
Żurawina to mała krzewinka zimozielona ( u mnie rośnie na balkonie). Lubi cień i miejsca raczej osłonięte – to roślina płożąca. Potrzebuje dobrego nawodnienia i dobrej gleby. Nie jest prosta w uprawie. Z powodzeniem rośnie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, ale też można ją spotkać w Europie.
Jej owoce są bardzo kwaśne i szorstkie dla podniebienia – dlatego do spożycia upowszechniła się w wersji suszonej i w przetworach. Doskonale komponuje się z serami typu Camembert. Obecność żurawiny zaznacza się też w daniach mięsnych. Występuje często w składzie musli, jogurtu, koktajli i herbat oraz galaretek. Stanowi bazę dla słodkich sosów. Z jej dodatkiem piecze się ciasta, ciastka i domowy chleb lub bułki. Popularny jest także sok z żurawiny. Można ją wykorzystać na wiele sposobów w swojej kuchni wg własnej inwencji i preferencji smakowych.
Żurawina doskonale sprawdza się przy różnych dolegliwościach. Wykazuje działanie prozdrowotne. Owoce żurawiny obfitują w jod– jeśli potrzebujesz bardziej aktywować pracę swojej tarczycy to żurawina będzie w tym zakresie przydatna. W razie konieczności uzupełniania jodu możesz też częściej jeść ryby i kaszę mannę.
Właściwości lecznicze żurawiny
- Korzystnie wpływa na zęby
- Z powodzeniem wyciąg z żurawiny wykorzystywany jest w płynach do płukania jamy ustnej – hamuje szkodliwe bakterie, które przylegają do zębów
- Poprawia mikroklimat w jamie ustnej
- Zawiera duże ilości wapnia – zatem wpływa stymulująco na kości
- Działa przeciwnowotworowo – za sprawą polifenoli
- Hamuje rozprzestrzenianie się nowotworów np. w płucach i klatce piersiowej oraz jelitach
- Może pomóc w hamowaniu wzrostu guzów
- Łagodzi obrzęki dzięki wysokiej zawartości kwasu salicylowego
- Wykazuje właściwości przeciwutleniające –dzięki flawonoidom
- Zmniejsza ryzyko chorób serca, również za sprawą flawonoidów
- Bardzo dobrze wpływa na układ moczowy –wykorzystywana jest w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego
- Zapobiega infekcjom dróg moczowych
- Działa przeciwzapalnie
- Oczyszcza krew z toksyn – dzięki temu usprawnia pracę wątroby
- Pomocna jest przy odchudzaniu – sok z żurawiny usprawnia pozbywanie się rezerw tłuszczu za sprawą kwasów organicznych
- Zapobiega niepotrzebnemu gromadzeniu się tłuszczu
- Podnosi odporność – zawiera sporą dawkę witaminy C
- Wzmacnia naczynia krwionośne
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
- Zmniejsza skutki uboczne chorób gruczołu krokowego
- Zawiera antocyjany – dzięki temu działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- Chroni błony śluzowe przed podrażnieniem
- Pomocna w walce z wirusami
- Działa przeciwskurczowo
- Działa moczopędnie
- Sprawdza się przy dysfunkcjach żołądkowo-jelitowych – zwłaszcza po leczeniu antybiotykiem
- Wykorzystywana jest przy zapaleniu żołądka i jelit
- Pozytywnie wpływa na prostatę
- Przeciwdziała miażdżycy
- Uelastycznia naczynia krwionośne
- Działa grzybobójczo
- Wyłapuje wolne rodniki i neutralizuje je
- Korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i metabolizm cukrów
- Obniża poziom cholesterolu
Profilaktycznie wystarczy pić 1/2 szklanki soku z żurawiny dziennie
Każdy kto spędza dużo czasu w ciągu dnia siedząc może z powodzeniem sięgać po żurawinę, aby wzmacniać układ odpornościowy. Niedostateczna ilość ruchu w ciągu dnia znacznie obniża odporność człowieka. A stosując ją profilaktycznie możesz zapobiegać infekcjom.
Żurawina wykorzystywana jest w kosmetykach i w kuracjach przeciwstarzeniowych.
Spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko wielu chorób. Ma zatem duży potencjał zdrowotny. Zawiera błonnik, witaminy np. A, C, E, B1, B2, B6. Żurawina zawiera też – potas, fosfor, sód, jod, wapń, magnez, żelazo.
Zdjęcie: pixabay.com