Zioła na trawienie
Zioła na trawienie są naturalną alternatywą dla leków syntetycznych. Są od dawna stosowane do stymulowania trawienia i w chorobach przewodu pokarmowego.
Niektóre zioła wchodzą w interakcje ze składnikami aktywnymi w procesie trawienia. Dzięki temu leczą. Zioła zawierają substancje gorzkie, które mogą wspomagać spalanie tłuszczu. Potrafią też zapobiegać wzdęciom lub je łagodzić.
Spożywany pokarm przechodząc do żołądka w procesie trawienia, natrafia na kwasy i enzymy. Dzięki temu jest przygotowywany do obróbki przez kolejne narządy trawienne.
Z żołądka pokarm dociera do jelita cienkiego. Zaliczając po drodze trzustkę i soki żółciowe. Warto też wspomnieć o wątrobie, ponieważ to w niej są produkowane płyny żółciowe. Ich nadmiar jest przechowywany w woreczku żółciowym.
Wydzieliny trzustkowe są odpowiedzialne za rozpad białek, węglowodanów i niektórych tłuszczów. Kwasy żółciowe są przede wszystkim odpowiedzialne za rozpad tłuszczów.
Z jelita cienkiego większość składników żywności dostaje się do krwioobiegu, a dzięki temu organizm otrzymuje energię. A reszta treści pokarmowej przesuwa się do jelita grubego.
Składniki trawienne w ziołach leczniczych
W trawieniu żywności bierze udział wiele organów. To skomplikowany proces. Są to głównie enzymy, soki trawienne i wydzieliny. Aktywność metaboliczną mogą stymulować kwasy gorzkie lub roślinne.
Niektóre zioła lecznicze mogą stymulować aktywność krążenia błony śluzowej żołądka, a to poprawia perystaltykę żołądka. Gorzkie substancje zawiera na przykład mniszek lekarski i piołun. Z punktu widzenia chemicznego gorzkich substancji nie da się sklasyfikować, ponieważ charakteryzują się jedynie charakterystycznym smakiem.
Wpływ substancji gorzkich na organizm
- Stymulują wydzielanie śliny
- Podnoszą perystaltykę żołądka i jelit
- Stymulują wątrobę do lepszego trawienia tłuszczów
- Poprawiają metabolizm wątroby
- Wspomagają przepływ żółci
Rośliny lecznicze zawierają również olejki eteryczne, które mają dobry wpływ na trawienie. Stymulować produkcję soku żołądkowego i większy przepływ żółci mogą np. takie zioła: anyż, oregano, kurkuma, mięta, kminek.
Olejki eteryczne – wpływ na trawienie
- Działają przeciwskurczowo
- Wspomagają produkcję żółci i jej przepływ
- Poprawiają perystaltykę żołądka
- Również jelit
- Łagodzą wzdęcia
Zioła na trawienie
Do zmniejszania problemów trawiennych można wykorzystać różne zioła.
Przykłady tych ziół
- Ziele szanty – zawiera substancje gorzkie –wspomaga trawienie, łagodzi skurcze żołądka i wzdęcia
- Bylica – posiada substancje gorzkie i olejki eteryczne – na trawienie, brak apetytu, zaparcia i niestrawność
- Anyż – ma olejki eteryczne – brak apetytu, wzdęcia, uczucie pełności, łagodne skurcze żołądka
- Mniszek lekarski – zawiera substancje gorzkie, śluz – niestrawność, zaburzenia przepływu żółci
- Ostropest – sylimaryny – detoksykacja wątroby, choroby wątroby, problemy z żółcią
- Kurkuma – olejki eteryczne, kwas kawowy – niestrawność, nudności, zapalenie pęcherzyka żółciowego, dolegliwości jelitowe
- Kminek – olejki eteryczne – poprawa trawienia, wzdęcia, skurcze żołądka
- Mięta – olejki eteryczne, flawonoidy –trawienie, nudności, zaburzenia przepływu żółci
- Krwawnik – olejki eteryczne, substancje gorzkie – metabolizm wątroby, wzdęcia, zaburzenia dróg żółciowych
- Rozmaryn – olejki eteryczne, substancje gorzkie – osłabienie wątroby, skurcze pęcherzyka żółciowego, niestrawność
- Glistnik – flawonoidy, alkaloidy – skurcze żołądka, skurcze jelit, zaburzenia dróg żółciowych
- Piołun – artemizyna, substancje gorzkie – dolegliwości wątroby, zaburzenia trawienia, zaparcia, wzdęcia, woreczek żółciowy
Główne zioła na problemy z żółcią – to mniszek lekarski, piołun i glistnik. A ostropest plamisty z kolei zawiera sylimaryny, które neutralizują substancje toksyczne w wątrobie. Ostropest regeneruje też komórki wątroby i poprawiają krążenie krwi.
Zioła na trawienie stosuje się w postaci herbat i naparów. Ułatwiają trawienie również po tłustych i ciężkich potrawach. A w przypadku zaburzeń żółci przyda się też karczoch.
Przykładowa mieszanka na poprawę trawienia
- Koper włoski
- Kminek
- Anyż
W tych samych proporcjach – zioła te należy parzyć przez ok. 10-15 minut pod przykryciem. Wystarczy na 1 szklankę 1-2 łyżeczki tej mieszanki.
Zioła na trawienie są łatwo dostępne i proste w przygotowaniu, dlatego warto się nimi wspomagać. Dieta obfitująca w tłuste produkty, stres, nieregularny tryb życia, czy używki destabilizują procesy trawienia, dlatego lepiej wykluczać te czynniki z życia codziennego, które nam nie służą.
Może się to objawiać zgagą, wzdęciami, czy bólem brzucha, więc w takim przypadku napar z rumianku lub z mięty będzie pomocny. Dobre trawienie utrzyma organizm w prawidłowej kondycji, dzięki temu poprawi się też nastrój wewnętrzny człowieka.
Przykre dolegliwości ustępują po naparach z ziół, dlatego warto je stosować na bieżąco i regularnie.
Aby ułatwić trawienie – do dań z kapustą można dodać – przyprawy np. liście laurowe, kminek, imbir, majeranek, cząber, dzięki temu złagodzone zostaną ewentualne dolegliwości trawienne. Przyprawy ziołowe korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, dzięki temu zmniejszą ryzyko wzdęć.
Uczucie pełności w brzuchu złagodzi też napar z dziurawca, ponieważ działa rozkurczowo. Przy niestrawności może pomóc także bazylia, gdyż działa przeciwskurczowo na żołądek.
Zobacz też:
Zdjęcia: pixabay.com