Rokitnik

Rokitnik
19 stycznia, 2019 admin

Rokitnik

Rokitnik jest krzewem, to dzika roślina, preferuje piaszczysty grunt i miejsca silnie nasłonecznione – jest popularny w Niemczech, w Polsce też występuje nad Bałtykiem. Trochę mnie to dziwi, że w Polsce przetwory z niego i napoje na jego bazie nie są tak rozpowszechnione. Więc czas to upowszechnić. Rokitnik produkuje cenne substancje dla zdrowia. W smaku jest kwaśny, dlatego często dosładzany jest miodem. Ma zastosowanie w kuchni np. do deserów, likierów, sosów, dżemów, herbat, koktajli, pasuje do ryb, miesza się też go z olejami i dodaje do sałatek. Są wtedy bardziej wyrafinowane w smaku. Zdrowy jest też sok z rokitnika, ponieważ zawiera wysoką zawartość witaminy C. Można go dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych.

Rokitnik ma potencjał antyoksydacyjny, ponieważ spowalnia procesy starzenia. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Rokitnik działa dobrze na wątrobę i układ naczyniowy. Sprzyja też pracy nerek.

Olej z rokitnika jest bogaty w NNKT – czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rokitnik – właściwości

  • Stymuluje układ odpornościowy
  • Chroni człowieka przed infekcjami
  • Zapobiega przeziębieniom
  • Łagodzi stany zapalne
  • Obniża podwyższony poziom lipidów we krwi
  • Leczy wysypki
  • Przydatny w przypadku poparzeń słonecznych
  • Stosowany jest w przypadku atopowego zapalenia skóry
  • Poprawia krążenie
  • Pomaga zapobiegać wysuszaniu oczu
  • Działa przeciwbakteryjnie
  • Chroni nerki przed działaniem toksycznych substancji
  • Pomaga zapobiegać suchości pochwy
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Zwiększa poziom nawilżenia skóry
  • Zmniejsza poziom stresu
  • Korzystnie wpływa na stan jamy ustnej
  • Wykorzystywany jest w zaburzeniach jelita grubego
  • Zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane np. nikotyną, trucizną, promieniowaniem radioaktywnym
  • Zmniejsza objawy zwłóknienia wątroby
  • Zapobiega nadwadze
  • Wykorzystuje się go przy chorobie Alzheimera
  • Ma dobry wpływ na łagodzenie cukrzycy
  • Hamuje wzrost komórek rakowych
  • Stosowany jest przy trądziku
  • Wykorzystywany jest przy odleżynach
  • Sprawia, że witaminy są lepiej wchłaniane przez organizm
  • Zawiera witaminę B12
rokitnik
Rokitnik/pixabay.com
  • Chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniem wywołanym światłem.
  • Jest przydatny w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Zawiera również flawonoidy, dlatego korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
  • Wykorzystuje się go w leczeniu chorób płuc, chorób żołądka i jelit. Także w zaburzeniach ginekologicznych i dolegliwościach reumatycznych. Ma zastosowanie w chemioterapii i radioterapii.

Rokitnik zmniejsza pragnienie słodyczy, nikotyny i kofeiny, ponieważ kwasy tłuszczowe w krwioobiegu przenoszą uczucie głodu.

Rokitnik – składnik kosmetyków

Jest składnikiem kosmetyków, ponieważ wchłania się dobrze przez skórę. Dzięki temu skóra szybciej się regeneruje i zyskuje witalność.

Olej z rokitnika chroni przed słońcem, ponieważ zawiera duże stężenie beta-karotenu. Chroni skórę nie tylko przed nadmiernym nasłonecznieniem, ale też przed zanieczyszczeniami ze środowiska.

Sprzyja także w zachowaniu naturalnej równowagi pigmentu w skórze, dzięki temu opalenizna zostaje na dłużej.

rokitnik
Rokitnik/pixabay.com

Inne składniki odżywcze rokitnika to witamina E i A, ale również magnez, żelazo, mangan, wapń.

Wykazuje łagodne działanie dezynfekujące i ściągające.

Pamiętaj! W przypadku ostrego zapalenia wątroby, pęcherzyka żółciowego lub trzustki, należy przyjmowanie rokitnika skonsultować najpierw z lekarzem.

Można się nim wspomagać w stanach niedoboru witamin. Wykazuje również działanie przeciwbólowe.

Olejek z rokitnika działa dobrze w przypadku skóry tłustej i mieszanej. Nadaje skórze miękkość i elastyczność.

Rokitnik – witamina C

Rokitnik jest zalecany przy niedoborach witaminy C, ponieważ zawiera znaczną jej ilość – więcej niż cytryna. Hamuje krwawienie z dziąseł, brak apetytu, czy siniaki, właśnie dzięki tej witaminie. 

Witamina C występująca w nim jest bardzo trwała, ponieważ ulega tylko niewielkiemu rozpadowi w procesie przetwarzania go w przetworach i w trakcie przechowywania. Dzieje się tak dlatego, że nie występuje enzym rozkładający kwas askorbinowy w rokitniku.

Rokitnik – wzmacnia serce

W swoim składzie posiada też potas, dlatego jest polecany osobom z nadciśnieniem. Wzmacnia serce. A witaminy C i E pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. W efekcie więc zapobiega miażdżycy oraz chorobie wieńcowej.  Z kolei kwas askorbinowy i potas obniżają ciśnienie krwi.

Rokitnik to również źródło witaminy K, a dzięki niej zapobiega krwawieniom. Wpływa zatem na prawidłową krzepliwość krwi. Zawiera on więcej witaminy K, niż czarna porzeczka, aronia i dzika róża.

Owoce rokitnika kryją w sobie beta-karoten i flawonoidy, a to sprzyja gaszeniu stanów zapalnych np. dziąseł i układu pokarmowego. Łagodzi też reumatoidalne zapalenie stawów, ponieważ posiada substancje aktywne zmniejszające ból i sztywnienie stawów, które powoduje zmniejszoną ich ruchomość.

Zobacz też:

 
 
 
 

Zdjęcie: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA