Zielona Herbata

Zielona Herbata

Zielona herbata wspomaga zdrowie, jest naturalnym sposobem zapobiegania i leczenia wielu nowotworów. Niby nic takiego – herbata, a jednak leczy i sprzyja poprawie kondycji zdrowotnej.

Każdy z nas codziennie musi nawadniać organizm. Pijemy soki, mleko, wodę i inne napoje. Pijemy też różne herbaty, dlatego przy okazji warto zwrócić uwagę na gatunki zielonej herbaty 🙂

Szacuje się, że na całym świecie rocznie z powodu nowotworów umiera ok. 8 milionów osób. Najczęściej nowotwory dotykają mieszkańców krajów rozwiniętych i szybko rozwijających się. Dlaczego? Przyczyną może tu być szybkie tempo życia, stres, złe odżywianie, brak ruchu, a także zanieczyszczenia ze środowiska oraz z żywności.

Ryzyko zachorowania na raka w ciągu życia jest wysokie. Społeczeństwa w krajach zachodnich starzeją się. Około 69 roku życia wzrasta zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej. Wskaźnik zachorowalności u mężczyzn jest wyższy niż u kobiet.

Ogólnie rzecz ujmując niezdrowy tryb życia robi swoje. Jakie najczęściej w tych krajach występują nowotwory? Ano jest to rak wątroby, macicy i rak żołądka. Teraz podam najczęstsze rodzaje nowotworów dotykające mężczyzn – to rak prostaty, jelita grubego, rak płuc lub pęcherza moczowego. A u kobiet najbardziej rozpowszechnione są nowotwory: piersi, jelita grubego, płuc oraz szyjki macicy. Im wcześniej jest wykryta choroba, tym lepsze efekty daje terapia.

Patrząc na lokalizację raka charakterystyczne jest to, że około 70% nowotworów pochodzi z nabłonka gruczołowego i tworzy tzw. gruczolakoraki. Około 10% to raki drobnokomórkowe, albo płaskonabłonkowe, jak w płucach. Pozostałe typy to białaczka (rak krwi), chłoniak (rak gruczołu limfatycznego), czerniak, mięsaki oraz międzybłoniaki.

Zabrzmiało groźnie? No to poszukajmy skutecznego środka, który zadziała ochronnie już na etapie profilaktyki 🙂
Rozpracujemy w tym artykule zieloną herbatę 🙂

Rak – Czynniki Ryzyka

Szczegółowe przyczyny raka są wciąż nie do końca wyjaśnione. Cały czas trwają badania na ten temat. W przypadku tej choroby dochodzi do wadliwej zmiany genów lub materiału genetycznego. Dlatego powstają wadliwe komórki. W rozwoju raka charakterystyczne jest to, że komórki nowotworowe ignorują sygnały hamujące ich wzrost. A w przypadku poważnego uszkodzenia genu nie następuje zaprogramowana śmierć komórki (apoptoza), dlatego nadal się dzielą.

Czynniki ryzyka:

  • Zła dieta – brak odpowiedniej proporcji składników odżywczych
  • Palenie tytoniu
  • Przewlekłe infekcje – szczególnie wirus brodawczaka ludzkiego HPV (rak szyjki macicy), wirusowe zapalenie wątroby typu B i C (rak wątroby), retrowirusy, wirus Epsteina Barra, Helicobacter Pylori
  • Toksyny z metabolizmu lub z zewnątrz np. metale ciężkie, pestycydy, chemikalia, benzen, fosforany
  • Niezdrowy tryb życia np. nadużywanie alkoholu i używki, stres, za mało snu
  • Promieniowanie rentgenowskie, promieniowanie UV, radioaktywne lub elektromagnetyczne
  • Brak ruchu
  • Nadwaga i otyłość
  • Przewlekłe problemy metaboliczne – często związane z wysokim ciśnieniem, z wysokim poziomem cukru we krwi
  • Nadkwaśność
  • Predyspozycje dziedziczne tzn. rak w rodzinie
  • Procesy zapalne w tkankach
  • Osłabiony układ odpornościowy
  • Przyczyny mentalne
  • Uszkodzenia DNA

DNA

DNA jest bardzo podatne na modyfikacje chemiczne. Komórki, które dzielą się szybciej są bardziej zagrożone. Uszkodzenie genu jest wywołane przez różne czynniki. Rozwój komórek rakowych obejmuje kopiowanie błędów lub mutacji komórek, a nawet zmianę całego zestawu chromosomów.

Najczęściej zgony są wynikiem przerzutów, a nie z powodu pierwotnych guzów. Układ odpornościowy jest zbyt przeciążony, żeby rozpoznać chore komórki, ponieważ są one bardzo podobne do zdrowych.

Choroba zwykle postępuje przez dłuższy czas, nawet przez dziesięciolecia. Gdy DNA nie jest naprawiane lub jest naprawiane nieprawidłowo wtedy dochodzi do rozwoju nowotworu.

Utrzymanie stabilności genomu ma duże znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka.

Zielona Herbata Zapobiega Rakowi

Optymalną profilaktykę można zapewnić tylko, gdy zielona herbata jest dobrej jakości. Różnorodność tych herbat dostępnych na rynku jest znaczna i pod względem jakości, i pod względem zawartości cennych składników.

Zielona herbata oddziałuje na raka na kilka sposobów. Bezpośrednio wpływa na nowotwory, ale też wspiera organizm w usuwaniu i łagodzeniu różnych czynników wywołujących chorobę. Wzmacnia też układ odpornościowy. Warto tu zaznaczyć, że w przypadku raka jelita bardziej skuteczna będzie biała herbata.

Składniki zielonej herbaty hamują wzrost guza, zmniejszają oporność komórek rakowych. Wspierają także hamowanie podziału tych komórek. Zielona herbata ogranicza angiogenezę, czyli podaż komórek rakowych. Angiogeneza nowotworowa polega na tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych w obrębie guza, co umożliwiało mu dalszy wzrost.

Japońskie badania wskazują, że herbata ta może pomóc w ponad 60 chorobach.

Najbardziej dostępna na rynku zielona herbata pochodzi z Chin, Indii, Afryki oraz Sri Lanki.

Parzenie zielonej herbaty to też istotny temat. Pamiętajmy, żeby jej nie zalewać wrzątkiem. Tylko nieco ostudzoną już wodą, ponieważ służy to zachowaniu leczniczych jej właściwości. Ważne to jest z punktu widzenia katechin, które zawiara, ale też ze względu na inne składniki jak: witaminy, aminokwasy, oleje i tłuszcze.

Zielona herbata działa detoksykacyjnie na organizm, dlatego warto pamiętać, aby pić również wodę, po to żeby organizm mógł szybciej wypłukiwać szkodliwe substancje. Jeśli za mało pijemy dziennie wody, a jednocześnie korzystamy z zielonej herbaty, to efekt może być odwrotny, czyli organizm nie będzie w stanie wyrzucić tych substancji na zewnątrz. W przypadku chorób i silnej detoksykacji zapotrzebowanie na wodę może znacznie wzrosnąć.

zielona herbata
Zielona Herbata/pixabay.com

Zielona Herbata – Aktywne Składniki

Zawiera kilkaset zdrowych składników. Najważniejsze składniki z punktu widzenia zdrowotnego w zielonej herbacie to:

  • Polifenole (garbniki, substancje gorzkie) – zwłaszcza katechiny. Grupa ta to 20-35% w herbacie. Substancje te także wpływają na smak herbaty. Katechiny to najważniejsze składniki w zielonej herbacie, ponieważ działają antynowotworowo, przeciwutleniająco, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie. Działają one w powiązaniu z innymi polifenolami. Najważniejsza grupa katechin pod względem skutków zdrowotnych to EGCG. Pąki i młode liście zawierają więcej katechin
  • Flawony – określają razem z chlorofilem zielony kolor naparu z herbaty
  • Saponiny – działają silnie przeciwwirusowo, zwłaszcza przeciwko wirusom grypy
  • Aminokwasy – powstają w korzeniach i stamtąd są transportowane do młodych liści. Pod wpływem światła słonecznego aminokwasy są przekształcane w katechiny. L-teanina to najważniejszy aminokwas herbaty. Powoduje, że kofeina w herbacie jest tolerowana i ma działanie zmniejszające stres. Działa przeciwnowotworowo i pozytywnie wpływa na pracę mózgu i na pamięć
  • Alkaloidy purynowe, a zwłaszcza kofeina – która w przeciwieństwie do kawy wiąże się tutaj z garbnikami i jest bardziej strawna w interakcji z innymi składnikami
  • Olejki eteryczne
  • Witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B3, C, E, K.
  • Zielona herbata to też: potas, fluor, żelazo, magnez, mangan, cynk, aluminium, miedź, wapń
  • Przeciwutleniacze

W najważniejszych odmianach zielonej herbaty składniki te występują w różnych stężeniach, ponieważ wynika to z zastosowania w herbacie różnych części roślin np. pączki, liście, łodygi, a także z odmiennych metod uprawy, produkcji i czasu zbiorów.

