Truskawki

Truskawki

Są zdrowe i smaczne. Truskawki uwielbiają słońce i nie bardzo znoszą podmokłe tereny. To rośliny wieloletnie, a pierwsze owoce pojawiają się już po roku. Są jednymi z najbardziej popularnych owoców. Truskawki zawierają mało węglowodanów i tłuszczów. Dlatego w ich 100 gramach mieszczą się tylko 32 kilokalorie. Zawierają sporo witaminy C, potas i błonnik.

Wiele odmian truskawek różni się kształtem, smakiem i barwą. Zdarzają się też odmiany o białym i żółtym kolorze owoców. Truskawki inaczej niż większość owoców, nasionka mają na zewnątrz, a nie w środku. To one ułatwiają trawienie. I wspierają dobry stan zdrowia.

Truskawki zawartość

Truskawki obfitują w minerały, witaminy i posiadają wysoki poziom flawonoidów. Dzięki temu działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych i nowotworów. 100 gram truskawek pokryje 98% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zatem podwyższą odporność organizmu i zneutralizują wolne rodniki.

Zawierają też witaminy z grupy B – takiej jak B2, B3, B6 oraz witaminę A i E. Więc chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się i zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Posiadają również wapń w swoim składzie.

Witamina A – pomaga utrzymać zdrową skórę i błony śluzowe.
Witaminy z grupy B – zapewnią dobre samopoczucie i wspomogą serce i nerwy 🙂 Poprawią też procesy metaboliczne.
Witamina C – wspomaga dobrą kondycję, ułatwi gojenie się ran i wzmocni produkcję kolagenu. Wpłynie też pozytywnie na zdrowie dziąseł.
Witamina E – utrzymuje czerwone krwinki w zdrowiu i poprawia wchłanianie składników odżywczych.
Witamina K – jest ważna w procesach krzepnięcia krwi.

W truskawkach znajdziemy także potas, mangan, miedź, żelazo, fluor, jod.

Potas to składnik komórek i płynów ustrojowych. Pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.
Miedź potrzebna jest do produkcji czerwonych krwinek.  
Mangan bierze udział w procesach zwiększających energię. Jest też kofaktorem, czyli budulcem enzymów.
Fluor jest składnikiem kości i zębów oraz zapobiega próchnicy.

Truskawki hamują rozprzestrzenianie się komórek raka wątroby i raka przełyku.

truskawki
Truskawki/pixabay.com

Błonnik w truskawkach

90% składu truskawek to woda. Malutkie nasionka na zewnętrznej warstwie truskawek mają sporo błonnika, który pomaga w utrzymaniu w zdrowiu przewodu pokarmowego. Zmniejsza uczucie głodu i reguluje prawidłowe wypróżnianie. Pół szklanki truskawek dostarczy nam więcej błonnika niż kromka razowego chleba.

Truskawki na odchudzanie

Wysoka zawartość wody i mała ilość kalorii oraz spora dawka składników odżywczych to właśnie esencja truskawek.
Poprawiają metabolizm i spalanie tłuszczu. Zawierają antyoksydacyjny kwas elagowy i antocyjany, dzięki temu działają przeciwzapalnie.

Normalizują też pracę hormonów zmniejszających masę ciała, które w wyniku przewlekłego zapalenia mogły zostać blokowane.

Antocyjany zwiększają produkcję hormonu adiponektyny, który stymuluje metabolizm i hamuje apetyt.

Kwas elagowy i antocyjany spowolnią proces trawienia produktów skrobiowych, pomagając kontrolować poziom cukru we krwi. Dlatego można to wykorzystać przy cukrzycy typu 2.

Truskawki dla pięknej skóry

Owoce te oczyszczają skórę, dzięki zawartości witaminy C, kwasu salicylowego i przeciwutleniaczy. Ekstrakty z truskawek wykorzystuje się do mycia twarzy, kąpieli i jako składnik maseczek odmładzających do twarzy. Kwas salicylowy usunie martwe komórki i zmniejszy pory.

Kwas elagowy chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, dlatego też będzie spowalniał starzenie się skóry. Witamina C weźmie udział w produkcji kolagenu i pomoże naprawić tkanki.

Truskawki nadają skórze miękkość i delikatność. Jednak u osób wrażliwych mogą wywołać alergię.

Inne zalety truskawek

Truskawki warto też spożywać dla dobra naszych oczu. Żeby utrzymać dobry wzrok na długo, stosuj profilaktykę wcześniej. Czyli spożywaj regularnie pokarmy obfitujące w witaminę A, C i E.

Te smaczne owoce zmniejszą także utlenianie się złego cholesterolu (LDL). Zmniejszą ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Wzmacniają naczynia włosowate oraz zapobiegają sklejaniu się płytek krwi (agregacji).

Truskawki poprawiają też kondycję włosów i chronią przed ich wypadaniem.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA

Oceń ten artykuł