Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu chorób. Na początku nie odczuwa się tego stanu. Organizm sam próbuje kompensować sobie istniejącą nadkwaśność.

Zakwaszenie – przyczyna wielu chorób

Jest to wspólne podłoże większości chorób. W pierwszym etapie przez większość czasu odczuwa się tylko zmęczenie, brak energii do działania. Wiele leków również nasila ten stan. I co się dzieje dalej ? Może zacząć rozwijać się zgaga, ponieważ jest jednym z wielu możliwych objawów zakwaszenia.

W naszym organizmie są obszary, które muszą być kwaśne np. środowisko pochwy i jelito grube. Istnieją różne mechanizmy w ciele, które mają na celu utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mechanizmy te obejmują oddychanie, krążenie, trawienie oraz produkcję hormonów. Dążą do utrzymania prawidłowego pH w organizmie.

Prawidłowe parametry pH krwi tętniczej wynoszą 7,35-7,45, a krwi żylnej 7,32-7,42. I tylko w takim wąskim przedziale gwarantują prawidłowe działanie organizmu. Wartość poniżej 7 wskazuje na zakwaszenie organizmu, a wartości od 7-14 wskazują na przewagę zasadową.

Zdrowa dieta i styl życia mają wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Ciało wtedy pozostaje w równowadze, ponieważ nie wytwarzają się w nadmiarze szkodliwe substancje.

Zakwaszenie – przyczyny

  • Białko zwierzęce – mięso, kiełbasa, ryby, jajka
  • Mleko i większość produktów mlecznych
  • Produkty sojowe
  • Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • Desery
  • Gazowana woda mineralna
  • Kawa
  • Alkohol
  • Nikotyna
  • Syntetyczne dodatki do żywności – konserwanty, barwniki, wzmacniacz smaku (glutaminian), środki słodzące np. aspartam
  • Toksyny wydalane przez bakterie i grzyby
  • Nadmierny sport
  • Stres, złość, negatywne myśli

Podczas trawienia zwykłej żywności wytwarzają się duże ilości kwasów, trucizn i metabolicznych produktów końcowych, a to obciąża mechanizmy regulacyjne organizmu.

zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu/pixabay.com

Zakwaszenie – możliwe konsekwencje

Obciążenie dużą ilością kwasu powoduje, że powstają zmarszczki i cellulit, ponieważ przy zakwaszonym organizmie częściej dochodzi do takich objawów.

Druga rzecz to stawy – może dojść do zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej. Również dochodzi do obciążenia nerek i pęcherza. Dlatego w ten sposób mogą tworzyć się kamienie nerkowe i żółciowe oraz kamienie pęcherza moczowego. Jeśli zasadowy wapń neutralizuje kwas fosforowy, to powstają białe kryształki, które mogą odkładać się w nerkach. A z kolei kryształy moczu odkładają się w stawach, ponieważ kwas moczowy jest wytwarzany podczas metabolizmu mięsa i produktów mięsnych. Dlatego należy zachować umiar w ich spożywaniu.

Same kwasy nie mogą być przechowywane w organizmie, dlatego że zniszczyłyby nasze organy. Następuje zatem próba neutralizacji kwasów. W taki sposób powstają sole np. wapń i magnez mogą być neutralizowane. Sole mogą powodować przewlekłe choroby.

Trzecia sprawa to naczynia krwionośne – mogą się obkurczać. A następnie dochodzi do wysokiego ciśnienia krwi, a nawet do zawału lub udaru.

Zakwaszenie, a minerały

Oprócz węglowodanów, białek i tłuszczów nasza żywność zawiera też minerały. Niektóre z nich są kwasotwórcze, inne zasadowe. Kwasotwórcze minerały to fosfor, jod, chlor, siarka. W konsekwencji powstają kwasy metabolizmu – kwas siarkowy, solny, czy fosforowy. Minerały, które tworzą zasady to potas, magnes, sód, wapń, żelazo.

Aby zachować zdrowie, nasze ciało potrzebuje wszystkich tych minerałów. Ciało zawiera ponad 2x więcej wapnia niż fosforu. Z tego względu nasza dieta powinna zawierać te 2 minerały dokładnie w takiej proporcji. A często dzieje się odwrotnie, bo dzisiejsza dieta opiera się na nabiale, produktach zbożowych i mięsnych. W efekcie do organizmu dostarczane jest więcej fosforu niż wapnia.

Nasze ciało wymaga bardziej zasadowych minerałów, niż kwasowych.

U osób z równowagą kwasowo-zasadową rano mocz jest lekko kwaśny (pH 6,5-6,8), w południe staje się obojętny (pH 7), a wieczorem powinien być lekko zasadowy (pH powyżej 7).

Odkwaszanie ciała

Robi się to etapami.

  • Najpierw złogi i kwasy występujące w organizmie przez lata muszą być poluzowane i usunięte z ciała za pomocą programu odkwaszającego
  • Zmiana swojej diety
  • Zwiększanie temperatury krwi pomaga leczyć istniejącą kwasowość. W tym celu można skorzystać z sauny, gorącej kąpieli, masażu lub odpowiedniego treningu

Pamiętaj! Zakwaszenie sprzyja nawracającym infekcjom grzybiczym np. grzybicy pochwy lub grzybicy skóry. Regularne odkwaszanie organizmu wzmacnia układ odpornościowy. Stosuj odkwaszanie organizmu od 1-3 miesięcy. W tym czasie powinna nastąpić poprawa w samopoczuciu.

O produktach odkwaszających nakręcę odcinek video 🙂

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA