Resweratrol

 

Resweratrol

Resweratrol jest flawonoidem. Jest go dużo szczególnie w skórce ciemnych winogron.

Resweratrol stał się znany dzięki “paradoksowi francuskiemu” zgodnie z którym spożywanie wina przez Francuzów przynosi im działanie prozdrowotne, mimo wysokoenergetycznych i wysokotłuszczowych diet. Tę sytuację wyjaśnia się zwiększoną absorpcją resweratrolu.

Reweratrol jest dobrym przeciwutleniaczem. Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo. Zwiększa skuteczność leków chemioterapeutycznych. Poprawia funkcję detoksykacji wątroby. Lekko obniża poziom lipidów we krwi i cholesterolu LDL.

Resweratrol jest uważany za jedną z najcenniejszych medycznie substancji naturalnych. Jednak łatwo ulega utlenianiu. Można temu zapobieć podając jednocześnie piperynę (czarny pieprz) i kwercetynę.

Resweratrol w Pożywieniu

  • Ciemne winogrona – szczególnie odmiana Pinot Noir
  • Borówki
  • Jagody
  • Maliny
  • Czarna porzeczka
  • Żurawina
  • Kakao
  • Czekolada
  • Skórka pomidorów
  • Orzechy ziemne