Czym jest spirulina
Spirulina – to alga. Należy do gromady sinic, ale jest jadalna. Więc człowiek śmiało może ją spożywać. Występuje jako suplement diety – jest bogata w składniki odżywcze. Najczęściej dostępna jest w postaci tabletek lub proszku.
Jaka jest różnica między spiruliną, a chlorellą
Zdarza się, że obie nazwy są używane zamiennie, jako synonimy. Jednak występuje między nimi różnica. Tak od razu różnica pomiędzy nimi nie jest tak jednoznaczna i widoczna. Spirulina rozwija się i w słodkiej i w słonej wodzie.
Natomiast chlorella tylko w słodkiej wodzie. I zalicza się do rodzaju zielonych alg, dlatego ma nieco inną strukturę komórkową. Chlorella ma bardziej intensywny i suchy smak. Raczej rzadziej jest wykorzystywana do odżywiania, bardziej stosuje się ją do detoksykacji. A to za sprawą zdolności wypłukiwania metali ciężkich z organizmu i toksyn. Wspomaga też usuwanie ciał obcych z organizmu.
Niebiesko-zielona alga – czyli spirulina – wpływa na układ odpornościowy, dlatego że wzmacnia organizm. Oddziałuje też na zdrowie komórek.
Algi niebiesko-zielone to najstarsze żywe organizmy na Ziemi, po bakteriach. Zawierają pigmenty z grupy fikobiliprotein, które nie występują w większości innych alg. Oprócz tego posiadają zielony chlorofil, beta-karoten i ksantofile. Kombinacja tych pigmentów umożliwia uzyskanie wielu kolorów.
Spirulina jest też dodawana do posiłków dla zwierząt, ponieważ to poprawia ich kondycję zdrowotną.
Występuje jeszcze 3 rodzaj alg – algi AFA.
Czym są algi AFA
Zarówno spirulina, jak i chlorella oraz algi AFA zaliczane są do mikroalg. Algi AFA charakteryzują się nieco innym składem odżywczym – szczególnie zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego algi AFA wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dzięki temu wprowadzają harmonię pomiędzy ciałem, a psychiką.
Jak działa spirulina
- Jest antyalergiczna, ponieważ aktywnie oddziałuje przy katarze siennym i również przy alergii pokarmowej
- Przeciwnowotworowa
- Przeciwwirusowa
- Oczyszcza organizm
- Odtruwa krew
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Wzmacnia komórki
- Przywraca równowagę kwasowo-zasadową komórek
- Jest źródłem wysokiej jakości białka – szczególnie dla wegetarian jest to istotne
- Jest silnym antyoksydantem, dlatego działa przeciwstarzeniowo
- Stymuluje florę jelitową
- Wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie
- Przeciwdziała miażdżycy
- Pozytywny wpływ ma również na reumatyzm, artretyzm i bóle stawów
- Pomocna jest przy zwalczaniu niedożywienia
- Bierze udział w niwelowaniu trądziku i opryszczkę
- Obniża ciśnienie krwi
- Działa przeciwcukrzycowo
- Zmniejsza uczucie głodu, dlatego stosowana jest przy odchudzaniu
- poprawia poziom tłuszczu we krwi
- Łagodzi stany zapalne
- Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Aztekowie znali niebiesko-zielone algi, ponieważ traktowali je jako pożywienie. Dostrzegali w nich ukryty potencjał leczniczy. Spirulina wzmacnia system odpornościowy, dlatego chroni przed infekcjami wirusowymi i nowotworami.
Jak smakuje spirulina
W smaku przypomina świeżą wodę morską. Jest także pakowana do rolek sushi.
Osoby, które szukają zrównoważonej diety, tak jak np. sportowcy – chętnie sięgają po suplementy ze spiruliną – tak samo jak wyczerpani pracownicy biurowi.
Spirulinę można dodawać do koktajli lub musli, czy też owsianki. Algę można połączyć z nasionami lub orzechami w posiłku, ponieważ to zapewni wzrost energii mięśniowej.
Wodorosty są zdrowe, dlatego że budują i wzmacniają organizm, działają oczyszczająco. Spirulina posiada też karotenoidy. Zawiera białko, witaminę B12, witaminę A, potas, selen, magnzez i żelazo oraz błonnik.
Algi są także wytwarzane w warunkach hodowlanych. Optymalne warunki wzrostu glonów występują przy dużym natężeniu słońca. Przy utrzymujących się długo wysokich temperaturach i przy znacznej podaży fosforu i azotu.
Osoby z chorobami tarczycy np. z zapaleniem tarczycy lub nadczynnością tarczycy – wybierając mikroalgi – powinny sięgać tylko po te słodkowodne, ponieważ niezawierają jodu. Dlatego nie będą podsycały stanu zapalnego spowodowanego reakcją na jod, ale za to będą pełnowartościowym białkiem.
Spirulina zawiera dużo białka…
To ponad 60% zawartości. Dlaczego białko jest tak ważne ? Ponieważ jest niezbędne do prawidłowej budowy komórek w ciele. Nie można tylko dostarczać do organizmu węglowodanów i witamin, bez białek. Białka muszą być przede wszystkim – to podstawa przygotowywanych posiłków. Trzeba też pamiętać, że żelazo w algach występuje w postaci trudno wchłanialnej przez człowieka.
Pamiętaj! Spiruliny nie powinny przyjmować dzieci, ani kobiety w ciąży oraz osoby, które przyjmują leki związane z krzepliwością krwi.
W skład spiruliny poza pełnowartościowym białkiem wchodzi również kwas linolenowy, beta-karoten i bioflawonoidy.
Przeczytaj też:
- Zioła dla oczu
- Acerola – właściwości lecznicze
- Endorfiny – hormony szczęścia
- Olej konopny – właściwości i zastosowanie
Zdjęcie: pixabay.com