Sposoby na Wzdęcia
Jakie są sposoby na wzdęcia? Wzdęcia dotykają wielu ludzi, są nieprzyjemne i żenujące. Jaka jest przyczyna? Główny czynnik to nieodpowiednia dieta. Warto więc stosować pewne zasady żywieniowe i odpowiednie przyprawy, które pomogą ich unikać lub wyeliminować kiedy już powstaną. Więc jak sobie z tym radzić? Przeanalizujmy… 🙂
Eliminuj Wzdęcia
Zmiana diety. Unikaj żywności słabej jakości, z ulepszaczami i z całą gamą dodatków. Produkty smażone i słodzone mogą też podrażniać układ trawienny. A jak reagujesz na produkty zbożowe i nabiał? Przyjrzyj się temu czy jest ok, czy jednak obciążają Twój układ pokarmowy. Każdy z nas jest inny, dlatego jedne produkty mogą być dla nas netutralne w odczuwanym trawieniu, a u innych będą generowały dolegliwości. Więc trzeba to przetestować na sobie – co nam służy, a co niekoniecznie.
Właściwa kombinacja żywności
Tak więc, jeśli masz problemy z trawieniem to ostrożnie z takimi produktami jak: fasola, cebula, por, kapusta, jabłka, śliwki, wiśnie.
Problemem nie musi być samo jedzenie, ale sposób w jaki są przygotowywane i spożywane.
Trzeba też wziąć pod uwagę, czy łączenie niektórych produktów ze sobą wywołuje we wrażliwym układzie pokarmowym wzdęcia. Najprostszy sposób to – doświadczanie tego. Trzeba sprawdzić empirycznie, żeby się przekonać samemu.
Istotne jest również jedzenie pokarmów w odpowiedniej kolejności np. jedzenie orzechów razem z owocami powoduje fermentację, a to prowadzi do zgagi i bólu brzucha, czy wzdęć. Wiec lepiej najpierw zjeść owoce, a potem orzechy.
Łączenie melona z szynką też nie jest najlepszą opcją, ponieważ szynka jest bogata w białko i utrudnia trawienie melona, przez co dochodzi do procesów fermentacji.
Inne błędy pokarmowe to picie w trakcie lub po posiłku, gotowe mieszanki suszonych owoców z orzechami, mieszanie słodkich owoców z kwaśnymi.
Przyprawy Chlebowe i nie tylko…
Używaj przypraw przy pieczeniu własnego chleba lub używaj ich po prostu w kuchni – kminek, koper włoski, anyż, kolendra. Nasiona kminku zapobiegają wzdęciom, niestrawności i skurczom.
Pij herbatę z kopru włoskiego, ponieważ rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego. Przy okazji koper zapewnia świeży oddech.
Używaj też imbiru w kuchni, ponieważ także zapobiega wzdęciom.
Wspieraj jelito probiotykami. Regularnie oczyszczaj jelita i stosuj probiotyki, aby je wzmocnić i przywrócić zdrową florę jelitową. Zmniejszają wzdęcia.
Używaj czosnku. To dobry naturalny środek na gazy i wzdęcia. Poprawia trawienie i niszczy bakterie. Zapach czosnku można złagodzić żując natkę pietruszki lub gumę do żucia.
Herbata z mniszka lekarskiego. Łagodzi wzdęcia, tak samo jak picie gorącej wody.
Ruch na Poprawę Trawienia
Układ pokarmowy nie lubi stałego bezruchu. Im organizm jest bardziej aktywny, tym lepiej działa trawienie. Jeśli ktoś np. lubi trampolinę, to śmiało może z niej korzystać w celach leczniczych. Dlatego, że trampolina wzmacnia kości, stawy i mięśnie oraz wpłynie na poprawę trawienia 🙂
Popularne Przyczyny Wzdęć
- Osłabiona trzustka wzmaga wzdęcia, zwłaszcza po tłustych posiłkach
- Problem z żółcią i z jelitem drażliwym
- Nietolerancja pokarmowa. Na przykład jeśli białka pokarmowe nie zostaną strawione prawidłowo to może to doprowadzić do powstania w jelicie dużych ilości amin biogennych np. histaminy
Zobacz też:
- Zioła na trawienie
- Dieta przeciwzapalna
- Zakwaszenie organizmu
- Dzikie zioła do apteczki i kuchni
- Kawa
Zdjęcia: pixabay.com