Zieloną herbatę należy pić w miarę szybko po jej przygotowaniu, gdyż niektóre jej składniki pod wpływem gorącej wody i powietrza rozpadają się już po 10 minutach. Wrażliwe na bardzo wysoką temperaturę wody są zwłaszcza zielone herbaty japońskie np. Sencha, Gyokuro, Matcha, Shincha.

Ważne Różnice w Działaniu Odmian Zielonej Herbaty

Pąki i młode liście są uważane za szlachetniejsze, ze względu na wyższe stężenie substancji aktywnych. Zieloną herbatę można zbierać kilka razy w roku. Pierwsze zbiory zawierają najwięcej minerałów i składników odżywczych. Warto też zwrócić uwagę na późniejsze zbiory, ponieważ te z kolei posiadają więcej katechin.

Bardziej szlachetne zielone herbaty – czyli np. Gyokuro i Sencha powstają z młodych pąków i liści. A Bancha składa się z grubych, starszych liści. Za to Kukicha lub Karigane to głównie łodygi rośliny. Pomimo wysokiej rozpuszczalności w wodzie, nie wszystkie substancje zielonej herbaty trafiają do wody herbacianej np. witaminy nierozpuszczalne w wodzie.

Pamiętaj! Przy stanach zapalnych żołądka i jelit nie stosuj zielonej herbaty. Również przy chorobach nerek, ciąży i laktacji konsultuj to z lekarzem. Ta herbata może wejść w reakcję z innymi lekami, również z lekami onkologicznymi.

zielona herbata
Zielona Herbata/pixabay.com

Zielona Herbata – Właściwości

  • Pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym takim jak: miażdżyca, udar, zawał serca i innym. Picie większej ilości herbaty poprawia reaktywność naczyń krwionośnych oraz elastyczność tętnic. Obniża też ciśnienie krwi
  • Korzystnie wpływa na uszkodzone DNA i na markery nowotworowe
  • Poprawia metabolizm tłuszczów, przyspiesza spalanie tłuszczu i sprzyja odchudzaniu
  • Korzystnie działa przy chorobach przewlekłych takich jak: astma, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, a to za sprawą polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo
  • Przeciwutleniająco – również dzięki polifenolom, ponieważ są one w stanie wychwytywać wolne rodniki. Polifenole chronią też przed promieniowaniem UV oraz zmniejszają związany z tym stres w skórze. Japońska odmiana herbaty Matcha jest uważana za środek o największej wartości ORAC (zdolność absorpcji radykalnej tlenu), to jednostka miary zdolności przeciwutleniającej
  • Zielona herbata Bancha silnie odkwasza, a więc również wchodzi do wnętrza komórki. Może być przydatna przy dnie moczanowej i zapaleniu kości i stawów
  • Odmiana herbaty Sencha działa przeciwgrypowo. Przygotować ją wtedy należy z wodą o temperaturze ok. 90 stopni i parzyć przez 2 minuty. Inne zielone herbaty zaparzaj w temperaturze wody ok. 60 stopni
  • Przeciwgrzybiczo – Bancha tu się sprawdzi
  • Stosowana jest przy zapaleniu pęcherza, które zwykle jest spowodowane wzrostem patogenów bakteryjnych. Tu pomoże zielona herbata w połączeniu z południowoafrykańską herbatą Buchu. Zwłaszcza w przypadku nawracających infekcji
  • Zielona herbata hamuje niektóre enzymy wchłaniające tłuszcz i zwiększa podstawową przemianę materii

Należy unikać dodawania do zielonej herbaty słodzików, miodu, cukru i mleka, ponieważ zmniejszy się pobieranie wartościowych polifenoli, a zwłaszcza katechin. Można też kupić ekstrakty z zielonej herbaty w postaci kapsułek lub proszku.

Zobacz też:

Zdjęcia: pixabay.com

POBIERZ BEZPŁATNEGO EBOOKA:
“Zioła Witaminy Minerały”

Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, chcesz się cieszyć pełnią życia i przy okazji podnieść jego komfort, to ten ebook jest dla Ciebie.

Z ebooka dowiesz się m.in.:

  • Jak radzić sobie z różnymi dolegliwościami
  • Jakie zioła pomagają
  • Jak działają Witaminy
  • Jak działają składniki mineralne
  • Jak przygotować w domu proste mieszanki ziołowe
  • Jak samodzielnie przygotować płukanki do włosów

POBIERZ E-BOOKA