny Hipokrates przepisywał ten owoc na problemy żołądkowo-jelitowe oraz gorączkę. Obecnie jest uprawiany głównie w basenie Morza Śródziemnego. Gości jednak w Europie Środkowej, w wielu ogrodach przydomowych 🙂

Pigwa – Składniki Odżywcze

W 100 gramach mieści się około 15 miligramów witaminy C, czyli 15% zalecanego dziennego spożycia. Jak wiemy witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego wzmacnia układ odpornościowy zwłaszcza w sezonie grypowym. Ponadto witamina C jest istotna w profilaktyce miażdżycy i w profilaktyce antynowotworowej.

Pigwa to zbiór różnorodnych składników, w umiarkowanych dawkach np. witamina B1, B6, E, potas, miedź, magnez.
80% owocu to woda i posiada tylko 40 kalorii.

W 100 gramach pigwy znajduje się:

  • 0,4 g białka
  • 0,5 g tłuszczu
  • 7,3 g węglowodanów
  • 5,8 g błonnika

Owoc ten zawiera pektyny, czyli włókna rozpuszczalne, które mają korzystny wpływ na jelita. Pektyny są również śluzami i mają zdolność żelowania, a więc wiązania dużych ilości wody. W ten sposób pigwa zwiększa objętość jelit, wprawia w ruch trawienie i reguluje wypróżnianie.

Pektyny w przewodzie pokarmowym sprawiają, że niektóre tłuszcze, kwasy żółciowe i cholesterol są wiązane, a następnie wydalane. Utrzymują też one poziom cukru we krwi, ponieważ cukier jest wchłaniany znacznie wolniej, gdy pektyny są obecne w jelitach.

Wpływają też na florę jelitową, gdyż promują wzrost pożytecznych bakterii. Pigwa pomaga w detoksykacji organizmu, bo wiąże metale ciężkie. Pektyny wiążą nawet takie cząstki radioaktywne jak: cez, pluton i stront. Następnie są uwalniane przez jelito. Szczególnie cez jest szybko uwalniany, zanim nagromadzi się w narządach i mięśniach.

Pigwa bogata w przeciwutleniacze

Zawiera flawonoidy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Mogą też przeciwdziałać różnym chorobom – szczególnie kwercetyna, którą okrzyknięto wśród badaczy królową flawonoidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Hamuje też rozwój bakterii Helicobacter Pylori. Może zapobiegać dnie moczanowej, chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworom.

Kwercetyna obficie występuje w skórce pigwy, bo w 100 jej gramach mieści się około 18 miligramów kwercetyny.

Pigwa ma też garbniki, które przyczyniają się do dobrego trawienia. Garbniki są wykorzystywane w medycynie ze względu na działanie ściągające, jako środek hemostatyczny (zatrzymujący krwawienie) i w infekcjach. Również w przypadku miażdżycy garbniki są korzystne.

Pigwa – Właściwości

Naukowcy z University of Sargodha w Pakistanie uznali, że wszystkie części pigwy mają właściwości lecznicze. Oprócz tych składników, które już wymieniłam pigwa to też glikozydy i kwasy organiczne np. kwas jabłkowy, który może być przydatny w fibromialgii w połączeniu z magnezem.

  • Pigwa działa przeciwbakteryjnie
  • Przeciwzapalnie
  • Antywirusowo
  • Zmniejsza kaszel
  • Reguluje wypróżnianie i działa przeciwbiegunkowo
  • Chroni wątrobę
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Ma właściwości antydepresyjne

Pigwa pozytywnie wpływa na organizm. Może pomóc zwłaszcza zapobiegawczo, ale także może być włączona do diety w przypadku wielu chorób takich jak: alergia, cukrzyca, zapalenie wątroby, infekcje dróg oddechowych i dróg moczowych, grypa, choroby żołądkowo-jelitowe, wrzody, rak, ale też rany.

Warto też wspomnieć, że ekstrakt z liści pigwy hamuje rozwój raka okrężnicy. Ekstrakty z owocu i nasion wykazują korzystne działanie przy nowotworach nerek. Wyciągi z pigwy zapobiegają również wzrostowi i rozprzestrzenianiu się komórek raka prostaty i piersi. Tutaj flawonoidy dużą rolę odgrywają.

pigwa -właściwości lecznicze
Pigwa – Właściwości Lecznicze/ pixabay.com

Pigwa Działa przy Alergii na Pyłki

Alergie są wywołane przez nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, który reaguje na nieszkodliwe substancje. Ważną częścią układu odpornościowego są tzw. komórki tuczne, występujące w całym ciele. W ich wnętrzu znajduje się histamina.

Histamina podobnie jak w przypadku alergii, uwalniana jest w nadmiernych ilościach. Typowe objawy to stan zapalny, zwężenie oskrzeli, swędzenie. Konwencjolnalna medycyna przepisuje leki przeciwhistaminowe, które moga prowadzić do bólu głowy, dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz wypadania włosów. Pigwa może hamować uwalnianie histaminy.

Pigwa Dobrze Działa na Skórę

Jest stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry. Dlatego, że śluz pigwy działa kojąco i przeciwzapalnie. Nadaje się do przyspieszania gojenia się ran oraz leczenia popękanej i zniszczonej słońcem skóry. Działa oczywiście też przy zapaleniu skóry.

Śluz pigwy w postaci kopert stosuje się w leczeniu oparzeń, bólów sutków i hemoroidów.

Inną substancją dobrze działającą na skórę jest wosk pigwowy. Znajduje się on na skorupie skóry. Działa osłaniająco, ponieważ chroni owoce w naturze przed wpływami zewnętrznymi i zabezpiecza tkankę roślinną przed utratą wody. Wosk pigwowy działa wygładzająco na skórę. Wzmacnia barierę ochronną skóry. Pomaga też jej uzyskać więcej wilgotności.

Wosk pigwy można uzyskać delikatnie pocierając ją.

W celach leczniczych można zrobić własny miód pigwowy, który pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych. W tym celu należy pokroić obraną pigwę i wymieszać z miodem. Pozostaw na kilka dni przed użyciem.

Z kolei kompot z pigwy ma na celu złagodzenie dny moczanowej i reumatyzmu. Kroimy obraną pigwę w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka. Następnie dodajemy miód lub cynamon, albo cukier kokosowy.

Sezon na pigwę trwa od września do listopada.

Pigwa w Kuchni

Pigwy są przetwarzane podobnie jak gruszki i jabłka. Przed przygotowaniem ważne jest, aby pocierać owoc szmatką, aby usunąć delikatny włochaty puch. Warto pamiętać, że zawartość pektyn w tym owocu zmniejsza się wraz ze wzrostem dojrzałości. Więc jeśli chcesz uzyskać efekt żelowania, to do gotowania nie wykorzystuj dojrzałych owoców.

Pigwa ma kuszący zapach – gdzieś pomiędzy gruszką, jabłkiem i cytryną. Najczęściej z pigwy przygotowuje się marmoladę oraz galaretkę. Owoc jest dobry do tworzenia smacznych ciast. Pigwa harmonizuje z innymi owocami i jagodami.

Ponadto pigwę wykorzystuje się do produkcji soku, likieru i wina.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA