Rokitnik
Rokitnik jest krzewem, to dzika roślina, preferuje piaszczysty grunt i miejsca silnie nasłonecznione – jest popularny w Niemczech, w Polsce też występuje nad Bałtykiem. Trochę mnie to dziwi, że w Polsce przetwory z niego i napoje na jego bazie nie są tak rozpowszechnione. Więc czas to upowszechnić. Rokitnik produkuje cenne substancje dla zdrowia. W smaku jest kwaśny, dlatego często dosładzany jest miodem. Ma zastosowanie w kuchni np. do deserów, likierów, sosów, dżemów, herbat, koktajli, pasuje do ryb, miesza się też go z olejami i dodaje do sałatek. Są wtedy bardziej wyrafinowane w smaku. Zdrowy jest też sok z rokitnika, ponieważ zawiera wysoką zawartość witaminy C. Można go dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych.
Rokitnik ma potencjał antyoksydacyjny, ponieważ spowalnia procesy starzenia. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Rokitnik działa dobrze na wątrobę i układ naczyniowy. Sprzyja też pracy nerek.
Olej z rokitnika jest bogaty w NNKT – czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Rokitnik – właściwości
- Stymuluje układ odpornościowy
- Chroni człowieka przed infekcjami
- Zapobiega przeziębieniom
- Łagodzi stany zapalne
- Obniża podwyższony poziom lipidów we krwi
- Leczy wysypki
- Przydatny w przypadku poparzeń słonecznych
- Stosowany jest w przypadku atopowego zapalenia skóry
- Poprawia krążenie
- Pomaga zapobiegać wysuszaniu oczu
- Działa przeciwbakteryjnie
- Chroni nerki przed działaniem toksycznych substancji
- Pomaga zapobiegać suchości pochwy
- Przyspiesza gojenie się ran
- Zwiększa poziom nawilżenia skóry
- Zmniejsza poziom stresu
- Korzystnie wpływa na stan jamy ustnej
- Wykorzystywany jest w zaburzeniach jelita grubego
- Zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane np. nikotyną, trucizną, promieniowaniem radioaktywnym
- Zmniejsza objawy zwłóknienia wątroby
- Zapobiega nadwadze
- Wykorzystuje się go przy chorobie Alzheimera
- Ma dobry wpływ na łagodzenie cukrzycy
- Hamuje wzrost komórek rakowych
- Stosowany jest przy trądziku
- Wykorzystywany jest przy odleżynach
- Sprawia, że witaminy są lepiej wchłaniane przez organizm
- Zawiera witaminę B12
- Chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniem wywołanym światłem.
- Jest przydatny w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Zawiera również flawonoidy, dlatego korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
- Wykorzystuje się go w leczeniu chorób płuc, chorób żołądka i jelit. Także w zaburzeniach ginekologicznych i dolegliwościach reumatycznych. Ma zastosowanie w chemioterapii i radioterapii.
Rokitnik zmniejsza pragnienie słodyczy, nikotyny i kofeiny, ponieważ kwasy tłuszczowe w krwioobiegu przenoszą uczucie głodu.
Rokitnik – składnik kosmetyków
Jest składnikiem kosmetyków, ponieważ wchłania się dobrze przez skórę. Dzięki temu skóra szybciej się regeneruje i zyskuje witalność.
Olej z rokitnika chroni przed słońcem, ponieważ zawiera duże stężenie beta-karotenu. Chroni skórę nie tylko przed nadmiernym nasłonecznieniem, ale też przed zanieczyszczeniami ze środowiska.
Sprzyja także w zachowaniu naturalnej równowagi pigmentu w skórze, dzięki temu opalenizna zostaje na dłużej.
Inne składniki odżywcze rokitnika to witamina E i A, ale również magnez, żelazo, mangan, wapń.
Wykazuje łagodne działanie dezynfekujące i ściągające.
Pamiętaj! W przypadku ostrego zapalenia wątroby, pęcherzyka żółciowego lub trzustki, należy przyjmowanie rokitnika skonsultować najpierw z lekarzem.
Można się nim wspomagać w stanach niedoboru witamin. Wykazuje również działanie przeciwbólowe.
Olejek z rokitnika działa dobrze w przypadku skóry tłustej i mieszanej. Nadaje skórze miękkość i elastyczność.
Rokitnik – witamina C
Rokitnik jest zalecany przy niedoborach witaminy C, ponieważ zawiera znaczną jej ilość – więcej niż cytryna. Hamuje krwawienie z dziąseł, brak apetytu, czy siniaki, właśnie dzięki tej witaminie.
Witamina C występująca w nim jest bardzo trwała, ponieważ ulega tylko niewielkiemu rozpadowi w procesie przetwarzania go w przetworach i w trakcie przechowywania. Dzieje się tak dlatego, że nie występuje enzym rozkładający kwas askorbinowy w rokitniku.
Rokitnik – wzmacnia serce
W swoim składzie posiada też potas, dlatego jest polecany osobom z nadciśnieniem. Wzmacnia serce. A witaminy C i E pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. W efekcie więc zapobiega miażdżycy oraz chorobie wieńcowej. Z kolei kwas askorbinowy i potas obniżają ciśnienie krwi.
Rokitnik to również źródło witaminy K, a dzięki niej zapobiega krwawieniom. Wpływa zatem na prawidłową krzepliwość krwi. Zawiera on więcej witaminy K, niż czarna porzeczka, aronia i dzika róża.
Owoce rokitnika kryją w sobie beta-karoten i flawonoidy, a to sprzyja gaszeniu stanów zapalnych np. dziąseł i układu pokarmowego. Łagodzi też reumatoidalne zapalenie stawów, ponieważ posiada substancje aktywne zmniejszające ból i sztywnienie stawów, które powoduje zmniejszoną ich ruchomość.
Zobacz też:
- Czarnuszka – właściwości i zastosowanie
- Spirulina – czym jest i jak działa
- Mniszek lekarski – właściwości lecznicze
- Acerola – właściwości lecznicze
Zdjęcie: pixabay.com